Det är dags att reda ut vad som gäller om man går i tanken att köpa medicin på nätet utan recept. Detta då svenskarnas inställning har förändrats drastiskt under det senaste decenniet. En stor majoritet känner att de kan tänka sig att köpa medicin på nätet utan att ha ett recept utskrivet från en svensk läkare. Men det innebär inte nödvändigtvis att det blir olagligt.

Det finns idag flera EU apotek som tar emot svenska kunder. Du behöver inte längre besöka en läkare fysiskt för att få dina recept utskrivna, faktum är att allt kan ske digitalt.

NätapotekRecensionFri fraktBesök
Apohem
Besök
Apotek365Från 19kr
Besök
Euroclinix Besök
Apoteket-ab
Besök
Kronans
Besök
Meds
Besök

Svenska folket är positiva till medicin utan recept

Man gjorde en undersökning redan 2015, då nästan var tredje person var positiva till att köpa receptbelagda hostmediciner på nätet utan recept. Då detta var en stor undersökning som utfördes av läkemedelsverket så motsvarade det över 2 miljoner personer som kunde tänka sig detta.

Man kan dra slutsatsen att svensken inte alls är lika försiktig och vaksam som innan.

Samma undersökning visade även att 12% av de som deltagit i undersökningen även handlat ett eller flera mediciner på nätet de senaste åren efter konsultation och recept. Antibiotika, potensmedel och värkmedicin var bland de vanligaste läkemedlen.

En liten procent erkände även att de handlar medicin på nätet helt utan recept.

Så vet du om apoteket är godkänt

Hela undersökningen som vi refererar till var en del av läkemedelverkets projekt att informera det svenska folket hur man säkert handlar medicin på nätet och vad som gäller. Att säkerhetsställa om sidan som du vill köpa mediciner ifrån är faktiskt inte alls så svårt, du bör kunna se en av dessa symboler:

  • Godkända EU apotek
  • Apotek med tillstånd av läkemedelsverket

Dessa symboler bekräftar att apoteken i fråga har rätt att sälja medicin i Sverige på nätet.

Vilka produkter köps utan recept?

De vanligaste medicinerna som svenskar har valt att handla utan recept verkar vara intima mediciner. Dessa kunde vara i form av preventivmedel som p piller eller medicin mot könssjukdomar som Azithromycin. Där de kanske inte vill möta läkaren öga mot öga och ser en möjlighet i att ta en genväg, detta är en onödig risk som absolut inte är värd att ta. Det finns andra alternativ till att inte behöva gå till en vårdcentral eller annan sjukhusmiljö. Hjälp på nätet finns, både lagligt och snabbt.

Besök EU läkare

Istället för att köpa medicin på nätet utan recept så kan du faktiskt få ett recept snabbt och lagligt utan att behöva lämna hemmet. Idag finns flera onlinekliniker som gör det möjligt för oss att beställa medicin lagligt från övriga Europa. Det finns en del kliniker att välja mellan men se till att du ser symbolerna som vi skrev om ovan. Vi kan starkt rekommendera Euroclinix som har massvis med positiva omdömen och en svensk hemsida. Och ännu en gång vill vi vara tydliga med att man ska låta bli att köpa medicin online utan recept, när det finns bättre och säkrare alternativ.

Istället för att köpa medicin på nätet utan recept:

  1. Besök ett nätapotek
  2. Se över EU apoteken för bättre utbud
  3. Konsultera med en läkare online
  4. Få recept samma dag!
  5. Beställ dina receptbelagda mediciner lagligt och diskret!
Stäng menu