Gravid

En kort guide för dig som är eller planerar att bli gravid

Kanske har du länge väntat på att bli gravid och strävat efter det? Eller kanske kom det som oväntad överraskning? Oavsett vilket kan det kännas överväldigande för den som nyligen funnit ut att den är gravid. Vilka gravid symptom kan man få? Vad får man ta för läkemedel om halsbränna?

Kan man flyga gravid? I denna text ska vi tala om de vanligaste funderingarna som gravida har och skina lite ljus på hur man kan hantera symptom som kan uppkomma. Något som alltid rekommenderas för gravida är ett tillskott av folsyra. Så om du är bekrtäftat gravid kan det vara intressant för dig att läsa vår folsyra bäst i test.

”Därför är man inte ens gravid under graviditetens första veckor”

är jag gravid?Är jag gravid?

Det är naturligtvis oundvikligt att tillslut upptäcka att man är gravid då det när allt går väl slutar i ett barn.

Dock kan tidiga gravid symptom vara mycket diffusa och skiljer sig ofta beroendes på kvinna. Ett enstaka symptom är inte alltid tillräckligt för att man ska förstå att man är gravid. Vanliga tankebanor kan vara ”utebliven mens – är jag gravid?”.

 

NätapotekRecensionFri FraktBesök
meds logoMeds Besök
Lloyds apotek logoLloyds Apotek Besök
Apotek365Från 19kr Besök

Symptom gravid

För den som är gravid finns det som sagt både tydliga och diffusa tecken. Ett vanligt tecken, och ett av de allra tidigaste är utebliven mens. Men även saker som illamående, känslighet mot dofter, ömma bröst, molvärk i nedre delen av magen och skiftningar i humör kan vara tydliga tecken på en graviditet – särskilt om de kommer i kombination.

Om du har något av dessa symptom eller av annan anledning misstänker att du är gravid råder vi dig till att göra ett graviditetstest. Det finns en stor mängd tester som du kan köpa receptfritt på apotek online.

Allt från enkla stickor som visar en linje vid negativt resultat och två linjer vid positivt, till mer avancerade digitala test som visar huruvida du är gravid och hur långt gången du i så fall är. Om du visar dig vara gravid är nästa steg att ta kontakt med närmsta barnmorskemottagning eller MVC.

Hur känns det att vara gravid?

Denna fråga har troligtvis lika många svar som kvinnor som någonsin varit gravida. Att vara gravid är en ytterst personlig upplevelse och olika kvinnor upplever graviditeten och graviditetssymptom på olika vis. Hur man än upplever det finns det några symptom som många kvinnor lider av:

Huvudvärk gravid

Att lida av huvudvärk när du är gravid är inte ovanligt. Det kan bero på hormoner, på ökad trötthet, stress, allergier, ökad hunger eller en kombination av flera olika orsaker. För den som vanligtvis lider av migrän är det inte ovanligt att besvären förvärras.

Du som lider bör undvika att ta de migränmediciner du vanligtvis tar. En del smärtstillande är tillåtna, till exempel vissa receptfria mediciner som innehåller paracetamol, dessa kan du finna på ditt närmsta apotek. Om du är osäker på vilken typ av smärtstillande du får ta  bör du rådgöra med läkare eller barnmorska om vilken sorts hjälp det finns att få. Du kan lida av järnbrist och behöva järntabletter. Se vilka vi rekommenderar i vår järntabletter bäst i test.

Nässpray gravid

Att lida av nästäppa som gravid är nog mer än regel än ett undantag. De hormonella förändringarna kan påverka slemhinnorna i näsan och därmed leda till nästäppa. Dessvärre är det långt ifrån alla nässpray som kan användas av gravida eftersom de flesta nässprayer är gjorda för kortvarigt användande.

Det finns dock hjälp att få. Till exempel kan du använda nässprayer som är avsedda för spädbarn (som innehåller koksaltlösning). Om du besväras mycket av nästäppa kan du rådgöra med din barnmorska eller läkare.

Halsbränna gravid

Halsbränna är ett vanligt ok för den gravida kvinnan. Så vanligt att minst hälften av alla gravida kvinnor beräknas lida av detta. Under graviditeten stiger mängden progesteron i kroppen. Det kan leda till att ringmuskeln i matstrupen får svårt att sluta tätt och därmed uppstår läckage av magsyra. Det visar sig som halsbränna, sura uppstöttningar, och en brännande känsla i bröstet.

Undvik halsbränna

Om du lider av halsbränna bör första steget vara att kontrollera ditt intag av vissa livsmedel. Kaffe, te och stark mat bör undvikas. Öka istället intaget av fullkornsbröd, linfrön, morötter och annan fiberrik mat. Det är dessutom rekommenderat att dricka en hälsosam mäng vatten. Du kan dessutom prova att ligga högt med överkroppen eftersom det minskar trycker på magmunnen.

Om du fortfarande lider av halsbränna efter att du provat ovanstående råd kan det vara en god idé att testa ett läkemedel mot halsbränna. Några receptfria läkemedel som är okej att ta som gravid är Gaviscon, Galieve, Novalucol eller Rennie. Om dessa inte ger önskad effekt rekommenderar vi dig att rådgöra med din barnmorska.

Gravid vecka för vecka

För den som är gravid kan det finnas vissa hållpunkter som kan vara intressanta att ha koll på. Här nedan följer en kronologisk lista med saker som kan vara bra att veta:

Vecka 3

Detta är egentligen en av de mest magiska veckorna under hela graviditetsperioden. Det är nämligen först vecka 3 som barnet blir till. Den senaste mensens första dag räknas nämligen som graviditetens första dag, och därför är man inte ens gravid under graviditetens första veckor.

Vecka 8

Du börjar troligtvis känna av graviditetskrämpor så som trög mage och halsbränna.

Vecka 12

Största risken för missfall har nu minskat och ditt illamående kan ha minskat.

Vecka 17

Du har troligtvis ökat mellan 2-5 kg i vikt vid det här laget. Viktökning är dock individuell och inget man behöver fundera särskilt mycket över så länge inte barnmorska eller läkare är bekymrade.

Vecka 20

Grattis, du är nu halvvägs genom graviditeten.

Vecka 26

Barnet börjar känna igen föräldrarnas röster och livmodern har börjat träna inför förlossningen genom sammandragningar.

Vecka 30

Läckande bröst och förvärkar är ett faktum. Du kan troligtvis mycket tydliga sparkar från barnet.

Vecka 32

Om du funderar på att flyga på semester så är det snart sista chansen. Att flyga gravid efter vecka 34 krävs specialtillstånd på många flyg.

Vecka 37

Barnet är nu fullt utvecklat och om förlossningen skulle starta gör man inget för att stoppa den.

Vecka 40

Om du inte redan fött så är det bara en tidsfråga innan det är dags.

Undvik att bli gravid

Vill du undvika att bli gravid när du ingår i ett sexuellt samlag? Då finns det ett par olika preventivmedel som du kan använda dig utav. Kondomer är de kanske vanligaste och de kan du köpa online. I våran kondomguide finner du alla olika slags gummipåsar du kan tänka dig som säkerhetsställer att du inte blir gravid.
Om du söker efter en mer långsiktig lösning så kan du även finns andra alternativ i form av: