• Post Author:

En hälsokontroll online gör man för att ta reda på hur kroppen egentligen mår. Det faktiska hälsotillståndet kan undersökas genom en mängd olika studier och instrument, och det är inte alls ovanligt att människor över en viss ålder gör en hälsokontroll en gång om året. Men hur tar man hälsoundersökningar, vart vänder man sig och vad kostar det?

Det är bara några av ämnen som vi kommer täcka i denna artikel som ger dig en oerhört bra överblick i ämnet hälsokontroll.

Vad ingår i en hälsokontroll?

Det finns en rad olika hälsokontroller och omfattningen på dessa varierar därför. Du kan idag göra riktade tester för att kolla allt ifrån prostata, testosteron till gluten eller kortisoltest. Det mer populära och vanliga alternativet är dock att gå för mer omfattande hälsoundersökning.

Medisera har exempelvis ett hälsokontrollpaket som inkluderar hela 35 stycken analyser som undersöker blodvärde. Genom detta test mäter du stora delar av kroppen och får svar direkt i din Medisera journal som dessutom kommer läkarkommenterat. Blodprovet tar du direkt efter beställning.

Om du hellre vill göra ett mer inriktat test så kan du kolla exempelvis:

  • Vitamin och mineraler
  • Reumatism
  • Stress
  • Blodstatus
  • Blodsocker
  • Allergitest
  • Vegan / vegetariantest
  • Sköldkörteltest
  • PSA prov
  • Prostatatest

hälsokontroll

Vad kostar en hälsokontroll?

Priser för hälsoundersökningar kan variera stort beroendes på omfattningen av testet samt hur du vill utföra testet. Gapet är ganska stort och ligger 200kr till 50.000kr.
För 50.000kr får du en helkroppsscan som inte alltid är nödvändigt. De vanligaste hälsotesterna kostar från 200-3000kr.

Hälsoundersökning med blodprov

Blodprov anses vara det säkraste sättet att få tydliga och klara svar genom vid en hälsokontroll. Därför finns det numera ett par olika aktörer på marknaden som underlättar processen för patienter. Dessa analyser konstaterar snabbt vilka värden som är normala i din kropp och vilka som anses avvikande.

Hälsokontroller med blodprov ska alltså inte ersätta läkarbesök eller vården, utan fungera som ett extra mätningsinstrument för dig och din kropp. Dessa kontroller kan göra som engångsföreteelse eller på årsbasis.

Om du känner dig sjuk bör du dock uppsöka läkarkontakt direkt på 1177.se alernativt kontakta akuten på 112.

När ska man göra en hälsokontroll?

Det finns ingen regel för när man bör göra hälsokontroller och rekommendationerna är olika beroendes på ålder och allmänt hälsotillstånd. Ju äldre du blir desto mer koll bör du ha på din hälsa och hur din kropp mår.

Vi är heller inte läkare och kan därför inte ge kvalificerade råd i ämnet, därför rekommenderar vi att du kontaktar ditt nätapotek, 1177, din läkare alternativt en hälsokontrollmottagning för svar på frågan.

Hälsokontroller för djur

Precis som vi människor behöver kontrollera hälsan så gäller detsamma för våra husdjur. I samarbete med djurapoteken och veterinärer så kan din katt och hund få sig en hälsokontroll.

När ditt husdjur behöver kolla lungor, päls, tänder, öron eller blod kan du alltså precis som dig själv gå till en klinik eller ta hjälp på nätet för en hälsocheck. När man ska göra dessa är dock svårt att säga. När djuren anses som äldre, d.v.s. efter halva sin förväntade livslängd kan det vara vettigt att göra en första kontroll.

Hälsoundersökningar över hela landet

Varesig du bor i innerstan eller ute på vishan så har du rätt till att göra hälsokontroller och hitta en klinik nära dig som kan hjälpa. Vi kommer därför att uppdatera denna artikel med relevant information för ditt område och vart du kan vända dig för att få en undersökning utförd.

Hälsokontroll Stockholm

I Stockholm finns det en mängd olika kliniker som kan hjälpa dig. Vi räknade fram hela 77 olika provtagningsställen som sträcker sig ifrån Södertälje hela vägen till Märsta. När du tar hjälp av exempelvis Medisera så behöver du inte boka tid på kliniken utan kan komma in för en drop in och sedan läsa dina provsvar online, smidigt eller hur?

Hälsokontroll Vregion

Vregion erbjuder en mängd olika hälsokontroller och provtagningskliniker. Även här kan du få snabba provsvar och läkarkommentarer efter att du beställt din hälsokontroll online. Du kan gå för riktade tester eller göra en Stort hälsotest och få svar inom loppet av 5 arbetsdagar.

Hälsokontroll Malmö

I Malmö och Skåne kan du också göra kvalificerade hälsokontroller som du bokar på nätet. Däremot är dessvärre antalet kliniker begränsat i dagsläget. Du har b.la Capio, Husläkarna i Jägersro eller Tulpanen vårdcentral där du kan utföra hälsotestet.

Senast uppdaterat: