Allt om lusmedel och löss

Har du eller ditt barn har drabbats av löss? I denna artikel kommer du få reda på allt du behöver veta om lusmedel och huvudlöss, vilka behandlingar som rekommenderas och vilka smittorisker som finns. Vi kommer även att presentera vår lusmedel bäst i test för 2022. Denna baseras på egna erfarenheter samt hundratals recensioner av nöjda barnfamiljer.

Att drabbas av löss är väldigt vanligt bland barnfamiljer och därför är det alltid bra att ha lusmedel hemma förberett.

Det finns även andra rekommendationer på vad som man bör ha hemma och hur man tar sig tillväga. Lusmedel finns såväl i schampo, spray och kräm.

Lusmedel bäst i test 2022

Nu är det dags att besvara den frågan som många ställer sig, vilket är det bästa lusmedlet?

Vi har uppdaterat testet och även inkluderat Johan Lindh rekommendationer.

Johan, som är Sveriges enda lusexpert och mikrobiolog förklarar nämligen att de lusmedlen som verkligen är bäst är de som innehåller dimetikoner. Och det är även dessa som vi kommer fokusera på i denna lusmedel bäst i test.

1. Hedrin Once Lusmedel

bästa lusmedel

Om din familj har ett bekräftat fall av löss är Hedrin Once en stark rekommendation. Denna lusmedel bäst i test vinnare är snabbverkande och kräver endast en behandling.

Produkten är helt parfymfri och kan faktiskt användas från 6 månader. Hedrin Once har även blivit godkänd för gravida och ammande!


2. Nyda Lusmedel

Nyda lusmedel test

Även Nyda lusmedel är en effektiv engångsbehandling vid bekräftade fall av löss, nymfer eller ägg.

Ett giftfritt lusmedel som kväver lössen och innehåller precis som resterande lusmedel i vår bäst i test Dimetikon. Kan användas från 2 år. Luskam medföljer.


3. Hedrin Protect & Go Lusmedel

Hedrin protect and go lusmedel test

Om du är orolig över att du eller ditt barn drabbats av löss kan faktiskt Hedrin Protect & Go lusmedel vara det självklara valet i motverkande syfte.

Andra läser även:  Antiinflammatoriska värktabletter

Ett lusmedel som är en CE-märkt medicinteknisk produkt och skyddar mot huvudlöss. För bästa möjliga resultat rekommenderas användning två gånger i veckan genom att spraya lusmedlet i torrt eller handdukstorrt hår.


Innan du behandlar med lusmedel – använd luskam

luskam

Huvudlöss är inte lätta att upptäcka då de är väldigt små. Närmare sagt mellan 2-3 millimeter långa och ofta genomskinliga. De blir mörkare till färgen när de har sugit blod och kan då bli brun/svarta.

För att enkelt ta reda på om du eller ditt barn har drabbats av löss så börjar du med en luskam. Med denna finkammar du håret över en spegel eller vit yta, räkna med att det kan ta upp emot en timme baserat på längt och tjockhet på håret.

Om du vill läsa mer om löss, besök vårdguiden.

  • Axellångt hår = 30 minuter
  • Upp emot en timme för längre

Du hittar rätt luskammar på samtliga nätapotek i listan. Var noga att börja med denna innan du går på lusmedel.

Undersök hela familjen

Om du upptäcker att någon i familjen drabbats bör du fortsätta undersöka resterande familjemedlemmar. Nästa rekommenderade steg är att kontakta de som de drabbade har varit i närheten av.

Samtliga bör kolla upp minst en gång i veckan om inte de blivit smittade. Du får gärna skicka denna guide till dem och rekommendera att börja som du, med en luskam.

Fler tips när du använder luskam

  1. Luskamma i fuktigt hår. Det ger bästa resultat att använda kammen när håret är blött. Då fastnar lössen i kammen.
  2. Om du med säkerhet vet att det förekommer löss på arbetsplats, dagis eller skola – finkamma dagligen alternativt använd lusmedel i förebyggande syfte.
  3. Använd balsam om håret är trassligt. Balsam är dessutom ingenting som lössen trivs med.

Behandla med lusmedel

Ibland kan faktiskt kamningen räcka, och det är ett självklart första steg. Hjälper det inte bör du däremot använda dig av bäst i test lusmedel. Du bör använda olika typer av lusmedel för vuxna och barn.

Andra läser även:  CBD olja och sömn - Vad säger studier?

Som vi nämnde så finns det olika typer av lusmedel. Linicin schampo är kanske Sveriges populäraste lusbortagning då den kväver lössen och motverkar utvecklingen av gnetter (nya lös). Den är även giftfri och rekommenderas för vuxna och barn över 2 år.

Behandlingen i sig tar 10 minuter men bör upprepas i 9-10 dagar. Vi kan starkt rekommendera just Linicin lössprodukter men även märken som Paranix, Tenutex eller Hedrin går bra.

lusmedel linicin

Lusbehandling steg för steg

  1. Kamma med luskam i minst 30 minuter – upp till en timme. Var noga med att alla drabbade börjar här
  2. Behandla smittade med ett bra lusmedel och följ instuktionerna som medkommer
  3. Kamma nästkommande dag igen. Undersök om det fortfarande finns levande löss, om så är fallet så upprepa behandling med lusmedel.
  4. Upprepa behandling upp till 10 dagar (baserat på vilket lusmedel du använder) Äggen kan överleva behandlingen.
  5. Om hela behandlignen inte hjälper kan du ta till lite grövre produkter som exempelvis Tenutex. Konsultera med ditt apotek.

Köp lusmedel och luskam

NätapotekRecensionFri FraktBesök
meds logoMeds Besök
Lloyds apotek logoLloyds Apotek Besök
Apotek365Från 19kr Besök

Frågor och svar

Kan jag ta lusmedel som gravid eller ammande?

Ja, Hedrin och Linicin går bra att använda som gravid eller ammande.

Behandlingen hjälpte inte, vad gör jag nu?

Om lössen inte dött efter hela behandlingsperioden bör du kolla din bruksanvisning och dubbelkolla så du verkligen följt hela behandlingen till punkt och pricka. Om så är fallet så bör du kanske byta till ett mekaniskt läkemedel då löss kan bli resistenta mot ett visst läkemedel.

När bör jag ta kontakt med sjukvården?

Om ditt barn under 6 månader har drabbats av lös. Då kan du inte använda ett vanligt lusmedel.

När trivs löss som bäst?

På sommaren är lössen som mest aktiva och trivs bäst. De trivs även bra i nytvättat hår och kommer aldrig p.g.a. dålig hygien.

Hur smittar löss?

En vanlig myt är att löss hoppar från ett huve till ett annat, det stämmer inte. Istället så smittar de genom att klättra från ett hårstrå till ett annat.