Listan med anledningar till att man kan få ont i magen är oändlig. Ibland kan orsaken naturligtvis vara självklarare än vid andra tillfällen. Har du blivit matförgiftad eller har en tillfällig träningsvärk vet är problemet lätt att identifiera.
Däremot kan det bli lite mer komplext om du lider av magproblem som kanske inte riktigt är lika lätta att veta vad dem kan bero på. En vanlig anledning till magont är exempelvis stress.

9 vanliga orsaker till ont i magenont i magen

Alla magar är olika och reagerar väldigt individuellt på vad vi får i oss. I många fall reagerar även magen på omgivning och välmående. Vissa har medfött känsliga magar och är mer eller mindre vana vid att drabbas av magbesvär.

Andra kanske inte är lika familjära med känslan och har lite svårare att sätta finger på sina symptom. Nedan listar vi 9 vanliga orsaker till ont i magen. Vissa är allvarligare än andra vilket vi också går igenom längre ner i stycket.

Stress
Stress är en allt vanligare anledning till att vi får ont i magen. Vi utsätts för en hel del stress i vardagen och på nätet, och det tar magen stryk utav. För att inte nämna om man går igenom en kris i livet. Försök inte bota detta med dåliga vanor som alkohol eller rökning

Gasig mage
Mer än var tionde svensk upplever de har problem med stora mängder av gaser i magen. Eftersom att göra sig av med dessa gaser på allmän plats inte är socialt acceptabelt blir besväret ännu större. Gravida upplever detta mer än icke gravida. Ett läkemedel som rekommenderas är Dimetikon som kan köpas receptfritt på ett online apotek. 

Förstoppning
Förstoppning går hand i hand med stress som vi nämnde ovan. Du kan även få förstoppning av oro eller motvilligt miljöombyte. Det finns flera olika läkemedel mot tillfällig förstoppning som går att beställa receptfritt på Apoteket online.

Intolerans
Är du exempelvis laktosintolerant känner du till detta besvär mer än någon annan. Här behöver du strukturera om din kost och kolla om du kan ersätta vissa nödvändiga ämnen med kosttillskott. För att stilla smärtan kan du exempelvis köpa Lactrase som förbättrar lactosnedbrytningen. Läkemedlet finns att köpa bl.a. på Apotea online samt Kronas apotek online.

Magsjuka
Har du exempelvis ätit dålig kyckling eller fått i dig en annan bakterie som magen inte känner sig bekväm med kommer den att försöka göra sig av med den per omgående. Behandla med vanlig Resorb.

Halsbränna
Om du känner att det bränner och svider lite i bröstet har du drabbats av halsbrännna. Det är obehagligt men ofarligt och du delar denna känsla med många andra svenskar. Här kan du både prova olika mediciner och ändra på dåliga vanor.

Urininfektion
Att drabbas av urininfektion är inte speciellt kul, det drabbar oftare kvinnor och blir i regel återkommande. Urininfektion kan vara svårt att identifiera självmant, därför kan du beställa tester för det på nätet. Tranbär hjälper att lindra.

Mensvärk
Vid mens kan du testa receptfria läkemedel som innehåller Paracetamol, exempelvis Alvedon för att lindra smärtan.

Medicinering
Har du medicinerat för något och sedan fått ont i magen? Iså fall bör du kolla innehållsförteckningen på det du tog för att se vad du eventuellt kan vara känslig mot.

Därför får du ont i magen

Att ha ont i magen kan bero på massa olika orsaker, och magen är en stor del av människan och dens anatomi. Först bör du försöka identifiera vilken precis del av magen som besvärar dig. Är det magsäcken? Tarmen? Levern? Eller kanske urinblåsan?
Att du har ont i magen kan vara ett tecken på att du har en sjukdom, och upplever du besvär under en längre period behöver du självklart kolla upp det.

Då bör du söka vård

Oftast behöver du inte söka vård, det kan vara bra att vara förberedd med rätt mediciner och smärtstillande i skafferiet. Dessa kan du köpa på apotek på nätet billigare.
Ett snabbt och tillfälligt magbesvär brukar lägga sig ganska fort, och det räcker oftast med att vila bort den tillfälliga smärtan.
Om du däremot upplever något utav dessa besvär:

Om du kräks blod
Om du har blodig eller svart avföring när du går på toa
Om du har riktigt ont efter att mottagit ett slag i magen, detta kan innebära allt ifrån inre blödning till något brutet.

Det säkraste är att du åker in på akuten om du besväras av något eller flera av dessa symptom. Ring även 112 utifall du skulle svimma och inte komma fram till akuten.

Vid plötsligt magont

Om du får plötsligt ont i magen (milt) bör du först och främst försöka vila. Eftersom stress är ett av de vanligaste orsaken numera till magont är det rekommenderat att du försöker slappna av från vardagsstressen.
En annan rekommendation är att du ser över dina matvanor.

Du kanske får i dig ett överskott av ämnen du inte behöver och ett underskott av ämnen som din kropp skriker efter. Du kan även vara laktos intolerant.
Var försiktig när du medicinerar mot magvärk, även fast medicinerna du använder är receptfria kan de i vissa fall göra mer besvär än nytta. I vissa fall får du även receptbelagda mediciner utskrivna av läkare. Det får du om du lider av exempelvis äggledarinflammation eller en tyngre urinvärksinfektion.

Senast uppdaterat:

Stäng menu