Melatonin Receptfritt

Hormonet Melatonin är effektivt för den som behöver få hjälp att sova bättre om nätterna. Hormonet som produceras naturligt i våra kroppar när det är dags att sova har fram tills nyligen varit klassat som ett receptbelagt läkemedel. Numera kan du köpa Melatonin receptfritt på apotek och hälsokostbutiker. Det innebär att du nu kan få bättre sömn utan att behöva besöka en läkare först. 

I denna text kommer vi fördjupa oss i ämnet Melatonin inklusive vad det är bra för, hur det verkar, rekommenderade dosering, eventuella biverkningar och våra favoritprodukter.

Bästa Melatonin receptfritt

Om du är intresserad av att köpa melatonin utan recept är det varumärket Melatan som gäller. Melatonin klassas fortsatt som ett läkemedel i Sverige och kan därför endast säljas i mindre förpackningar.

Om du vill ha större förpackning för mer regelbunden behandling behöver du kontakta din läkare som kan hjälpa dig med ett sådan recept.

Melatonin receptfritt – Melatan

Melatan är ett läkemedel med melatonin som tillverkas av läkemedelsbolaget Evolan Pharma. Detta varumärke är i skrivande stund det enda receptfria läkemedel med melatonin som finns tillgängligt Sverige. Melatan är avsett för att användas vid kortare behandling. Till exempel används det med fördel vid jetlag där man behöver justera rätt på dygnsrytmen. 

Melatan kan även användas vid andra sömnbesvär. I detta läge kan du rådgöra med apotekspersonalen eller din husläkare för mer exakta anvisningar. 

melatan melatonin receptfritt

Vad är melatonin bra för?

Användning av melatonin förespråkas framförallt för personer med sömnbesvär. Läkemedlet har dock flera funktioner och kan bland annat vara bra för:

 • Hjälpa dig att somna
 • Stabilare sömn
 • Kan användas mot jetlag hos vuxna
 • Kan hjälpa blinda till en mer normal och stabil dygnsrytm
 • Kan förebygga vissa sjukdomar, bland annat bröstcancer och cancer i äggstockarna.

Melatonin kan även ha en indirekt verkan på sjukdomar som kan uppstå till följd av en rubbad dygnsrytm, till exempel diabetes typ-2 och övervikt.

Vad är Melatonin?

Melatonin är ett ett hormon, närmare bestämt det hormon som hjälper oss att somna och sova på nätterna. Kroppen producerar Melatonin i tallkottkörteln av de aminosyror som ingår i protein (tryptofan).

Produktionen av Melatonin styrs av ljus och mörker, det vill säga att produktionen av melatonin ökar när det är mörknar, och minskar när det är ljust. Hormonet Melatonin anses vara den viktigaste byggstenen för att verktyget för att göra människor sömniga. Därför är det naturligt att brist på Melatonin kan innebära sömnproblem.

Melatonin hjälper oss inte bara att somna. Det är även ett ämne som hjälper oss att känna oss avslappnade genom att minska mängden dopamin.

Dopamin som är ett “må bra-hormon” är något vi vill ha tillräckligt av i kroppen men det är även ett hormon som gör oss pigga. Det betyder att vi vill att mängden dopamin ska minska på kvällen medan melatonin ökar, och tvärtom på morgonen. 

Melatonin spelar även en roll när det kommer till temp, blodtryck och hormonreglering i kroppen.

Andra läser även:  Allt om lusmedel och löss
melatonin receptfritt

Vad kan orsaka melatoninbrist och hur kan man lindra den?

Det finns ett antal studier som tyder på att personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) i större utsträckning lider av melatoninbrist. Det kan innebära svårigheter för personer med NPF, ännu svårare kan det bli om personen i fråga även lider av hyperaktivitet. 

Men melatoninbrist behöver inte bero på sjukdom eller funktionsnedsättning. Många gånger kan några enkla livsstilsförändringar påverka hur kroppen producerar melatonin och i vilken mängd. Saker att ta hänsyn till är bland annat:

1. Du har ingen sömnrutin

Somliga människor behöver striktare rutiner än andra för att kroppen ska reagera och börja producera tillräckligt med melatonin inför sänggående.

Om du är en person som har svårt att hitta lugnet på kvällen kan det hjälpa att skapa bra kvällsrutiner som ser liknande ut varje kväll. På så sätt kan du hjälpa kroppen att känna igen när det är dags att börja slappna av.

2. Undvik stimulerande dryck och mat

Som de flesta säkert redan vet är drycker med koffein ingen bra idé innan läggdags.

Koffein har en uppiggande effekt som du helst bör undvika några timmar innan du planerar att lägga dig. Det kan även vara bra att undvika mat med högt innehåll av socker om du lider av sömnbesvär.

3. Undvik blått ljus

Att stirra in i mobilskärmen eller TV:n när du lagt dig för att sova kan faktiskt ha negativ påverkan på sömnen. Det blå ljuset som skärmar bidrar med kan enligt forskning ha en ännu mer uppiggande effekt än koffein.

Om du ändå känner att du vill använda mobil eller annat som avger blått ljus innan läggdags kan ett tips vara att ställa in så att ljuset på mobilen är av den varma typen.

4. Tyngdtäcke

Om det inte fungerar att undvika blåljus, koffein och att ha fasta rutiner kring din sömn så kan du även ta hjälp av tyngdtäcke. En del föredrar att testa tyngdtäcke framför melatonin eftersom det sistnämnda kan ge biverkningar som tyngdtäcke inte gör. För mer information om tyngdtäcken läs hela vår tyngdtäcke guide och bäst-i-test här.

Melatan rekommenderas för vuxna över 18 år som flyger över minst fem tidszoner, särskilt om man reser österut. Det kan också användas när man reser över två till fyra tidszoner. Om en läkare har rekommenderat melatonin för sömnrubbningar går det bra att ta Melatan, även om man inte ska resa.

Melatonin behandling och dosering

Även om du kan köpa melatonin receptfritt på apotek så gäller det också att veta hur du använder det bäst. För den som använder Melatan som läkemedel mot jetlag rekommenderas 1 tablett 1 gång dagligen innan läggdags (sett till lokal tid).

Melatan är framförallt avsett för de som reser över 5 tidszoner (jetlag blir mer påtaglig) men kan vid behov även användas när man reser över 2-4 tidszoner. Behandling av jetlag bör vara i högst fyra dagar. 

Du kan även använda Melatan vid andra typer av sömnsvårigheter. Tillsammans med en läkare kan du lägga upp en plan för behandling, inklusive rekommenderad dos.

Hur tar man Melatan?

Melatan finns i olika former men receptfritt kan den köpas i form av tabletter. En tablett ska intas med ett glas vatten och du bör undvika att äta 2 timmar innan intag samt 2 timmar efter.

Om du önskar Melatan i annan form än tablettform ska du konsultera med läkare som eventuellt kan ge dig ett recept.

Ger melatonin biverkningar?

Det är ganska ovanligt att melatonin ger några påtagliga biverkningar. Det kan dock förekomma. För somliga som börjar ta melatonin kan biverkningar uppstå initialt för att sedan gå över. Biverkningar som kan uppstå inkluderar:

 • huvudvärk
 • illamående
 • aptitlöshet
 • yrsel
 • dagtrötthet
 • desorientering
Andra läser även:  Afrodisiakum - Allt du behöver veta

Sett till det stora hela är det inga allvarligare biverkningar. Dock bör man som gravid och/eller ammande undvika att ta melatonin eftersom man inte gjort tillräckligt med studier på ämnet för att säkerställa vilken effekt det har på foster / barn.

Kan barn ta melatonin?

Barn och ungdomar kan också drabbas av sömnbesvär och faktum är att allt fler barn drabbas av sömnstörningar. Det finns studier med positiva resultat som visar att melatonin är både effektivt och säkert att ge till barn och på grund av det ges melatonin som läkemedel också till barn. 

Dock bör man undvika att köpa melatonin receptfritt till barn på eget bevåg. Trots att melatonin tabletter som köps receptfritt innehåller samma typ av ingredienser kan användning av detta läkemedel vara annorlunda.

Till exempel kan doser som rekommenderas för barn och vuxna skilja sig åt. Det är därför viktigt att en läkare ordinerar exakt hur läkemedlet ska tas.

Kan jag öka melatoninproduktionen naturligt?

Om du inte vill behandla dina sömnsvårigheter med läkemedel innehållande melatonin kan du försöka att öka melatoninproduktionen naturligt. Följande tips kan vara behjälpliga för att öka melatonin i kroppen:

Träning

Att träna kan ha positiv påverkan på mängden melatonin som utsöndras i kroppen. Om du redan har en aktiv livsstil där du tränar regelbundet kan det också hjälpa att justera tiderna när du tränar. 

Justera din kost

Du kan få i dig extra melatonin genom att tillsätta melatoninrik mat som en del av din kost. Mat med högt innehåll av melatonin inkluderar valnötter, tomater, linfrön, gojibär och olivolja. 

Ta vara på solen

Genom att ta vara på solens strålar. Särskilt bra är det att lapa solljus på morgonen. Det hjälper din kropp att reglera dygnsrytmen.

Släck lamporna

Att se till att det är mörkt i sovrummet när det är dags att sova hjälper till att hålla melatoninproduktionen uppe. Ett bra sätt att hjälpa kroppen att ställa in för sömn är att använda dimbara lampor och sänka ljuset en aning framåt kvällen.

Sammanfattning melatonin

Melatonin är ett hormon som produceras naturligt i kroppen och har som uppgift att tala om för hjärnan och kroppen att det är dags att sova. Mängden melatonin styrs av ljus och mörker och därför är det naturligt att få en ökad mängd melatonin på kvällen och därmed känna sig sömnig.

Det här är också den naturliga förklaringen till att många i Sverige känner sig tröttare på vintern när mörkret tar över. 

Mängden melatonin som produceras i kroppen kan påverkas av både livsstil men det är också vanligt att personer med NPF drabbas av ett underskott av melatonin. 

Numera går det att köpa melatonin receptfritt på apotek. det är framförallt avsett för att hjälpa mot jetlag men kan också vara verksamt mot andra typer av sömnproblem. Melatonin ger sällan biverkningar och kan på läkares inrådan även ges till barn.

Den som använder melatonin ska vara noga med att ta den en stund innan läggdags, tar man den tidigare kan man riskera att känna sig trött och dåsig.

Rekommenderat: Receptfria sömntabletter

FAQ: Melatonin

Vem kan ta melatonin?

Melatonin passar de flesta, både barn och vuxna, eftersom det är ett hormon som tillverkas naturligt i våra kroppar. Dock bör gravida och ammande undvika att ta melatonin eftersom det saknas forskning på det.

Är melatonin beroendeframkallande?

Nej, melatonin är inte beroendeframkallande och ger sällan biverkningar

Vilka biverkningar kan melatonin ge?

Biverkningar som kan uppstå inkluderar är dåsighet och huvudvärk.