P-piller

P-piller är ett vanligt alternativ till preventivmedel. Om du är kvinna och du funderar på att skaffa preventivmedel eller kanske byta till något nytt så kan p-piller eventuellt vara en av de metoder du bör överväga. Innan du bestämmer dig för huruvida p-piller är rätt preventivmedel kan det vara en bra idé att kika lite närmare på denna metods för och nackdelar samt hur det egentligen fungerar. I denna text kommer vi ge dig en kort och saklig genomgång i ämnet p-piller. Artikeln kan exempelvis vara bra för dig som tänkt skaffa p piller.

NätapotekRecensionFri FraktBesök
meds logoMeds Besök
Lloyds apotek logoLloyds Apotek Besök
Apotek365Från 19kr Besök

Tänk på att det naturligtvis alltid är bäst att konsultera med en läkare eller en barnmorska som kan råda dig om vilken metod som bör passa dig bäst ur en professionell synpunkt.

Hur fungerar P-piller?

P-piller består av två verksamma ämnen. Ämnena kallas östrogen och gestagen och är hormoner som finns naturligt i kroppen men som i ökad dos förhindrar att ägglossning sker och därmed hindrar den som tar p-piller från att bli gravid.

Vilka fördelar finns det med P-piller?

Det finns naturligtvis ett flertal fördelar med att äta p-piller. Först och främst ger det ett säkert skydd mot graviditet, vilket är den vanligaste anledningen till att kvinnor väljer att äta p-piller. Förutom detta kan det finnas ett flertal fördelar med p-piller gentemot exempelvis P plåster.

Hormonerna i p-piller balanserar ofta kroppen så att mensen minskar och blir mer regelbunden, problem med finnar och acne kan minska, mensvärk brukar minska, PMS brukar avta, och sist men inte minst så är det bevisat att p-piller kan minska risken för cancer i äggstockar, livmoder och tjocktarm. Som om inte det vore nog kan man även själv, till viss grad, med hjälp av p-piller kontrollera när man vill låta mensen komma. Till exempel skjuter många upp mensen om dem ska på en semesterresa.

  • Skydd mot graviditet
  • Balanserar kroppen
  • Kan minska acne
  • Ta kontroll över mensen

Nackdelar med P-piller

Den nackdel som brukar kännas värst för de flesta är att man måste minnas att ta sina p-piller vid samma tidpunkt, dagligen. Det kan vara utmanande om man är en person som lätt glömmer.

Det är viktigt att tänka på att man inte är fullständigt skyddad om man missat att ta sina p-piller. Det gäller även om man kräks eller får diarréer. Vet man med sig att något av detta har skett så kan det vara en god idé att komplettera sitt skydd med kondom.

Skyddar inte om könssjukdomar

En sak som är mycket viktig att komma ihåg är att p-piller aldrig skyddar mot könssjukdomar. Därför är det naturligtvis alltid rekommenderat att komplettera med kondom, speciellt om du har mer än en sexpartner.

P piller och biverkningar

En annan nackdel med p-piller är eventuella biverkningar. Det är inte ovanligt att kroppen reagerar negativt när man precis börjar använda p-piller. Vanliga biverkningar innefattar finnar, spända bröst, nedstämdhet och minskad sexlust.

Andra sorters p-piller

Förutom de vanliga p-pillerna som är gjorde för att tas dagligen så finns det även så kallade akut p-piller eller dagen-efter-piller. Dessa p-piller tas för att förhindra graviditet om man till exempel slarvat med skyddet eller om skyddet visade sig vara osäkert.

Ett akut p-piller skall tas så snart som möjligt efter samlaget. Detta p-piller förskjuter ägglossningen för att förhindra graviditet men det tar inte bort en graviditet som redan finns. Det är alltså inget abortpiller.

Kan du köpa P piller på nätet?

Ja, du kan köpa p piller på nätet. Du behöver dock fortfarande få din ansökan granskad av en legitimerad läkare.

P-piller för män

Ett omdiskuterat och hett ämne de senaste åren har varit p-piller för män. Det har länge saknats preventivmedel för män som motsvarar den funktion som bland annat p-piller har för kvinnor. Än så länge finns det inga p-piller för men forskare över hela världen arbetar med att ta fram ett sådant preventivmedel och det är mycket troligt att det snart blir verklighet. Det finns en mängd andra alternativ för mannen. Dessa kan du hitta under rubriken intimprodukter.