P-Plåster

P plåster är ett utmärkt val för oss kvinnor som är glömska. Att bestämma sig för ett preventivmedel kan vara lättare sagt än gjort. Om du börjat läsa lite om de olika alternativen som finns att välja mellan så kan du mycket väl ha upplevt det som en djungel. Och kanske känner du dig till och med mer förvirrad än du gjorde innan du började dina eftersökningar.

Om du nått denna artikel innebär det att du haft ett intresse för preventivmedlet p-plåster. För att göra det enkelt för dig kommer vi i denna artikel gå igenom hur p-plåster fungerar och vilka för och nackdelar som finns med det.

Tänk på att det alltid är rekommenderat att konsultera med en läkare eller barnmorska innan du bestämmer dig för vilket preventivmedel du vill ha.

NätapotekRecensionFri FraktBesök
meds logoMeds Besök
Lloyds apotek logoLloyds Apotek Besök
Apotek365Från 19kr Besök

Hur fungerar p-plåster?

P-plåster är ett preventivmedel avsett för kvinnor. Det är ett beige-färgat plåster som är ca 5×5 cm i storlek. Plåstret fästes direkt på huden. Det kan sättas var som helst förutom på brösten eller på områden där huden är irriterad. Plåstret skall fästas på ren, torr hud och när det byts mot ett nytt skall det nya plåstret fästas på ett nytt plats.

När plåstret sitter på huden avger det hormoner som går in i kroppen genom huden. Hormonerna som avges är samma som vi finner i både p-piller och p-ringar, det vill säga östrogen och gestagen. När dessa hormoner tillförs i rätt mängd i kroppen kommer det att förhindra att ägglossning sker och därmed även förhindra att graviditet uppstår.

Så här gör du

P-plåstret fästs på utvald plats på huden. Plåstret skall sitta på plats i en vecka innan det ersätts av ett nytt. Användaren använder p-plåster i tre veckor och gör ett uppehåll för mens den fjärde veckan.

Vilka fördelar finns det med p-plåster?

P-plåster är ett utmärkt alternativ till p-piller för den som kanske har lätt att glömma att ta pillret regelbundet. Det innehåller samma verksamma ämnen så om du tidigare haft p-piller och det fungerat väl för dig, kommer troligtvis p-plåstret även vara kompatibelt med dig. Även P ring kan vara ett alternativ.

Andra fördelar med p-plåster, förutom att det förhindrar graviditet, är att hormonerna fördelas jämt i kroppen, mensvärk minskar, mensen blir mer regelbunden och mindre i mängd. Dessutom minskar hormonerna i plåstret risken för cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen och skyddet påverkas inte om du skulle lida av kräkningar eller diarré.

  • Alternativ till p piller
  • Bra för den glömske
  • Regelbunden, kontrollerad mens

Vilka nackdelar finns det med p-plåster?

Precis som med alla preventivmedel, utom kondom, ger inte p-plåster något skydd mot könssjukdomar. Det är därför mycket viktigt att man kompletterar sitt skydd med just kondom, speciellt om man har mer än en sexpartner. Läs mer om kondomer online.

P-plåster biverkningar

Andra nackdelar med p-plåster kan vara eventuella biverkningar så som, spända bröst, huvudvärk, finnar, nedstämdhet och minskad sexlust. Det är dock viktigt att ha i åtanke att de flesta av oss endast får dessa biverkningar i början innan kroppen hunnit anpassa sig till hormonerna.

Du skall inte använda p-plåster om du väger över 90 kg eftersom det då finns risk för att det inte skyddar fullständigt mot graviditet. Du bör också undvika p-plåster om du lider av migrän med aura.

P-plåster pris

I Sverige är p-plåster gratis för alla upp till 21 år och i vissa kommuner upp till 25 års ålder. Efter detta varierar priserna beroende på tillverkare och mängd. Men tre månader brukar kosta omkring 650 kronor medan ett halvårs användande brukar kosta omkring 1000 kronor. På en del online apotek kan du köpa P plåster till mer förmånliga priser och få hjälp av legitimerade läkare digitalt.