P-Ring

P ring är en aningen nyare alternativ av gravidskydd. Som kvinna har man en uppsjö av preventivmetoder att välja mellan. Att välja den som passar en bäst kan därför vara både svårt och tidskrävande. Att konsultera med en läkare eller barnmorska om valet av preventivmedel är naturligtvis rekommenderat men inför ett sådan besök kan det vara bra att ha lite koll på vad som finns på marknaden.

I denna artikel ska vi kika närmare på preventivmedlet p-ring, hur den fungerar och hur den används samt vilka för och nackdelar som finns med metoden.

NätapotekRecensionFri FraktBesök
meds logoMeds Besök
Lloyds apotek logoLloyds Apotek Besök
Apotek365Från 19kr Besök

Kort fakta om p-ring

P-ring är ett bra alternativ för den som tidigare använt och trivts med p-piller eller p-plåster. Det är samma sorts hormoner som tillförs med hjälp av p-ring, nämligen östrogen och gestagen. P-ringen ger ett jämt upptag av nämnda hormoner i kroppen och förhindrar på så vis oönskad graviditet.

Hur används p-ring?

P-ringen är en ring, cirka 5 cm i storlek som förs in i slidan på samma sätt som en tampong. När p-ringen placerats i slidan skall den vara där i tre veckor. Den fjärde veckan skall p-ringen tas bort och ett uppehåll på en vecka görs för mens. Om man vill kan man skjuta upp mensen och sätta in en ny p-ring direkt efter att tre veckor passerat.

Vilka fördelar finns det med p-ring?

Det finns ett flertal fördelar med p-ring förutom det uppenbara, att man vid rätt användning är skyddad mot graviditet. Andra fördelar som kan uppkomma i samband med användning av p-ring är bland annat att mensen minskar och kommer regelbundet, PMS minskar, mensvärk minskar. Och att risken för cancer i tjocktarm, äggstockar och livmoder minskar.

Dessutom slipper du som användare komma ihåg att ta p-piller var dag eller oroa dig för att vara oskyddad om du mått dåligt och kräkt.

  • Skydd mot graviditet
  • Minskad PMS
  • Du slipper komma ihåg att ta p piller

Nackdelar med p-ring?

Det finns naturligtvis några nackdelar även med detta preventivmedel. Om du tidigare mått dåligt av eller inte varit kompatibel med andra preventivmedel som innehåller gestagen eller östrogen så är p-ring troligtvis inte för dig.

P-ring biverkningar

P-ring kan ge användaren ett flertal biverkningar. Speciellt i början. Några av dessa är, minskad sexlust, huvudvärk, finnar och nedstämdhet. Precis samma biverkningar som kan uppstå vid användning av p-piller.

Blodpropp

Det talas mycket om blodpropp när det kommer till hormonstyrda preventivmedel. Det är östrogenet i p-ringen som kan leda till en mycket liten men trots allt ökad risk för blodpropp. Risken avtar efter att användaren använt p-ring 3-6 månader.

Om personen i fråga inte är speciellt utsatt återgår risken för blodpropp till ungefär samma nivå som utan p-ring. Faktorer som kan öka risken är följande: du är överviktig, du eller en nära släkting har haft en blodpropp eller rökning. Läs mer om hur du kan bli rökfri.

Obekvämt

En annan nackdel med p-ring är att det kan kännas obekvämt både fysiskt och psykiskt. Om p-ringen känns obekväm fysiskt beror det troligtvis på att den inte placerats rätt.

Att förflytta ringen längre upp i slidan brukar hjälpa mot detta. Det kan naturligtvis kännas obekvämt psykiskt med, somliga är helt enkelt inte bekväma med tanken på att bära ringen i slidan.

P ring pris

I Sverige är det gratis med preventivmedel upp till 21 års ålder. I vissa delar av landet har man förlängt detta till 25 års ålder. Efter det så är p-ringen ett ganska kostsamt preventivmedel. Hos apoteket kostar en månads användning ca 350 kronor men priset kan gå ner vid köp av e större mängd. Hitta online apotek och jämför priser på P ring direkt.