Gåstavar Guide och Test

Gåstavar är ett perfekt verktyg för den som vill få ut lite mer av sina promenader. Med hjälp av ett par gåstavar blir promenaden eller power walken effektivare både när det gäller kaloriförbränning, för det kardiovaskulära och muskeluppbyggnad

Det finns flera olika typer av gångstavar och olika modeller passar olika personer och olika syften. I denna guide kommer vi lära dig allt du behöver veta för att komma igång med stavgång, även kallat Nordic Walking, och få bästa möjliga resultat av det. Vi listar även marknadens bästa gåstavar från fysiska butiker och nätbutiker.

Gåstavar Bäst-i-test

Bland marknadens bästa gångstavar finner vi märket Bungypump. Detta är ett svensk företag som tillverkat gåstavar under en längre tid och deras produkter har hyllats både nationellt och internationellt.

Nedan finner du rekommenderade produkter från just märket Bungypump men för den som önskar finns det mängder med andra märken att välja mellan.

1. Bungypump Number One 4 kg

gåstavar bäst i test vinnare

På första plats i vårt bäst i test hamnar Bungypump Number One Gåstavar med 4 kg motstånd. Denna modell har utsetts till bästa gåstav under 2018, 2019 och 2020 och nu även 2021. Med 4 kg motstånd i fjädringen är detta stavar passar både nybörjare och den som gillar att ha ett inte lägre motstånd för att orka mer.

Dessa stavar är justerbara i längden och kan därför användas av olika personer vilket gör de mer prisvärda än några av de lite billigare varianterna. Detta är ett par stavar som passar särskilt bra för just träning.

Motstånd:4 KG
Längd:Justerbar
Färg:Svart
Förvaras:Inomhus

Priset på dessa gåstavar varierar mellan 799kr till 999kr, vi har såklart lyckats hitta det bästa priset för våra läsare.


2. BungyPump Walkathlon dubbel funktion

På andra plats utser vi ett par andra stavar från Bungypump. BungyPump Walkathlon med dubbel funktion fungerar väl som både träningsstavar och vandringsstavar eftersom det går att stänga av fjädringen. Bungypump Walkathlon därför några av marknadens mest prisvärda produkter.

Stavarna har från början ett motstånd på 4 kg men med hjälp av ett uppgraderingskit kan du öka motståndet till 6 kg.


3. BungyPump Energy 6 kg

Dessa stavar är likvärdiga med Bungypump Number One med kommer med ett högre motstånd för de som vill ha lite högre belastning. Dessa passar för både elitmotionärer och de som är i god form.

Precis som 4 kilos varianten är dess justerbara efter längd och passar därför de flesta som söker efter en extra utmaning. Kommer också till samma pris!

Vad är gåstavar bra för?

Gåstavar kan ha flera olika syften och kan bland annat vara bra för den som vill effektivisera sina promenader. Med hjälp av gångstavar kan du engagera 90% av kroppens muskler under din promenad och får speciellt ökad effekt på muskler i överkroppen. En väldigt bra kombination med bästa proteinpulvret för den som vill maximera sin träning.

Trots att gångstavarna oftast inte väger mer än några hundra gram tränar du bland annat biceps och triceps mer än om du promenerar utan gåstavar.

Gåstavar kan även bara bra som stöd för den som behöver ökad balans eller har svårt att promenera längre sträckor. Speciella vandringsstavar är bra för den som vill ha extra stöd när den vandrar i terräng.

Andra anledningar till att använda gåstavar

Förutom att det effektiviserar dina promenader och kan vara ett bra stöd finns det flera andra fördelar med gångstavar:

  • Enkelt – Det här är träningsform som passar de flesta och som är lätt att komma igång med.
  • Skonsamt – Den som vill effektivisera sina promenader brukar oftast vända sig till löpning. Löpning kan dock vara mycket påfrestande för kroppen. Gångstavar är ett skonsammare alternativ. Kombinera med en omega 3 som dessutom smörjer kroppens leder och muskler.
  • Ekonomiskt – Förutom att investera i ett par gåstavar (och eventuellt ett par bra promenadskor) tillkommer inga kostnader. 

Olika sorters gåstavar

Gåstavar går under många olika namn och brukar bland annat kallas för gångstavar, promenadstavar, träningsstavar, vandringsstavar och teleskopstavar.

ℹ️ Namnet varierar lite beroende på vilket syfte stavarna har.

Vandringsstavar

Vandringsstavar är stavar som framförallt är framtagna för att ge stöd i svår terräng. Den här typen av stavar har oftast en fort/spets av metall till skillnad för de promenadstavar som används på asfalt som vanligtvis har en fot av gummi.

Promenadstavar

Promenadstavar eller träningsstavar har som sagt ofta en spets av gummi eller plast för att vara mer kompatibla med promenader på asfalt och liknande.

Dessa stavar är inte tänkta som ett stöd utan snarare som ett sätt att aktivera fler delar av kroppen under promenad för att få ut mesta möjliga av promenaden träningsmässigt.

Teleskopstavar

Teleskopstavar kan vara både vandringsstavar eller promenadstavar men skiljer sig från övriga gåstavar eftersom de går att fälla ihop när man inte använder dem och dessutom kan justeras längdmässigt så att de passar olika långa personer.

olika gåstavar

Så här väljer du dina gåstavar

När det är dags att köpa gåstavar finns det en mängd produkter att välja mellan och vilken av alla produkter du ska köpa beror på allt från din egna längd till ditt syfte med dina stavar. Nedan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer typ av gåstav.

1. Längd

Längden på dina gåstavar är viktig. En lång person kommer behöva en längre gåstav än en kort person. Gåstavar brukar komma i 90-140 cm längd och man brukar säga att de ska nå till armbågen ungefär.

2. Vikt

Vikten på stavarna kan med vara viktig. Ett par stavar som väger mer kan till exempel vara mer lämplig för den som använder stavarna i träningssyfte än den som använder dem för balans och stöd.

3. Foten

Foten på gåstavarna är viktigt i det syfte att en metallspets längst ner kan vara lämpligare i en vandringsmiljö medan stavar som avses för powerwalking i stan (som träning) snarare bör ha en spets av gummi för att inte glid lika lätt.

4. Med eller utan fjädring?

En del gåstavar, framförallt de av högre kvalitet, har inbyggd fjädring. Denna fjärding kan hjälpa till att öka effektiviteten på träningen. När du trycker ner staven i marken tar fjädern emot vilket innebär att du får öka motståndet och därmed anstränga dina muskler i överkroppen extra.

Det innebär i sin tur mer effektiv träning. Ett exempel på stavar med fjärding är de marknadsledande märket Bungypump. Bungypump är ett svensk varumärke vars produkter utsetts till bästa gångstavar under 2018, 2019 och 2020.

5. Pris

Det går att köpa gångstavar för ett pris som passar i princip alla budgetar.

Om du tänkt använda dina gångstavar mycket kan det dock vara en god idé att välja ett märke av kvalitet på dina stavar (till exempel bungypump).

Om du däremot är osäker på hur mycket du kommer använda dina gåstavar kan ett budget köp vara till att börja med.

Gångstavar Jula och andra fysiska butiker

Det går naturligtvis att handla gåstavar Jula eller gåstavar XXL eller från liknande butiker. Om du däremot är ute efter bästa pris och kvalitet rekommenderar vi dig att du köper dina gångstavar på nätet.

Gåstavar FAQ

Vad är gåstavar?

Gåstavar är ett träningsredskap som påminner om skidstavar men som har som uppgift att balansera dig eller öka effekten av din promenad. En gåstav av god kvalitet kan öka effektiviteten upp till 77%.

Kan jag använda mina skidstavar istället för gångstavar?

Nej, dessa är inte lämpade att använda som träningsstavar eller vandringsstavar. Detta beror på att skidstavar är mindre flexibla och är inte ergonomiskt anpassade i detta syfte. Spetsen på skidstaven kommer inte heller fylla samma funktion som hos en riktig gåstav.

Varför ska jag välja gåstavar med fjädring?

Därför att de ger dig extra motståndskraft och ökar energiförbrukningen mer än en vanlig gåstav.

Vilka är marknadens bästa gåstavar?

Marknadens bästa gåstavar kommer utan tvekan från märket Bungypump. Detta märke kan erbjuda dig både träningsstavar med motståndskraft och anpassade vandringsstavar utan att det påverkar pris särskilt mycket.

Bör man välja specifika gåstavar för äldre?

Nej men en variant av god kvalitet är viktig oavsett ålder. Tänk bara på att välja ett rimligt motstånd.

Var hittar jag gångstavar till bästa pris?

Du hittar gåstavar till bästa pris på nätet. Kolla till exempel in gångstavar apoteket Meds eller Svensktkosttillskott. Vi har gjort en prisjämförelse i denna artikel.

Källor:

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:631199/FULLTEXT01.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5276740/

https://www.webbshop.bungypump.se/info/om-oss/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/talking-of-walking-in-three-easy-pieces