Att köpa proteinpulver på nätet är väldigt vanligt i Sverige. Proteinpulver är enligt senaste undersökningarna ett av de vanligaste tillskotten som man väljer att handla online, och det finns ett gäng olika anledningar till det. Varesig du är en professionell atlet eller cyklar längre distanser på helgerna så kan du ha användning av ett proteintillskott. I denna artikel går vi igenom vilka typer av proteiner som passar bäst utifrån dig som individ samt vart du kan hitta proteinpulver billigt. Vi går även igenom de olika typerna som finns ute på marknaden.

NätapotekRecensionFri fraktBesök
Apohem
Besök
Apotek365Från 19kr
Besök
Euroclinix Besök
Apoteket-ab
Besök
Kronans
Besök
Meds
Besök

Därför bör du använda proteinpulver

Du har säkert tidigare hört eller läst om att protein är kroppens byggstenar. Efter att din kropp gått igenom ett ordentligt träningspass har du ett behov av dessa byggstenar ska återhämta sig, bli starkare och växa.

Studier visar att du bör inta protein inom 30 minuter efter att träningspasset för att återbyggnaden ska ske så smort som möjligt.

Nu har du alltså två val för att optimera din träning.

  1. Skynda dig hem eller tillbaka till kontoret för att få i dig nödvändig protein.
  2. Blanda en snabb proteinshake.

Du förstår säkert vart vi vill komma med detta. Av bekvämlighets skäl är det betydligt mycket enklare att få i sig dessa byggstenar som återhämtar din kropp efter passet.

Whey Proteinpulver effekt

Många ställer sig frågan om proteinpulver bygger mer muskler än vanlig mat med motsvarande proteinmängd. Svaret är nej.

Enligt forskning som gjorts på Norges Idrottshögskola är resultatet klart och tydligt att Whey proteinpulver har samma positiva muskelbyggande effekt som kött, fisk, kyckling eller bönor. Detta baseras självklart på ren proteinhalt.

Snabbare muskeltillväxt med proteinpulver

Samma studie visar att protein och Whey proteinpulver har en direkt påverkan på muskelbyggnad vid ökat intag i samband med styrketräning. Detta så länge Whey proteinpulver inte används som ersättning utan som ett tillskott.

proteinpulver onlineOlika typer av proteinpulver

Det finns en del olika typer av proteinpulver du kan köpa online, som alla egentligen fyller samma funktion. Som med alla andra typer av kosttillskott du kan köpa online så behöver du dock kunna anpassa tillskottet individuellt. Och tänka på andra faktorer som exempelvis allergier.

Whey Protein

Som vi tidigare nämnt finns det olika typer av proteiner. Vissa av dessa, som exempelvis just Whey är bättre än andra. Detta gäller framförallt för muskeluppbyggande då just Whey proteinpulver på nätet innehåller viktiga aminosyror som gör att proteinet snabbare tas upp utav kroppen.
Whey som översätts till vasselprotein på svenska är ett väldigt koncentrerat protein i pulverform som utvinns från vätskan vid ostproduktion. Samma vätska används i yoghurt och man finner även denna på toppen av creme fraîche.

Denna typ av proteinpulver online är kanske den vanligaste och mest köpta. Inte bara p.g.a. alla positiva effekter men även då den är så pass lättåtkomlig till ett vettigt pris. Den största och lite mer biologiska fördelen med Whey proteinpulver är att den innehåller samtliga 9 essentiella aminsosyrorna. Detta leder till att kroppen inte behöver framkalla dessa själv via maten du får i dig.

Blandprotein

Blandprotein är precis vad det låter. En blandning av olika proteinsorter i syfte att nå ett mer skräddarsytt resultat för just dig. Det finns en del olika fördelar med just blandprotein då amninosyraprofilen blir en aning bredare. På så sätt kan återhämtning och uppbyggnad optimeras vid rätt individuellt intag. Du får det bästa från de olika proteinkällorna.

Kaseinprotein

Kaseinprotein är känt för att vara nattproteinet då det ger en aminosyratillförsel i över 8 timmar. Den har samma mening som Whey men med långsammare upptag. Kaseinprotein är en stark rekommendation som ett komplement till den erfarne styrketränaren då det gäller att ha ett konstant proteinflöde i kroppen för maximal återhämtning och bygge. Kasein kommer även från naturen och från komjölken.

Om du bestämmer dig för att köpa kaseinproteinpulver som en komplement till ditt vasselprotein så tänker du helt rätt. Kom ihåg dock att doseringen av dessa ska variera beroendes tid på dagen och när du vill att proteinet ska tas upp under en längre period, som exempelvis innan läggdags.

Veganskt protein

Veganskt protein på nätet är lite av en nyhet på marknaden. Som vegan kan det allmänt bli lite klurigt att få i sig tillräckligt med protein, även om man inte tränar. Därför är proteinpulver som är veganskt ett utmärkt tillskott. Även fast veganproteinpulver är en nyhet så blir det allt lättare att få tag på då det finns en stor efterfrågan på dessa produkter. Detta proteinpulver innehåller inga som helst animaliska produkter, istället använder man mycket baljväxter, ärtor, bönor och andra vegetabiliska alternativ.

hampa proteinpulverHampa protein

Hampaprotein är kanske det bästa proteintillskottet taget ur växtriket och en förstklassig näringskälla.
Utöver en stor mängd protein innehåller även hampaprotein en bra mängd andra nyttigheter som fibrer, nio essentiella aminosyror, bra fetter och mineraler.
Hampaprotein är även känt för att användas i smoothies istället för rena rama proteinshakes som andra typer av proteinpulver som du finner online.

Biffprotein

Det vanligaste sättet att få i sig protein på är via kött. Därför är det inget konstigt med att det finns något som heter biffproteinpulver, eller? Självklart!
Ett problem många upplever med vassleprotein är att det innehåller laktos. Därför är biffproteinpulver ett oerhört bra alternativ för den laktosintolerante. Biffprotein är en naturlig produkt som dessutom innehåller en hög mängd aminosyror och kreatin. En stor motivation till att dricka biffproteinpulver istället för att äta en god stek är att du slipper all fett, och får i dig 3 gånger så mycket protein.

Så mycket protein behöver du

Det råder splittrade meningar om hur mycket protein man behöver få i sig. Därför är det lättast att dela upp det baserat på din kön, ålder, vikt samt längd för att göra det enkelt. Naturligtvis blir inte detta heller helt vattentätt då alla har olika ämnesomsättning.

Enligt de skandinaviska näringsrekommendationerna bör 10-20 procent av kaloriintaget komma från protein. Äter du bra kost med mycket naturligt protein behöver du inte oroa dig för brist, men proteinpulver skadar inte som ett tillskott. På samtliga apotek online hittar du bra proteinpulver till rimliga priser.

Så mycket protein behöver du om du tränar

En som tränar behöver avsevärt mycket mer protein än den som inte gör det. Här rekommenderas 2-3 gram per kilo kroppsvikt per dag och 0.33 x din kroppsvikt direkt efter träning enligt mucles.se.

Senast uppdaterat:

Stäng menu