Stödstrumpor Guide + Bäst i test

Stödstrumpor, även kallade för kompressionsstrumpor är en produkt som används för att ge ökad blodcirkulation i benen. Många förknippar stödstrumpor med äldre eller sjukliga människor men faktum är att det finns många tillfällen där de flesta av oss skulle ha nytta av stödstrumpor /kompressionsstrumpor.

Sådana tillfällen kan vara under en flygresa, vid träning eller under graviditet. 

Utbudet av stödstrumpor är stort och kan uppfattas som en aning svårnavigerat. I detta bäst-i-test har vi jämfört några av marknadens mest sålda stödstrumpor och listat våra favoriter. Läs mer nedan.

stödstrumpor bäst i test

Bästa stödstrumpor 2023

Om du letar efter snygga och effektiva stödstrumpor har du kommit rätt. Nedan listar vi de mest populära stödstrumporna som du kan beställa hem från nätet direkt till din brevlåda.

I testet har vi kikat på allt från materialval, till design och hur lätta de är att använda. Om du också vill hitta dina favoritstrumpor passa på och läs mer nedan:

1: Funq Wear för kvinnor och män

Funq Wear skapar funktionella stödstrumpor i snygg design. Strumporna kommer i flera olika färger och mönster och det bästa är att de kan hjälpa till att öka din blodcirkulation för att råda bot på oönskad svullnad. 

Vår upplevelse:

Flera olika färger och designer gjorde att alla hittade något som passade. Stödstrumporna från Funq Wear var enkla att ta på och satt väl.

Trycket kändes bra runt ankel och inte för hårt vid vader vilket är ett utmärkt tecken. Flera av oss upplevde mindre svullnad än normalt vid stillasittande jobb och vid svullna ben som orsakats av graviditet.

Plus i kanten för:

 • Bra pris
 • Flera olika designer
 • Tillverkade av ekologisk bomull
 • Svensk design
 • Sköna strumpor

Egenskaper hos Funq Wear Stödstrumpor 

 • Hjälper för blodcirkulation
 • Kompressionsstrumpor 15-18 mmHg
 • Fokus på komfort och hållbarhet
 • Lätta att trä på
 • Förstärkt över tå och häl
stödstrumpor test 2

2: Life Wear Stödstrumpa Bambu

Life Wear Kompressions / stödstrumpa är en strumpa i snygg design som hjälper till att motverka svullna ben och fötter samt blodproppar och åderbråck. Dessa strumpor är tillverkade av bambu vilket ger en god andningsförmåga som håller borta fukt. 

Andra läser även:  Meds tar in 150 miljoner i nyemission

Vår upplevelse:

En mjuk och skön strumpa som är enkel att ta på sig och verkligen ser till att fötterna andas. Snygg diskret design och bra passform.

Vi upplevde definitivt att blodcirkulationen hjälptes av denna strumpa. Life Wear Stödstrumpa är samtidigt väldigt sköna. 

Plus i kanten för:

 • Tillverkad av FSC-certifierad bambuviskos
 • Diskret design
 • Len och komfortabel känsla
 • Mycket bra pris

Egenskaper hos Life Wear Stödstrumpa Bambu

 • Knähög som hjälper till med kompression på hela underbenet
 • Motverkar och förebygger svullna ben, åderbråck och blodproppar
 • 16-18 mmHg motsvarande klass 1
 • Förstärkt vid sula, häl och tå

När behövs stödstrumpor och hur fungerar dem?

Stödstrumpor kan användas vid flera olika tillfällen. De kan antingen ordineras av medicinska skäl, eller köpas för att brukas i vardagen för de som önskar.

Stödstrumpan uppgift är att främja och stimulera blodcirkulationen i benen. Genom att öka och underlätta blodcikulationen bidrar stödstrumport till att motverka

 • Svullnad av ben och fötter bland annat under graviditet, flygresor och långa promenader
 • Åderbråck
 • Bensår
 • För att förhindra proppar i benen

Många idrottare använder även stödstrumpor som ett hjälpmedel för återhämtning efter träningspass eller sportaktiviteter. Strumporna kan även vara bra för de som har mycket stillasittande jobb.

Skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Många använder begreppen stödstrumpor och kompressionsstrumpor för samma typ av produkt, vilket de i stort sett även är.

Det finns dock de som menar att det finns viktiga skillnader och att de medicinska kompressionstrumporna är noga utmätta för att passa patienten. Stödstrumpor ska däremot användas av personer med helt friska vener.

Så i vissa fall kan kompressionsstrumpor anses vara de strumpor som ordineras av läkare eller annan vårdpersonal medan stödstrumpor är de som vanligtvis köps utan recept eller ordination.

I de flesta fall används dock båda begreppen för samma produkter och båda har samma typ av uppgift, nämligen att stimulera blodflödet.

Stödstrumpor klassificering

Stödstrumpor finns i olika typer av klassificering där klass 1 är den som ger minst kompression medan en högre klass ger mer kompression.

Vilken som är bäst beror på dina behov. De flesta av oss klarar oss långt på klass 1.

Klass 1

Stödstrumpor i klass ett ger en lättare kompression (anges oftast som 15-21 mm Hg). Den här typen av strumpor rekommenderas vid trötta ben, mindre svullnad och för de som har en något mindre nedsättning av återflöde i vener. Strumpor i klass 1 har kapacitet att minska risken för proppar i benen.

Andra läser även:  Hälsokontroll – Ultimata guiden

Klass 2

Klass 2 av stödstrumpor rekommenderas du att använda om du behöver en något starkare kompression (23-32 mm Hg). Strumpor med den här kompressionsgraden används inte bara vid svullna ben ut är bäst för personer som lider av bensår, venös insufficiens, efter operation, som behandling vid lymfödem, vid behandling av trombos och liknande.

Klass 3 och 4 

Den här typen av kompressionsstrumpa är mycket kraftig och ger kompression från 34 -46 mm hg och över 49 mm hg.

Materialval

Produkterna vi har listat ovan är våra favoriter men faktum är att marknaden svämmar över med olika märken och modeller. Bland annat kan du välja mellan strumpor tillverkade i ekologisk bomull eller bambu.

Båda materialen har bra andningsförmåga och huruvida du väljer bomull eller bambu är en smaksak.

Det finns även stödstrumpor i nylon som passar för den som bär kjol eller har skor där man visar fötterna och därför vill ha en stödstrumpa som är mindre synlig.

Vår personliga uppfattning är dock att den här typen av strumpor inte är lika sköna och vi rekommenderar dem därför enbart vid särskilda tillfällen.

Hur man väljer storlek för Stödstrumpor

Om du funderar på vad du ska göra när det kommer till val av storlek på dina stödstrumpor så gäller det att inte enbart välja efter storlek på din fot.

Du behöver även mäta vaden och ankelns storlek själv för att vara säker på att få bästa möjliga effekt. Du hittar information om omkrets och storlek i informationen om dina utvalda stödstrumpor.

Sammanfattning

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är produkter som används för att stimulera blodcirkulationen i benen.

Genom tryck kan de hjälpa till att förhindra svullnad, åderbråck och proppar i benen. Stödstrumpor som ordineras av vårdpersonal kallas ofta för kompressionsstrumpor.

När du köper stödstrumpor bör du tänka på att noga mäta runt ankel och vader för att kunna välja ut rätt storlek. Det är inte komplicerat men gör att du får bästa möjliga resultat. 

Stödstrumpor är ett bra alternativ även för den med friska vener. Dessa kan till exempel användas vid graviditet, flygresor, efter träning eller annat tillfälle när ökad blodcirkulation kan vara fördelaktigt.