D vitamin bäst i test

d vitamin bäst i test

Välkommen till vår D vitamin bäst i test 2023. Redaktionen på Hittaonlineapotek har testat över 20 olika d vitaminer och läst över 50 recensioner för att hitta den bästa D vitamin du kan köpa i Sverige.

Utöver det skriver vi också rent generellt kring D vitamin, vad det kan vara bra för, hur mycket som är säkert att dosera samt vilka faktorer som avgör om du behöver ett D-vitamin tillskott eller inte.

Om du vill köpa D vitamin till bäst pris har du kommit till rätt plats då vi listar de bästa priserna du kan hitta bland de olika hälsokostbutikerna.

Bästa D vitamin 2023 Lista

Vitamin D3 5000 IE

vitamin d svenskt kosttillskott testvinnare

Vår D vitamin test vinnare är denna lättuptagliga D Vitamin från Svenskt kosttillskott. Då största naturliga källan av D vitamin är solens strålar behöver man äta en stor mängd mat som bland annat fet fisk, äggula eller få i sig en mängd mjölkprodukter.

Denna D-vitamin är baserad på naturlig fett från fårull, vilket leder till en väldigt högdoserad och kvalitativ D-vitamin som hjälper att behålla ett starkt immunsystem.

En kapsel om dagen rekommenderas som innehåller 125 mikrogram Vitamin 3D. Ska intas i samband med måltid. Definitivt en utav de bästa vitaminerna online!


Better you vitamin D3+K2

better you d vitamin test

En stark kandidat till att vara vår bäst i test D-vitamin är denna helt unika produkt från Better You. Utvecklad för en svensk/ Nordisk livsstil kommer tillskottet med en blandning av kokosfett, blåbärsextrakt, vegetabiliska Vitamin D 3 samt K2.

Kombinationen av Vitamin D samt K är extra nyttig för oss i Sverige då båda vitaminerna är fettlösliga vilket ökar upptaget, såvida man doserar tillsammans med med en nyttig och bra fettkälla.

Just den funktionen fyller kokosfettet. Utöver det har blåbärspulver en stor andel antioxidanter som är bra för hela kroppen. 1 kapsel per dag rekommenderas även med dessa d vitamin tabletter. Ett riktigt bra tillskott!


Elexir D3 vegansk vitamin

Elexir d vitamin test

Denna D Vitamin baserar sig på vildväxande lav som motsvarar vitaminerna samt cellulosa som är själva kapseln. Ska bidra till en att balansera immunsystemet och bibehålla en normal benstomme.

Elexir Pharma är dessutom ett svenskt märke som har fokus på att producera kosttillskott av hög kvalitet genom vetenskapliga studier. Även här rekommenderas 1 kapsel om dagen i samband med måltid som ett tillskott.


Alpha plus D3 Vitamin

alpha plus d vitamin test

Detta D-Vitamin har tagits fram av Alpha plus och består också av en vegetabilisk kapsel med kokosolja. Utöver vitamin d3 finnes även K2 samt Astaxantin. Astaxantin är en del av karotenfamiljen som mest är känt i morötter.

Denna karotenoid återfinnes i stor del i alger. Sägs stärka effekten av både D som k vitaminerna. De som tar blodförtunnande medel bör alltid kolla med sin läkare innan de använder sig av K2 vitaminer. Rekommenderade dagliga dosering är även här 1 tablett om dagen i samband med måltid.


D Vitamin + Kalcium Apoteket

d vitamin + kalcium test

Apotekets egna produkt och en självklar placering i vår D vitamin bäst i test. Faktum är att apoteket har en hel serie med olika D vitaminer som alla är. Vi valde denna variant som är lämplig för vegetarianer. Och något starkare än resterande familj av produkter.

Stark rekommendation för dig som behöver ett naturligt tillskott, har brist på d-vitamin då du inte får i dig tillräckligt genom kosten.


D-Vitamin förklarat

D vitamin är en prohormon som kroppen producerar naturligt med hjälp av solljus. När vi utsätts för solljus så skapas det en kemisk reaktion i huden, som har en inverkan på kolesterolen vilken i sin tur passar strålarna vidare till levern samt njurarna. Där lagras D vitaminen och får sin aktiva form.

I Sverige och övriga norden är det lätt att råka ut för brist av D-vitamin, framförallt under vinterhalvåret. Bor du norr i landet blir du dessutom extra drabbad.

Under sommaren kan dock kroppen producera stora mängder D-vitamin, närmare bestämt 250 mikrogram om dagen, vilket är enligt läkemedelsverket 25 gånger mer än den nödvändiga dagliga dosen!

Du behöver inte vara rädd om att överdosera D-vitamin av solljus, då regleringen av vitaminerna automatisk sker av huden som lagrar överskottet i fettvävnaderna och frigör överskottet när den känner att kroppen börjar få brist på D vitamin.

Under vintern kan därför en utav våra d vitamin bäst i test tabletter vara nyttiga, alternativt regniga sommardagar.

Hur mycket D vitamin per dag behöver vi?

Enligt Livsmedelsverket rekommendationer så behöver vi svenskar en dos på 10 – 20 mikrogram per dag. En siffra som kan variera främst på grund av hälsotillstånd, tidigare vitaminbrist, kön och ålder.

Se tabell för rekommenderat intag av mikrogram D-vitamin

Ålder/GruppRDI*
0-6 mån10 µg (400 IE)
6-12 mån10 µg (400 IE)
11-17 år10 µg (400 IE)
Vuxna10 µg (400 IE)
Vuxna med lite solexponering20 µg (800 IE)
Vuxna över 75 år20 µg (800 IE)
Gravida15 µg (600 IE)
*Rekommenderat daglig intag

D Vitamin och solens effekt

Känner du dig lyckligare och gladare av solen? Det är du inte ensam om. Solens strålljus kan direkt kopplas till ett bättre humör och ibland även bättre hälsa.
Brist på sol leder ofta till SAD ( säsongsdepression) vilket drabbar många svenskar och skandinaver varje år.

Ofta börjar SAD redan under hösten och håller ofta på hela vägen till början av våren. Bristen på D vitaminerna som inte räcker till sägs vara en stor faktor i detta då hudens restlaget tar slut. Detta är iallafall en välkvalificerad teori.

Hur når vi då de nivåer av C vitamin och solljus som vi behöver under mörkare säsong? Solsemester såklart!

Skämt åsido, alternativen är antingen någon av de bästa d-vitaminerna som vi rekommenderar (eller någon annan som fungerar kanske bättre för just dig) eller en så kallad stark ljusterapilampa som går att köpa. Den effekten ljuslampan har är att den minskar melatoninet i kroppen som är hormon som gör oss trötta genom ögats receptorer.

Du kan även försöka ersätta solens effekt genom kosten, men det kan bli en svår utmaning.

D vitamin genom mat

D vitamin I mat

Även fast det är väldigt svårt att ersätta tillskottet av D vitaminet du kan få genom bästa D-vitamin så finns det en mängd bra och naturlig D vitamin i maten. För att du ska kunna ersätta solen med mat krävs det att du vet vad du isåfall ska äta. Fet fisk som lax är en utmärkt väg att gå, som också är rik på bland annat omega 3.

Andra bra naturliga källor till vitamin D är även:

 • Svamp
 • Mjölk och andra mejeriprodukter
 • Sardiner
 • Vissa flingor
 • Sojamjölk

Vad är D vitamin bra för?

En D vitamin bäst i test är inte fullbordad utan en förklaring till vad detta tillskott faktiskt också är bra för. D-vitamin fyller en mängd funktioner i kroppen. Din kropp behöver D vitamin för att absorbera kalcium som i sin tur hjälper att behålla en normal benstomme. Just därför kan ett underskott av D vitamin leda till mjuk benstomme hos barn och fragila ben hos vuxna.

Solvitaminen som det också visat sig kunna motverka depression och ångest (iallafall när D-vitaminbrist är orsaken). Här har vi en studie som utfördes för att påvisa denna teori.

Vitamin D samt C har också en positiv inverkan på immunförsvaret i rätt doser och är därför bästa vitaminer för att hålla dig frisk från förkylningar.

Utöver det finns det ett gäng andra fördelar med vitamin D och inte minst vitamin d3 som många av våra bäst i test vitaminer innehåller. Det finns studier som har visat bl.a. att gravida som får i sig tillräckligt med vitamin D under graviditeten minskar risken för tidig födsel. Men det finns en del andra användningsområden, så vad är vitamin D bra för?

 • Bra för din och dina barns benstomme
 • Hjälper immunförsvaret
 • Kan motverka depression och ångest
 • Minskad allergirisk
 • Hälsosammare gravidited
 • Kan lindra hudproblem
 • Förebygger åldringstecken på huden
 • Ger starkare hår och naglar
 • Förebygger trötthet

Symptom som kan uppstå av D vitaminbrist:

Det är inte alltid enkelt att veta om om man har ett underskott av D vitamin, märker du något utav dessa syndrom så är det dags att undersöka saken:

 • Trötthet
 • Svårt att koncentrera dig
 • Påsar under ögonen
 • Muskelsvaghet/ Ont i ryggen
 • Ont i benen
 • Nedsatt immunförsvar
 • Ångest/ mild depression
 • Hårtapp

Om du inte är helt säker så kan du faktiskt beställa hem tester som kan bekräfta ditt underskott. Werlabs och Svenskprovtagning erbjuder vitamintester genom blodprov som testar dina värden. Du får svar i brevlådan, supersmidigt. Vi har inte hunnit testa deras tjänst ännu så vågar inte rekommendera vilken av alternativen som är bäst.

Hur får jag i mig tillräckligt med Vitamin D?

Det finns egentligen 4 sätt att få i sig D vitamin. En kombination av samtliga är givetvis det ultimata sättet för att du ska kunna få dig tillräckligt med d-vitamin. Du bör även ha i åtanke att alla inte behöver få sig 4000 ie och ibland inte ens 2000 ie. Ibland räcker 10 mikrogram tillskott (för barn exempelvis).

Kosten

Genom kosten kan du få i dig en mängd bra D-vitamin, den mängden räcker dock oftast inte under vinterhalvåret. Intaget av kost som är rik på D-vitamin dagligen resulterar oftast i en nyttig diet, med bl.a. mycket fet fisk.

Solljus

Vistas du mycket inomhus? Sitter barnen inne och spelar datorspel? Ut med er! Det bästa sättet att få ett tillskott av vitamin-D är genom solen. Flera av oss är inne alltför mycket vilken kan bli lite av ett problem och få tråkiga konsekvenser på sikt. Slipp apoteksbesöket, gå ut och njut av solen.

Hudvårdsprodukter

Många vanliga hudproblem bekämpas med bl.a. D vitamin. Många hudvårdsprodukter för bl.a. akne, psoriasis eller eksem innehåller relativt höga doser vitamin-D.

D vitamin tillskott

Vid ett tydligt underskott är det ofta rekommenderat med ett tillskott för att återinföra en balans i kroppen. I vår D vitamin bäst i test lista hittar du de bästa vitaminerna som vi anser finns på marknaden i Sverige. Där kan du läsa om bästa d vitamin för såväl vuxna som barn.

Dosera D Vitamin som tillskott

Du kanske känner igen teamet som 2000 ie, 4000 ie, 10 mikrogram per tablett etc när du läser om D vitamin online? Faktum är att de flesta krånglar till det mer än nödvändigt.

Baserat på det D vitamin bäst i test vi gjort och de d-vitaminer vi testat så följer samtliga samma mönster kring hur an doserar tillskott av d-vitamin: en tablett per dag vid måltid.

När du köper ett tillskott av D-vitamin som ska kunna ersätta ditt underskott av solljus så kan du även få ett tillskott av andra nyttiga livsmedel i samma tablett.

Exempel kan vara blåbär, kokosolja eller K2. Marknaden erbjuder oss en mängd bra alternativ som du också finner i vår D vitamin bäst i test högst upp på sidan. Så övertänk inte D vitamin dosering, en tablett om dagen i samband med måltid är svaret.

D Vitamin för barn

D vitamin barn

För barn är det extra viktigt med Vitamin-D och att de får i sig de 400 IE som de behöver. Detta eftersom D-vitamin hjälper barnets ben att växa ordentligt och stärker deras benstomme, vilket är direkt avgörande då barn är så pass aktiva.

Det är också därför man skämtar om barn som vuxit så mycket har druckit mycket mjölk.

När du ska köpa D vitamin online så ska du anpassa det för barn, och då gäller en annan D vitamin bäst i test, nämligen för barn.

D-Vitamin bäst i test för barn

Monkids D-Vitamin + Kalcium

Om du tidigare haft svårt att få i dina barn ett tillskott av D vitamin kommer det bli ett minne blott. Dessa tuggbara gelehjärtan med jordgubbssmak är inte bara väldigt goda, de täcker även dagsbehovet av såväl vitamin D som kalcium och ditt barn kommer att älska de!

Min dotter som är 4 år påminner oss morgon och kväll om att hon ska ta sina vitaminer. Rekommenderas starkt på Apoteket.

Zoo kids

Zoo kids är en snarkande produkt och innehåller 7.7 mikrogram per tre tabletter av vitamin-D. Ett utmärkt tillskott för barn som kommer i form av björnan i olika smaker. De är mycket enkla att tugga och föredras av de mindre barnen (2-3 år). Et utmärkt alternativ när du ska gå ifrån D droppar.

Vad kan vi ta med oss?

Att vi alla behöver tillräckligt med D vitamin finns det ingen tvekan om. Och lyckligtvis så finns det olika sätt att få i oss denna livsviktiga vitamin.

Vi hoppas att vi med denna text lyckades besvara samtliga frågor som du kan ha kring D vitamin och att du lyckades hitta ett tillskott om det var det du sökte efter. Vi kommer att uppdatera innehållet i samband med nya undersökningar som vi finner intressanta och relevanta.

Artiklar som du kan finna intressanta

Frågor och Svar

Vilken är den bästa D vitaminen?

Du finner 7 olika D vitaminer i form av kosttillskott som vi kan rekommendera i vår bäst i test lista. Annars är solen den bästa källan till D vitamin.

Hur mycket D vitamin behöver man?

Hur mycket D vitamin man behöver varierar beroendes på kön, ålder samt hälsotillstånd. Rekommenderad dagsdos ligger alltifrån 400 IE till 800 IE

Hur får jag i mig D vitamin?

Det finns en del olika källor till D Vitamin. Några av de är solen, mejeriprodukter, fet fisk, hudvårdsprodukter samt kosttillskott med D vitamin.