Bästa ansiktstvätten

bästa ansiktstvätten

Letar du efter en riktigt bra ansiktstvätt? Då har du kommit rätt. På denna sida listar vi vad vi anser är den bästa ansiktstvätten på marknaden. Vi har testat mängder av populära produkter och valt ut våra absoluta favoriter.

Ansiktstvätt är ett av de absolut viktigaste stegen när det kommer till din hudvårdsrutin. Att hitta en produkt som passar din specifika hudtyp är mycket viktigt, men behöver varken vara svårt eller kostsamt. Nedan listar vi de bästa ansiktvättarna som passar för just din hudtyp, samt ger dig användbara tips. Läs mer och köp bästa ansiktvättarna nedan.

Bäst-i-test: Ansiktstvätt

1. Dermalogica Special Cleansing Gel

På första plats i vår bäst-i-test lista finner du Dermalogica Special Cleansing Gel. Detta är en mild tvålfri rengöringsgel avsedd som ansiktstvätt. Denna produkt tar bort smink och rengör på djupet utan att irritera eller torka ut huden. Är mycket skonsam och innehåller lugnande ingredienser som citronmeliss och lavendel, samt djuprengörande ingredienser som Quillaja Saponaria som även motverkar fria radikaler.

Dermalogica Special cleansing gel löddrar lätt och känns sammetsmjuk på huden. Luktar inget och verkar inte det minsta irriterande ens på den mest känsliga hy. En riktigt bra produkt och ett säkert kort oavsett vilken hudtyp du har.

 • Mild och passar alla hudtyper
 • Tar bort smink och rengör på djupet
 • Doftfri
Dermalogica special cleansing gel

Vår upplevelse

Dermalogica Special Cleansing Gel är lätt att använda. Du behöver endast tillsätta minimalt med vatten för att produkten ska löddra och rengöra effektiv.t Doftar inget och svider inte i ögonen, samtidigt som den avlägsnar makeup och rengör på djupet. Torkar inte ut huden och passar alla hudtyper, även den med känslig hud. En modern klassiker som vi återkommer till gång på gång.

2. Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil

Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil är en fantastisk oljebaserad ansiktstvätt som tränger ner i porerna och löser upp smuts. En mycket effektiv rengöring som avlägsnar både ögonsmink, bassmink och läppsmink, och lämnar huden återfuktad. 

Denna ansiktstvätt är inte bra bra, den ser lyxig ut och doftar himmelskt. Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil passar både som första steg i en tvåstegs rutin, eller ensam. Att den är oljebaserad innebär att den inte torkar ut huden lika lätt, och du behöver dessutom mindre vatten, som också kan verka uttorkande på huden.

Denna cleansing oil innehåller granatäpple som är rikt på vitaminer och antioxidanter, och som skyddar och ger näring till huden. Innehåller över 90% naturliga oljor och passar för rengöring av alla hudtyper både morgon och kväll.

elemis cleansing oil

Vår upplevelse

Elemis är ett hudvårdsmärke som alltid levererar kvalitet. Denna olja känns riktigt härlig på huden och är mycket dryg.- Ett pump som masseras in i ansiktet räcker lång väg. Avlägsnar all smuts och sköljs sedan av med ljummet vatten eller torkas av med en fuktig frottehanduk. 

Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil är inte den billigaste produkten på marknaden men man får sannerligen vad man betalar för. Denna cleansing oil är dryg, doftar underbart, rengör ordentligt och lämnar huden plumpad.

3. Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm

Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm är en ansiktsrengöring i balm / vax form som löser upp allt smink och rengör porerna på djupet. Balmen smälter och omvandlas till en olja när den kommer i kontakt med huden, vilket gör den till en perfekt mild men effektiv rengöring som passar alla, men speciellt de med känslig eller mogen hy. Även perfekt som en förstasteg rengöring för den som använder sig av en tvåstegs rengöring. Kan även användas som ansiktsmask.

Innehåller ros och mimosavax, samt olja från fläder och vårlilja. Algen padina pavonica är en mild men aktiv ingrediens.

elemis cleansing balm

Vår upplevelse

Elemis Pro-collagen Cleansing Balm är fantastiskt. Vi älskar balm-rengöringar och den här är fantastisk för alla som vill ha en rengöring som effektivt löser upp även vattenfast smink. Produkten är mjuk mot huden och löser upp smink utan ansträngning. Torkas enkelt av med en fuktig frottehandduk. En ansiktsrengöring som passar alla men som är perfekt för en torr hud som lämnas återfuktad men inte fet. Mycket dryg så den räcker länge.

Extra bra val för dig med torr hud eller känslig hud som vill undvika för mycket vatten vid rengöring.

4. Exuviance Deep Clean AHA Cleanser

Deep Clean AHA Cleanser en ansiktsrengöring av geltyp med AHA-syra. Detta innebär att Exuviance Deep Clean AHA Cleanser inte bara tar bort smuts på djupet, utan även exfolierar huden. Den tar effektivt bort alla typer av smink, men eftersom den innehåller AHA-syra kan det vara en god idé att undvika ögonområdet (kan svida). AHA-syran bidrar till att exfoliera bort döda hudceller och annat som kan täppa till porerna och bidrar på så vis till en väl rengjord och lysterfull hy.

Passar alla hudtyper, men den som har mycket känslig hy kan med fördel välja en oljebaserad tvätt över denna.

exuviance deep cleanse aha cleanser

Vår upplevelse

Vi älskar denna rengöring från Exuviance. Att kunna exfoliera huden milt både morgon och kväll utan att påverka hudbarriären negativt är fantastiskt. Dessutom avlägsnar denna rengöring alla orenheter utan att torka ut. Ett perfekt alternativ om du vill ha en vattenbaserad rengöring, eller som steg två i en tvåstegs rutin. 

5. Sensai Silky Purifying Milky Soap

Sensai Silky Purifying Milky Soap är en mild tvålrengöring som bidrar med en ren och återfuktad känsla. Passar särskilt bra för dig med torr eller mycket torr hud. Exfolierar huden milt, tar bort orenheter utan att torka ut huden. Lämnar användaren med en lätt återfuktad och hy med ett ungdomligare utseende.

Förutom att ha en lyxig pumpflaska som är både praktisk och hygienisk andas denna rengöring lyc. Dessutom ingår de i en serie där den kan kombineras med Sensai Silky Purifying Cleansing Oil i en tvåstegs rengöring.

sensai ansiktstvätt

Vår upplevelse

Sensai är ett fantastiskt märke som med elegans levererar precis vad man önskar sig från en ansiktsrengöring. Att den ingår i en serie med flera kompletterande produkter gör att även du med torr och känslig hud enkelt kan hitta en bästa ansiktsrengöringen för din hudtyp. Huden känns len och återfuktad efter användning, samtidigt som det märks att rengöringen definitivt är effektiv och ger effekt. Det är ett nöje att rengöra ansiktet med denna produkt. Rekommenderas tillsammans med Sensai Silky Purifying Cleansing Oil.

6. Dermalogica Active Clay Cleanser

Ännu en ansiktsrengöring från dermalogica kvalar in på vår lista över bästa ansiktsrengöringen. Denna produkt är definitionen av djuprengörande med hjälp av ingredienserna aktivt kol och kaolinlera som både hjälper till att rengöra och drar samman porerna. En perfekt rengöring för dig med fet eller blandhy.

Kan även användas som en ansiktsmask då den får verka på huden under några minuters tid. 

dermalogica active clay cleanser

Vår upplevelse

Wow! Om du har problem med tilltäppta porer på grund av oljig hy så bör du definitivt ge denna ansiktsrengöring en chans. Massera in produkten på huden, låt verka och skölj av med ljummet vatten för bästa resultat. Passar bra för dig med blandhy då den rengör de oljiga områdena väl samtidigt som den lämnar även de torrare delarna av ansiktet återfuktade.

7. Clinique Liquid Facial Soap

Detta är en flytande tvål avsedd för att rengöra ansiktet med. En riktigt populär cult-produkt från hudvårdsmärket Clinique, och även det första steget för den som använder deras tre stegs system. Clinique Liquid Facial Soap fungerar dock lika väl ensam och tillsammans med andra produkter.

Trots att denna rengöring saknar den lyxiga känslan som en del ansiktsrengöring kan ge, så är det en produkt som gör vad den utlovar och avlägsnar orenheter i huden. Den är dessutom mild, så den svider inte i ögonen, och passar utmärkt till en känslig hy.

Clinique Facial Soap

Vår upplevelse

Det här är ingen produkt som vi köper för produktens utseende, men förpackningen är både hygienisk och praktiskt i och med pumpfunktionen. Själva tvålen känns just som en tvål, men rengör huden ordentligt, utan att torka ut den. Clinique Liquid Facial Soap finns att köpa för ett fördelaktigt pris hos de flesta butiker som tillhandahåller hudvård av denna kaliber. En bra och stabil produkt helt enkelt.

Hur våra bäst-i-test går till

En ansiktstvätt är en av få hudvårdsprodukter som man kan avgöra redan efter några dagars användning huruvida den är effektiv och ger ett bra resultat. En bra ansiktsrengöring ska inte lämna huden torr och stram utan mjuk, ren och återfuktad.

I vårt test har vi, som alltid, varit noga med att ge alla produkter samma förutsättningar och har därför provat de utvalda produkterna under en veckas tid. Vi har testat en del produkter både med och utan verktyg (till exempel foreo), men med tanke på att inte alla produkter är gjorda för dessa har vi valt att betygsätta varje produkt på hur den fungerar utan verktyg.

Produkterna vi valt att testa är en sammanställning av bland de mest populära ansiktstvättarna.Och testpersonerna inkluderar personer med olika typer av förutsättningar. Det vill säga hudtyp, hudproblem med mera.

Vi betygsätter följande kriterier hos varje produkt:

 • Funktion och användning
 • Doft och konsistens
 • Förpackning (utseende och användarvänlighet)
 • Resultat

Resultatet av vårt bäst-i-test hittar ni i listan ovanför.

Varför ansiktstvätt?

Oavsett om hudvård är ett intresse eller ej så är det ett nödvändigt steg för alla som önskar sig en vacker hy. Genom att behandla huden i ansiktet väl kan man både motverka orenheter, hudproblem och bevara huden bättre.

Ansiktstvätten är det första steget i de flesta hudvårdsrutiner och har som uppgift att rengöra huden på djupet. Att tvätta ansiktet med en bra ansiktstvätt och ljummet vatten morgon och kväll kan man ofta få bukt även med den mest problematiska hy.

Välj bästa ansiktstvätten för din hudtyp

En produkt som fungerar för en person behöver inte alls vara lika effektiv eller ens funktionell för dig. Det här blir extra tydligt när det kommer till hudvårdsprodukter såsom ansiktsrengöring. En  ansiktstvätt som känns fantastisk på en hudtyp kan lämna en annan hudtyp torr och irriterad. Därför är det viktigt att välja en produkt som passar för din specifika hudtyp så att din hud klarar rengöring morgon och kväll utan besvär.

Normal hy

Vad är en normal hy? Det är helt enkelt en hy som inte har några uttalade problem. En normal hy är varken torr, oljig, känslig och irriterad. För den här typen av hy passar de flesta ansiktstvättar och du kan helt enkelt välja en produkt av bra kvalitet och bara vara noga med att följa upp med återfuktande hudkrämer för bästa resultat.

Torr hy

En torr hy är oftast känslig och kan vara en aningen knepig att hitta rätt produkter till. Det viktigaste för en torr och känslig hud är att hitta en produkt som inte torkar ut den ytterligare, och som innehåller milda och lugnande ingredienser. 

Om du har en torr hy bör du kika på produkter avsedda för just din hudtyp. Detta är speciellt viktigt för dig som vet med dig att din hy är både torr och känslig. Utbudet av ansiktsrengöring för torr hy är stort, och du bör inte ha någon svårighet att finna rätt produkt oavsett prisklass.

Fet hy

En fet hud går ibland även under namnet oljig hy. Denna hudtyp är inte ovanlig men du bör vara noga med att ta reda på om du har fet hud över hela ansiktet eller om du har fet hy på vissa områden (så kallad blandhy /kombinerad hy).

Om du har en fet hy kan du oftast klara av de flesta typer av ansiktsprodukter, men det kan vara viktigt att använda djuprengörande produkter, så som lera, för att verkligen rensa bort olja och andra orenheter som kan täppa till huden. Om du har fet hy är den oftast tålig och klarar oftast av de flesta produkter. Men kom ihåg att målet med att rengöra en oljig hy är inte att torka ut den, och din hy ska varken kännas torr eller stram efter tvätt.

Kombinerad hy

Det är vanligt att ha en så kallad kombinerad hy eller blandhy. Om, du har en kombinerad hy innebär det att vissa partier av ditt ansikte är oljiga / feta, medan andra är normala / torra. Det är vanligt att man är fetare just över haka och näsa, samt panna – i den så kallade T-zonen Något som kan vara ganska besvärligt, eftersom det är svårt att applicera olika typer av ansiktsrengöring på olika delar av ansiktet. Dock finns det numera produkter anpassade för blandhy.

Känslig hy

Om du har en känslig hy är det en god idé att undvika starka och aktiva produkter. En del ansiktsrengöringar kan till exempel innehålla peelande syror som gör underverk för en del hudtyper, men som kan skapa irritation hos den med känslig hy. Välj milda och parfymfria produkter.

Rengöring i två steg

Om du läst på lite om hudvård, eller om ansiktsrengöring har du säkert stött på begreppet 2-step-cleanse = tvåstegs-rengöring. Men vad är detta egentligen och varför är det rekommenderat?

En tvåstegs-rengöring innebär att du tvättar ansiktet två gånger, varav den första rengöringsprodukten är oljebaserad, och den andra produkten är vattenbaserad.

Även om de flesta rengöringsprodukter är bra på att ta bort orenheter och smink i ett svep, är en dubbelrengöring det absolut bästa alternativet. Att rengöra i två steg rekommenderas framförallt på kvällen, efter en dag med smink och andra påfrestningar för huden. 

I vår bäst-i-test lista ovan hittar du både oljebaserade produkter som passar för steg 1, och vattenbaserade produkter som passar för steg 2.

Micellärvatten

Förutom olje och vattenbaserade rengöringar av olika slag finns det även så kallade micellärvatten. Micellärt vatten är en tunn vätska, inte att förväxlas med en toner, som är utmärkt på att ta bort orenheter och sminkrester på huden. Den här typen av produkt fungerar perfekt som nödlösning om du inte har tillgång till möjligheten att tvätta ansiktet, eller för att ta bort sminkrester i hårfäste och liknande. 

Ett bra micellärt vatten lämnar huden mjuk och återfuktad och passar för alla hudtyper. Vi anser inte att micellärt vatten kan ersätta en bra ansiktstvätt men det fungerar bra som komplement eller tillfällig lösning. 

Annat du kan göra för en vacker hy

En vacker hy handlar inte bara om underhåll utifrån. Förutom att tvätta ansiktet med rätt produkt både morgon och kväll finns det mängder av saker du kan göra för att påverka din hy. Nedan finner du våra bästa tips för en strålande hy:

 1. Drick tillräckligt med vatten, gärna 2 – 3 liter per dag.
 2. Ät en hälsosam och varierad kost med vitaminer
 3. Prova ett antiinflammatoriskt kosttillskott om du lider av en hud mycket utbrott
 4. Rengör och återfukta ansiktet regelbundet.
 5. Använd serum som bidrar med lyster (till exempel vitamin C-serum).
 6. Glöm inte exfoliera ibland.
 7. Lägg en ansiktsmask.

Frågor och svar

Vilken ansiktsrengöring är bäst?

Du hittar vad vi anser är bästa ansiktsrengöring i vår bäst-i-test lista ovan. Alla produkterna är noga utvalda och testade av vår panel. En bra produkt ska ta bort smuts, vara enkel att använda och tvätta bort, och passa de flesta hudtyper (även känsliga). Vi har betygsatt alla produkter efter hur effektivt de tar bort smink och orenheter, deras återfuktande ingredienser, förpackning och resultat.

När ska jag använda ansiktstvätt?

Ansiktsrengöring används med fördel både morgon och kväll för bästa effekt. De bästa ansiktsrengöringarna torkar inte ut, men tar effektivt bort sminkrester, döda hudceller och annat som gör att huden annars blir tilltäppt. Genom att rengöra huden regelbundet med en bra ansiktsrengöring är chansen större att du behåller en lystrande, återfuktad hy.

Hur använder man ansiktsrengöring?

Beroende på vilken typ av ansiktsrengöring du har används den på olika vis. en oljebaserad ansiktsrengöring påföres oftast på ett torrt ansikte och masseras in, för att sedan sköljas av med ljummet vatten eller torkas av med en fuktad tvättlapp /handduk. En gelbaserad / skumbaserad / krämbaserad löddras upp med vatten och sköljs sedan av med ljummet vatten.

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Om det inte är uppenbart för dig vilken hudtyp är det bästa sättet att ta reda på det att fråga en hudterapeut. Det finns också test online som du kan göra för att få en indikation. Det är till exempel lätt att förväxla en yttorr hud med en torr hud, eller en blandhy med oljig hy och så vidare.