Bästa ansiktskräm 2023

Ansiktskräm är ett måste för dig som vill vara säker på att se pigg och fräsch ut. Faktum är att en riktigt bra ansiktskräm kan göra under både för en torr hy, fet hy eller känslig hud. Tillsammans med noggrann rengöring morgon och kväll kan resultaten vara förbluffande men bara om du använder en ansiktskräm som passar din hudtyp och arbetar aktivt med det du önskar råda bot på.

Denna text kommer att hjälpa dig hitta den bästa ansiktskrämen 2023. Vi hjälper dig att välja rätt mellan olika typer av ansiktskräm beroende på hudtyp, till exempel för torr och känslig hud, fet hud, anti age krämer för fina linjer och ansiktskräm för män.

I vårt unika bäst-i-test har vi testat de bästa ansiktskrämerna i varje kategori. Allt för att göra det lätt för dig att välja rätt produkt efter dina behov.

bästa ansiktskräm test

Ansiktskräm bäst-i-test

Svårt att hitta rätt bland det enorma utbudet av ansiktskrämer? Oroa dig inte, nedan i vårt bäst-i-test hittar du våra utvalda favoriter bland ansiktskräm och dagkräm 2023.

Välj en produkt som passar din hudtyp eller välj en produkt som passar alla hudtyper om du inte är säker på vad du ska välja.

#1 Clinique Moisture Surge 72 hour Auto Replenishing Hydrator – Ett glas vatten för din hud

clinique moisture surge test

Clinique Moisture Surge 72 hour Auto Replenishing Hydrator är en ansiktskräm som passar alla hudtyper. Den gelliknande konsistensen känns lätt och kylande samtidigt som den lätt sjunker in i huden.

Speciellt med denna produkt är att den har en så kallad auto-replenishing-teknologi med aktivt aloe vatten som arbetar för att hjälpa din hud att återfukta sig själv.

Detta genom att skapa en fuktreserv hos huden. Clinique Moisture Surge innehåller dessutom hyaluronsyra som är ett fuktbindande ämne. 

I tester har Clinique Moisture Surge visat sig återfukta huden upp till 72 timmar, även efter tvätt.

Fakta om Clinique Moisture Surge

 • Allergitestad och parfymfri
 • Fri från parabener
 • Icke-aknegen och oljefri.
 • För alla hudtyper

Vad tycker vi?

Den här hudkrämen vinner vårt bäst-i-test av flera anledningar. Priset är en avgörande faktor för många och trots att Clinique Moisture Surge inte är den billigaste på marknaden så ligger den i det lägre spannet när det kommer till kvalitetsprodukter. Det är definitivt en anledning till att vi uppskattar produkten.

Dessutom upplever vi att produkten går in fort i huden och fortsätter hålla den återfuktad under hela dagen. Clinique Moisture Surge ger ett fint lyster utan att huden känns oljig eller kletig. Trots att produkten lovar 72 timmars återfuktande så rekommenderar vi att du använder den som en dagkräm dagligen.


#2 Filorga Oxygen Glow – Extra glow för alla hudtyper

filorga oxygen test

Filorga Oxygen Glow är en annan riktigt bra ansiktskräm som passar allt från normal hud till problemhy av olika slag. Denna produkt har nominerats i Swedish Beauty Awards 2020 och är en riktig storsäljare på de flesta sajter.

Denna kräm ger fin lyster samtidigt som den jämnar ut hudtonen och bidrar till en naturligt vacker hud. Dessutom hjälper ansiktskrämen till att avgifta huden.

Filorga Oxygen Glow uppskattas för sin omedelbara effekt vilket är ett resultat av en energigivande syre-booster, hyaluronsyra (återfuktar och bidrar med volym) och L-enzym (dränerar).

Fakta om Filorga Oxygen Glow

 • Avgiftar huden
 • Återfuktar
 • Bidrar till en jämn hudton

Vad tycker vi?

Vi älskar verkligen Filorga Oxygen Glow. Denna produkt fungerar både som en dagkräm och som nattkräm och känns helt underbar på huden. Huden känns både återfuktad och mjuk. Förutom att ge ordentligt med glow så har produkten även anti-age effekter.

Filorga Oxygen Glow passar de flesta ansikten men om du har en väldigt torr hy kan det vara en bra idé att komplettera med ett fuktgivande toner och / eller ett fuktserum för att säkerställa bästa möjliga effekt.


#3 Dermalogica Active Moist – Arbetar aktivt mot oljig hy

dermalogica active moist

Dermalogica Active Moist är ett utmärkt val för dig med fet hud. Krämen tillför fukt utan att tillföra fett och tränger in i huden utan att kännas kladdig.

Dermalogica Active Moist hjälper till att balansera talgproduktionen samtidigt som den jämnar ut hudens struktur. Active Moisture är en oljefri produkt som känns lätt på huden samtidigt som den är fylld med återfuktande ingredienser.

Fakta om Dermalogica Active Moist

 • För oljig/fet hud
 • Återfuktar utan att bli kladdig
 • Innehåller ingredienser som balanserar talgproduktionen
 • Jämnar ut hudstrukturen

Vad tycker vi?

Dermalogica levererar alltid och det är inte förvånande att de tagit plats på vår topplista för bästa ansiktskrämer.

Denna kräm sjunker snabbt in i huden, mjukgör, återfuktar och jobbar aktivt med att balansera talgproduktionen. Denna dagkräm känns ganska tunn i konsistensen på grund av att den inte innehåller olja, men därför passar krämen perfekt för en redan oljig hy.


#4 Dermaceutic K-Ceutic – En aktiv dagkräm för torr och känslig hy

dermaceutic k test

Dermaceutic är ett avancerat hudvårdsmärke som skapar aktiva hudvårdsprodukter. Dagkrämen K-Ceutic från nämnda märke är en utmärkt produkt för dig med torr hud eller som önskar att jobba mot fina linjer.

Denna dagkräm är den perfekta anti-age krämen eftersom den främjar kollagenproduktionen och motverkar fria radikaler. Den är även ett bra alternativ för den som vill ha en produkt mot pigmenteringar och skyddar mot solen. Det är även en bra dagkräm för den som har rosacea. 

Fakta om K-Ceutic

 • SPF 50 (UVA och UVB)
 • Anti-inflammatorisk
 • Återfuktande med hjälp av shea-smör, hyaluronsyra och MF Boost Complex ®
 • Icke allergiframkallande

Vad tycker vi?

Den här produkten är de aktiva dagkrämernas Rolls Royce. Om du letar efter en dagkräm som gör mycket mer än att återfukta så är det här ett av de riktigt bra alternativen.

Den här ansiktskrämen känns bra på huden, sjunker in väl, och ger synbara resultat på kort tid. Den passar allt från torr, irriterad hud, och känslig hy till blandhud och är även en av marknadens allra bästa anti age produkter.


#5 La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream – Budget när det är som bäst

la roche posay sensitive test

La Roche-Posay är ett av de riktigt bra hudvårdsmärkena du kan finna till ett riktigt förmånligt pris.

Dagkrämen Toleriane Sensitive är avsedd för torr, normal, blandad och känslig hud men hudvårdsmärket har även ansiktskrämer för normal, fet och blandhy, samt anti age varianter för den som vill motverka ålderstecken. 

Speciellt med La Roche Posay är att de tillverkar snälla men mycket effektiva krämer. Produkterna sälj enbart på apotek och har där tagit sig igenom tuffa tester för att få komma in i sortimentet.

Alla produkter hos La Roche-Posay tas fram i samarbete med licensierade hudläkare och baseras på källvatten från den lilla byn La Roche-Posay. 

Andra läser även:  Afrodisiakum - Allt du behöver veta

Fakta om La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream

 • Baserad på thermalsk källvatten
 • Framtagen i samarbete med hudläkare
 • Snäll och passar flera hudtyper
 • Lätt och inte kladdig på huden
 • Återfuktande och läkande

Vad tycker vi?

La Roche- Posay har en garanterad plats i våra hudvårdshyllor. Märket erbjuder många olika ansiktskrämer så att det går att hitta en som passar alla men den här är vår favorit.

Den känns lugnande på huden utan att vara fet eller kladdig. Det går snabbt att märka att huden trivs med denna “snälla” ansiktskräm. Om du vill ha lite extra fukt för en torr hud finns även versionen La Roche-Posay Toleriane Sensitive Riche.


Varför ansiktskräm?

En normal hud i bra kvalitet kan i princip klara sig helt utan produkter. Dock rekommenderar vi att du rengör och återfuktar huden morgon och kväll för att behålla den kvalitet du har. Dessutom kommer detta bidra till att din hy får en frisk och vacker lyster.

Om du inte lider av torr hud, acne, förstorade porer, fina linjer eller annat som du vill ha bukt med så behöver du inte nödvändigtvis investera i en speciellt dyr eller avancerad ansiktskräm. 

Om du däremot lider av en problemhy som du vill få åtgärdad bör du välja en ansiktskräm som innehåller sådana aktiva ingredienser som kan hjälpa dig att åtgärda problemet /problemen.

En bra hudvårdsrutin bör alltid avslutas med en bra ansiktskräm (komplettera gärna med en SPF).

Hur hittar jag rätt ansiktskräm?

Innan du väljer ansiktskräm finns det ett par saker du behöver ta reda på. Detta inkluderar:

 1. Vilken hudtyp du har. 
 2. Vilka hudproblem du vill jobba med.

Hudtyper

När man talar om hudtyper finns det huvudsakligen tre olika, torr hy, fet hy och normal hy. Det är dock inte så enkelt som att alla passar in i en av dessa kategorier. Faktum är att många av oss har en blandning av hudtyper, så kallad blandhy.

Det innebär att du kan ha torr eller normal hud på vissa delar av ansiktet och fet hud på andra delar.

Vanligast är det att huden är lite fetare i den del av ansiktet som kallas för T-zonen. T-zonen omfattar pannan och en rak linje ner över näsan och hakan (vilket formar ett T). 

Normal hud

Det är ganska enkelt att avgöra om du har normal hud. En sådan hud känns varken torr eller fet.

Normal hud har sällan några problem med acne eller förstorade porer. Det största problemet om du har en normal hud kan ofta vara att du helt enkelt ignorerar den eller glömmer bort att ta hand om den.

Fet hud

Om du har en fet hud beror det på en överproduktion av talg. Det är lätt att känna igen en fet hud genom dess glansighet och feta känsla.

Fet hy är ofta genetiskt men kan även uppkomma om du rengör för mycket, på grund av hormonell obalans, som biverkning av vissa läkemedel, och kan till och med orsakas OCH förbättras med hjälp av kost.

En fet hy orsakar inte sällan hudproblem såsom akne och pormaskar och ett vanligt misstag som görs för att åtgärda fet hy är att försöka torka ut den. Detta kommer dessvärre ge motsatt effekt en den önskade. En bra hudvårdsrutin med rätt ansiktskräm kommer däremot kunna hjälpa dig att balansera en fet hy.

Torr hud

Torr hud är ofta precis som andra hudtyper genetiska. Dock finns det även flera andra faktorer som kan påverka huden så att den blir torr. Kanske dricker du för lite?

Det kan även bero på att huden är känslig och reagerar på olika produkter, eller på att du helt enkelt inte återfuktat nog. En torr hud behöver inte enbart fukt utan mår även bra av fett. En ansiktskräm som kan bidra med båda är bästa alternativet för en sådan hud.

Blandad och kombinerad hud

En kombinerad hud är den vanligaste hudtypen. Om du har en kombinerad hud kan du antingen att välja att använda två olika ansiktskrämer som du applicerar på respektive område, eller så kan du välja en ansiktskräm som passar en kombinerad hud.

En kombinerad hud är som vi nämnde tidigare oftast blank i t-zonen och torr/normal på övriga delar av ansiktet.

Mogen hud

Mogen hud är känsligare än andra och behöver också en större mängd fukt än många andra hudtyper. Bäst för en mogen hud är att välja krämer som arbetar aktivt med milda doser av syror som stimulerar cellförnyelsen.

Hudproblem

Det är viktigt att den hudvård du väljer innehåller ingredienser som passar för din hudtyp men även för de hudproblem du eventuellt dras med. En ansiktskräm kommer inte lösa alla dina hudproblem av sig själv.

Ofta krävs en ansiktsrutin som innehåller allt från rengöring till peeling och slutligen återfuktande ansiktskräm. 

Vanliga hudproblem som du bör ta hänsyn till när du väljer ansiktskräm och annan hudvår inkluderar:

 • Acne
 • Förstorade porer / täppta porer
 • Rosacea
 • Perioral Dermatit
 • Psoriasis
 • Känslig hud
 • Pigmenteringar

Några av hudproblemen är sjukdomstillstånd som kan behöva kontrolleras av en hudvårdsspecialist som kan ge råd om exakta produkter.

Men flera av tillstånden kan förbättras enbart genom en bra hudvårdsrutin med rätt produkter.

Andra läser även:  Köpa medicin på nätet utan recept?

Behöver jag en aktiv ansiktskräm?

En aktiv ansiktskräm är med andra ord en ansiktskräm som jobbar aktivt med att åtgärda hudproblem.

För en person som inte har några specifika problem, eller som använder sig av aktiva toners eller serum kan en sådan kräm kännas överflödig men om du håller en enkel rutin och till exempel vill motverka ålderstecken kan en aktiv dagkräm vara något för dig.

Hur vet jag vilka ingredienser som är bra?

Vilka ingredienser krämen innehåller kan variera mycket och beror helt enkelt på vilken hudtyp krämen är ämnad för och vilka hudproblem den specifik försöker åtgärda. Vanliga aktiva ingredienser är Retinol, AHA-syra och BHA-syra. 

För återfuktande egenskaper ser man vanligtvis även hyaluronsyra, denna produkt är dock inte en syra som kemiskt peelar huden såsom övrigt nämnda ingredienser gör utan jobbar istället genom att binda fukt i huden.

Det kan vara svårt som lekman att veta exakt vilka ingredienser som är bra för specifika hudproblem och om du känner dig osäker så kan det vara en bra idé att konsultera med en hud terapeut som kan ge dig råd beroende på din hudtyp och åtgärder du önskar.

Om du inte har möjlighet att uppsöka en hudterapeut finns det gott om sidor som erbjuder online tester där du kan svara på frågor om din hud och få närmare råd om detta. Denna möjlighet hittar du till exempel hos Babyface.se

Lyx vs Budget ansiktskräm

När det kommer till ansiktskräm förekommer alla möjliga prisklasser och en burk kan kosta allt från 30 kronor upp till 3000 kronor.

Den är lätt att tänka att en dyrare kräm är bättre och detta stämmer till viss mån men för att avgöra huruvida en ansiktskräm verkligen är bra eller inte räcker det inte att kolla på priset. Istället finns det några strategier du kan använda dig av:

 • Testa krämen
 • Läs recensioner och bäst i test listor
 • Ta reda på vad ansiktskrämen innehåller

Enklast och kanske även bästa sättet att ta reda på om en ansiktskräm passar dig är att helt enkelt prova. Om det är en dyrare produkt går det ofta att be om prover. Dock är det viktigt att komma ihåg att det inte är förrän du testat en produkt under en vecka eller längre som du verkligen märker resultat. 

Innan du väljer att investera i ansiktskrämer eller andra produkter för ansiktet kan du ta del av recensioner av produkten. Många återförsäljare låter kunder kommentera och betygsätta produkter. Du kan också dra nytta av bäst i test listor som vår ovan. De är perfekta eftersom vi redan testat produkterna åt dig.

Om du är riktigt påläst om hudvårdsingredienser och vet vad din hud behöver så kan du helt enkelt välja hudvårdsprodukter innehåller ingredienser som passar just din hud.

Applicera kräm på ansiktet

applicera ansiktkräm

Det är inga svårigheter att applicera ansiktskräm. Det viktigaste är dock att du gör det med rena händer på ett väl rengjort ansikte. Att gnida in en ansiktskräm på ansiktet utan att rengöra det först kan göra mer skada än nytta. Ett väl rengjort ansikte gör också att huden suger åt sig krämen bättre.

 1. Rengör ansiktet med en ansiktstvätt. På kvällen tycker vi att det är viktigt att du gör en så kallad dubbelrengöring för att verkligen ta bort smink rester och annat. Det gör du genom att första tvätta med en oljebaserad rengöring och sedan med en vanlig ansiktstvätt. Torka försiktigt ansiktet torrt med en ren handduk.
 2. Nu är det dags att lägga på andra produkter såsom toner, serum eller peelande ansiktsvatten. Börja med den tunnaste produkten och arbeta dig uppåt. Om du inte använde toner eller serum kan du hoppa över det här steget.
 3. Lägg på din ansiktskräm. Applicera försiktigt med fingertopparna och undvik ögonen. Glöm inte att smörja in halsen och dekolletaget.
 4. Sist men inte minst, lägg på din SPF (endast dagtid). SPF är viktigt både om du vistas i direkt solljus eller om du arbetar inomhus framför en datorskärm.

Ansiktskräm frågor och svar

Vilken ansiktskräm är bra för känslig hy?

Om du har en känslig hy kan det vara bra att börja med en mild, återfuktande variant utan parfymer eller starka aktiva ingredienser. Clinique Moisture Surge eller produkter från Dermalogica och La Roche-posay är bra exempel på dessa.

Kan jag använda min ansiktskräm på natten?

Om det är en dagkräm du har så är rekommendationen att den används dagtid. Dagkrämer har oftare en lättare formula som passar bra dagtid och innehåller även ofta SPF för solskydd. Nattkrämer är ofta tjockare för att vara extra vårdande och återfukta på djupet under tiden du sover. Därför är det bästa att endast använda en dagkräm på dagen. Om det däremot är en 24 timmars kräm du har så är den framtagen att användas både morgon och kväll.

Vilken ansiktskräm gör att huden ser yngre ut?

Om du inte använt ansiktskräm tidigare kan vilken ansiktskräm som helst ge en föryngrande effekt bara genom att tillföra fukt. Om du önskar att ansiktskrämen motverkar ålderstecken ska du välja en med anti age egenskaper. Att motverka ålderstecken som redan uppstått med hjälp av krämer är svårare och kan nästan enbart göras med hjälp av en ansiktskräm som innehåller retinol.

Vilka ansiktskrämer är bäst?

Det finns bättre och sämre ansiktskrämer oavsett hudtyp men det avgörande är att ha rätt ansiktskräm för just din hudtyp. Med andra ord kan man säga att även den bästa ansiktskrämen kommer ge dåliga resultat om den används på en hudtyp den inte är avsedd för. Ovan har vi listat produkter för olika hudtyper men också ansiktskrämer som passar alla hudtyper.

Jag behöver hitta en vegansk ansiktskräm, finns det?

Nuförtiden är det lätt att hitta både veganska och ekologiska hudvårdsprodukter. Ett exempel på bra företag med veganska produkter är Indy Beauty och The Ordinary.

Vilken är marknadens bästa ansiktskräm för män?

Det är inte skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till hudtyper. Män kan använda precis samma produkter som kvinnor. Många företag tar fram specifika produkter för män i marknadsföringssyfte men ingredienserna är i stort samma.

Sammanfattning

Det finns gott om produkter när det kommer till hudvård för ansiktet. Oavsett om du har torr hud, känslig hud, mogen hud, kombinerad eller blandhy, eller fet / oljig hy är det möjligt att hitta en bra kräm.

För att välja rätt kräm behöver du bara ta reda på vilken hudtyp du har och vilka hudproblem du eventuellt vill jobba mot. I vår lista ovan hittar du den hudvård vi anser är bäst för respektive hudtyp.