Bästa Zinktillskotten

Zink är ett livsviktigt mineral och spårämne som finns i våra kroppar. Om du har ett underskott av zink kan det leda till ett antal hälsoproblem. Därför kan det vara en bra idé att tillföra ett extra intag i form av kosttillskott. 

I denna text kommer vi behandla ämnet zink, vad dess uppgift är i kroppen, vilka symptom du ska vara uppmärksam på för zinkbrist och vilka som är marknadens bästa zinktabletter.

zinktabletter bäst i test 2021

Zinktabletter bäst i test 2021

Vi har testat och betygsatt olika zinktillskott och nedan finner du våra favoriter och de vi anser är de bästa zinktabletterna 2021.

I vår bäst-i-test guide har vi tagit hänsyn till innehåll, styrka, kundupplevelser och våra egna upplevelser av dessa zinktillskott, samt förstås priset på dessa zinktabletter. Dessa faktorer har tillsammans givit oss följande topplista:


1. Core Zink Svenskt kosttillskott

Core zinktabletter test

Svenskt kosttillskott toppar ofta våra listor på grund av dess högkvalitativa produkter tillsammans med fördelaktiga priser.

Core Zink är ett zinktillskott som innehåller zinkformerna zinkglukonat och zinkpikolinat. Doseringen på 25mg är rekommenderad maxdos och ger dig en god möjlighet att få ett bra upptag av zink i kroppen.

100 dagsdoser av detta zinktillskott från Svenskt kosttillskott är inte bara av hög kvalitet, det är även ett perfekt alternativ för den som letar efter ett tillskott till ett rimligt pris.

Enligt oss, de bästa zinktabletterna i Sverige!


2. Healthwell Zink Plus

Healthwell zink plus test

Healthwell Zink är ett kosttillskott som innehåller kelaterat zinc. Det innebär att man bundit zinket till en aminosyra för att hjälpa dig att få ett optimalt upptag.

Den som väljer att Healthwell Zink får en kosttillskott som innehåller 20 mg zink per tablett.

Ett perfekt alternativ för den som känner att de får i sig någorlunda stora mängder zink ur kosten och endast önskar komplettera. Detta zinktillskott är även ett bra alternativ för plånboken.


4. Super Zink Great Earth

Great earth zinktabletter test

Från Great Earth kommer detta zinktillskott som förstärkts med en bra dos gurkmeja. Anledningen till tillsatsen av gurkmeja är att ämnet hjälper kroppen att ta upp zinc på ett mer optimalt sätt.

Vår upplevelse av denna produkt är mycket positiv och detsamma gäller för användare av Super Zink och andra tillskott från Great Earth generellt eftersom företaget har några av marknadens bästa produkter när det kommer till kosttillskott.


5. Nordbo C-vitamin & Zink

nordbo zinktillskott test

För dig som vill boosta immunförsvaret med Zink och C-vitamin är denna detta zinktillskott med vitamin C ett bra alternativ.

Här betalar du ett något högre pris men får då ett kosttillskott med två viktiga vitaminer och mineraler i.

Innehåller vitamin C av kalciumaskorbat och zink av zinkpikolinat och ger även en dos kalcium. Här är dosen zink något lägre och du kan välja att ta en eller två kapslar dagligen för att behandla din zinkbrist.


7. Wellvita C-Zink

wellvita zinktabletter test

Efter många tester har vi hittat nya zinktabletter som tar plats i vår bäst i test, som kommer från Wellvita. Detta då kombinationen av zink och vitamin C är en fantastisk blandning som inte bara boostar immunförsvaret, utan också minskar tröttheten.

1 Zinktablett om dagen räcker gott och väl samt att du kan prenumerera på dessa om du så önskar.


6. Zink från Skip

skip zinktabletter test

Kort och gott ett simpelt zinktillskott från märket Skip till ett mycket bra pris. Några tior köper dig 5 månaders zinktabletter där dagsdosen är 25 mg zink per dag.

Detta är ett utmärkt sätt att få i dig mer zink för att stödja viktiga funktioner i kroppen samtidigt som det inte skapar hål i botten på plånboken.


Bubblare: Helhetshälsa ZinkStatus

test: helhetskänsla zinkstatus

Trots att vi i denna lista koncentrerat oss på att lista de bästa zinktabletterna på marknaden så vill vi även lista ZinkStatus från Helhetshälsa.

Detta zinktillskott innehåller inte tabletter och tas inte heller som en kapsel utan är en flytande oral lösning. Detta tillskott är precis lika effektivt som zinktabletter generellt men för dig som har svårt för/ ogillar att svälja tabletter är detta ett bra alternativt sätt att ta zinktillskott på.

Priset på denna produkt är en aning högre än de i kapselform och därför lyckas detta zinktillskott inte riktigt ta sig in på topplistan.


Så här utför vi våra tester

När vi listar zinktillskott och andra kosttillskott i bäst-i-test-listor tar vi alltid hänsyn till flera aspekter för att säkerställa att vi verkligen rekommenderar tillskott som vi anser är bra.

Detta gäller oavsett om vi testar tillskott såsom c-vitamin, d-vitamin (läs mer här), järn (läs mer här) och andra mineraler, omega 3 (läs mer här), eller som i detta fall när vi har listat vad vi anser är de bästa zinktabletterna på marknaden. Det här har vi gjort:

 • Undersökt och kollat in en liknande listor för att välja ut våra kandidater
 • Kontrollerat utbudet av zinktillskott som finns på marknaden
 • Jämfört vad de olika tillskotten innehåller
 • Valt ut de tillskott som fått bästa betyg av användare
 • Valt ut en testgrupp som får prova de bästa kandidaterna under en förutbestämd tidsperiod
 • Samlat den totala informationen från studier, våra egna erfarenheter, användares erfarenheter, innehåll, eventuella biverkningar och skapat en lista som reflekterar informationen
 • Tagit hänsyn till priset för att vi anser att det är viktigt att så många som möjligt ska kunna ta del av produkterna i våra listor

Vad är Zink och vad är dess funktion i våra kroppar?

Zink är ett slags mineral som är en del av alla våra celler funktion. Som ämne i våra kroppar är zink livsnödvändigt och påverkar bland annat vårt immunförsvar.

Dessutom är zink en viktig del i att hjälpa kroppen omsätta protein, kolhydrater, fett. Det fungerar även som transportmedel av A-vitamin från levern till näthinnan i ögat. Utan detta kan ögat ej uppfatta ljus vilket stort sett gör oss blinda.

I våra kroppar hjälper zink även till med flera andra viktiga funktioner. Bland annat har det en huvudroll när det kommer till:

 • Sårläkning
 • Stödjer celldelning
 • Vårt immunförsvar
 • Uppbyggnaden av muskler
 • Hårväxt
 • Reglerar blodsockret
 • Binder tungmetaller

Zink hjälper till att reglera blodsockret genom att hjälpa bukspottkörteln att skapa insulin. Dessutom stödjer zink celldelning för att hjälpa till att skapa nya celler när så behövs (till exempel vid sårläkning. 

Tillsammans med ämnet selen binder zink viktiga tungmetaller såsom bly vilket gör att det senare inte längre har giftiga egenskaper i kroppen.

ℹ️ Visste du att? Zink hjälper till att bryta ned alkohol. Utan zink i kroppen skulle vi förgiftas på så lite som ett enda glas vin.

Symptom på zinkbrist

Om du lider brist på zink kan det leda till flera olika besvär. Vanliga symptom på att din kropp saknar just zink kan visa sig genom att du känner dig trött och nedstämd men även genom ett försämrat luktsinne. Vanliga symptom på zinkbrist inkluderar:

 • Att sår läker sämre
 • Håravfall
 • Försämrat mörkerseende
 • Erektionproblem
 • Muskelkramper
 • Sköra naglar
 • Trötthet
 • Nedstämdhet/depression
 • Försämrat luktsinne
 • Försämrat immunförsvar

Zinkbrist beror ofta på zinkfattig kost

Eftersom zink är ett ämne som kroppen inte själv klarar av att tillverka så är det avgörande för vårt välmående att vi får i oss tillräckligt med zink via kosten.

Den främsta anledningen till zinkbrist är en zinkfattig kost och faktum är att just detta är ett stort problem i länder där fattigdomen är hög. I dessa länder märks zinkbrist framförallt på nyfödda barns storlek.

När nyfödda lider av zinkbrist är födelsevikten ofta låg, och under barndomen kan det leda till sämre längdtillväxt. 

Anledningen till att just länder med hög fattigdom råkar ut för zinkfattig kost är troligtvis på grund av att kroppen bäst tillgodogör sig zink ur animaliska produkter.

Ur animaliska produkter såsom kött och mejeri klarar kroppen av att ta upp 20% mer av zinkinnehållet än när det kommer till vegetabiliska produkter. Samtidigt så innehåller mat som spannmål ämnen som motverkar upptaget av zink.

Med detta i åtanke är det även lätt att konstatera att den som äter en vegetarisk eller vegansk kost bör hålla extra koll på sina zinkvärden.

Icke-kostrelaterade anledningar till zinkbrist

Förutom att inte få i sig tillräckligt med zink via kosten så finns där ett antal icke-kostrelaterade anledningar till zinkbrist.

Dessa inkluderar bland annat:

 • Stress
 • Mer svettningar än normalt
 • Ulcerös Kolit
 • Crohns Sjukdom
 • Kopparöverskott

Rekommenderat intag av zink per dag

Det rekommenderade intaget av zink per dag varierar beroende på både ålder och kön och ser enligt det svenska livsmedelsverket ut på följande vis:

Ålder/GruppMg Zink/Dag
Barn 2-5 år6 mg
Barn 6-9 år7 mg
Flickor 10-13 år8 mg
Pojkar 10-13 år11 mg
Flickor 14-179 mg
Pojkar 14-1712 mg
Kvinnor7 mg
Män9 mg
Gravida9 mg
Ammande11 mg

För den som äter en vegetarisk eller vegansk kost rekommenderas dock en 25-30% högre dos zink per dag. 

För mycket zink?

Enligt Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) gäller en övre gräns för intag av zink på 25 mg zink per dag för en vuxen person. En högre dos än så av zink 

Olika sorters zink i zinktabletter

Det finns olika former av zink när det kommer till kosttillskott och vissa är mer effektiva än andra. Det man kollar mest på är biotillgängligheten, vilket innebär hur väl kroppen tar upp den zink som du tillför.

Några av de former av zink som har bäst biotillgänglighet inkluderar:

 • Zinkhistidin
 • Zinkpikolinat
 • Zinkbisglycinat
 • Zinkglukonat
 • Zinksulfat (på fastande mage)

Det finns även andra former av zink som är vanliga i zinktabletter som zinkpikolinat (zinc picolinate) som också har god effekt för den som vill se till att få i sig tillräckligt med zink. 

Så här maxar du ditt intag av zink

zink i mat

När det kommer till zink finns det många naturliga sätt att få i sig en rimlig mängd per dag.

Om du däremot av någon anledning lider av zinkbrist och misstänker att din kropp inte tar upp tillräckligt med zink eller att du inte får i dig en stor mängd zink nog kan det vara ett bra alternativ att välja ett av zinktillskotten ovan.

Förutom att lägga till mer zink genom zinktabletter kan du se till att kroppen tar upp mer zink genom att:

1. Ät mat från djurriket 

Om du har möjlighet och vill är animaliska produkter ett bra sätt att få i sig zink. Kroppen tar upp cirka 40% av zinkinnehållet i animaliska produkter medan samma siffra för vegetabiliska produkter är 20%.

2. Ät mat med högt innehåll av zink

Förutom att välja mat där kroppen har möjlighet att ta upp mycket zink så är ett bra alternativ att välja att äta mat som faktiskt innehåller mycket zink. Alla finsmakare kommer säkert glädjas åt att listan över livsmedel som är mest rika på zink toppas av ostron, ost, rött kött och nötter.

3. Använd zinktabletter

Om du misstänker att du lider brist på zink eller har gjort ett test som visar att du gör det är ett av de säkraste alternativen att få i dig en tillräcklig dos zink att använda zinktabletter.

Att använda zinktabletter är även det enklaste alternativet. Genom att ta ett kosttillskott i tablettform slipper du tänka på att äta en viss typ av livsmedel och kan tryggt lita på att du får i dig en tillräckligt stor mängd varje dag.

Biverkningar av zink

Det är mycket ovanligt att man upplever biverkningar av zink och faktum är att zink endast ger biverkningar vid doser som är påtagligt högre än dagsintaget.

Om du skulle överdosera zink i stor mängd kan du uppleva biverkningar i form av buksmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

Zink kan hjälpa för viktnedgång

zink vid viktnedgång

De flesta vet att det inte finns några direkta genvägar när det gäller viktnedgång. Många vänder sig till bantningspiller av olika slag för att gå ner i vikt.

Men om du däremot gör allt rätt (det vill säga äter en hälsosam kost och ligger på kaloriunderskott) och ändå inte får ett rättvist resultat kan ett zinktillskott eventuellt vara det som sätter allt i svängning för dig.

Enligt studier som gjorts kan de som använder ett tillskott av zink få sänkta kortisolvärden som resultat. Detta kan i sin tur hjälpa att människor att gå ner i vikt.

För ökad balans i kroppen

Zink spelar även roll när det kommer till balansen i kroppen med koppar och olika hormoner. Ett kopparöverskott innebär ofta ett underskott av zink samtidigt som ett kopparöverskott kan påverka östrogennivån. I studier kan man se att en hög östrogennivå kan leda till viktuppgång. Detta gäller framförallt för kvinnor.

Genom att tillsätta zink (som också påverkar nivån av progesteron) kan balansen mellan de olika hormonerna balanseras upp. 

Att du äter tillskott av zink behöver naturligtvis inte innebära att du kommer börja rasa i vikt men man har däremot sett att det kan ha en effekt för de som försöker gå ner i vikt.

Därför kan det vara värt att kontrollera dina halter av zink eller att prova på ett tillskott som innehåller zink för att se om det kan vara hjälpsamt för dig.

Zinksalva hjälper läkandet

Att zink har läkande effekter är med tydligt när det kommer till salvor. Det är inte ovanligt att använda zinksalva på röda barnrumpor. Men salvor med zink kan användas för många olika typer av hudbesvär.

Till exempel för att lindra sveda och klåda vid hudirritation och på skrubbsår, skavsår, hudsprickor, för vissa typer av eksem och brännskador. Den kan fylla samma funktion som en CBD salva.

Populära salvor med zink

Det finns gott zinksalvor att välja mellan men några av de mest populära som även inkluderar våra egna favoriter är:

 • Inotyol salva
 • Idomin salva

Sammanfattning zinktabletter

Zink är ett livsviktigt mineral för människor. Att lida av zinkbrist kan orsaka flera problem och det är inte ett ovanligt ämne att ha brist på framförallt i länder med hög fattigdom. Om du lider av brist på zink kan du märka det på sköra naglar och dålig hårkvalitet.

Men du kan också få allvarligare symptom såsom nedsatt immunförsvar, muskelkramper och depression. Hos barn som föds med zinkbrist är vikten ofta låg och om när bristen på zink fortsätter kan det göra att barnen i fråga inte växer i längd som normalt.

Det finns flera saker du kan göra för att optimera ditt upptag av zink. Du kan till exempel välja att inta mer livsmedel från animalier (som kött och ägg), se till att öka det dagliga intaget av livsmedel som är rika på zink (ost, nötter, kött och ostron) eller ta ett tillskott av zink i tablett, kapsel eller flytande form för att garantera att du får i dig den dagliga rekommenderade dosen.

Om du lider brist på zink och börjar inta ett extra tillskott av ämnet kan du märka på förbättringar som bättre immunförsvar, lättare viktnedgång och en förbättring i din allmänna hälsa. 

Det är mycket ovanligt med biverkningar när människor väljer att tillsätta extra zink men om det sker märks det oftast på symptom som diarré och illamående.

I våra testlistor hittar du de allra bästa tillskotten för att tillfredsställa ditt dagliga behov av zink (för både kvinnor och män) och vi har förutom kvalitet också tagit hänsyn till priset. Därför kan du vara säker på att du alltid använder de bästa produkterna på marknaden när du handlar hos hittaonlineapotek.se.