Test: Bästa multivitamin 2021

bästa multivitamin

Hitta bästa multivitamin för dig. För ett optimalt välmående krävs det att du får i dig alla grundläggande vitaminer och mineraler på en daglig basis. Ett sätt att göra det på är att äta en omväxlande och hälsosam kost.

Men inte ens en sådan kost är en garanti för att du får i dig tillräckligt av alla vitaminer. Därför är det ofta rekommenderat att komplettera kosten med ett multivitamintillskott.

I det här testet har vi testat marknaden bästa multivitamin och litsat det i vår  bäst-i-test lista nedan. Förutom detta kommer du även kunna lära dig mer om vitaminer, mineraler, multivitamin för kvinnor och multivitamin för män.

Multivitaminer: Bäst-i-test 2021

Inför detta test har vi har läst om, testat och undersökt marknaden bästa multivitamin 2020 & 2021.

Nedanstående lista innehåller bland annat rekommenderade multivitaminer för kvinnor och för män. Dessutom de bästa multivitaminerna för veganer och för dig med en aktiv livsstil.

1. Core Vitamins

core vitamins test

Core Vitamins från Svenskt kosttillskott tar första plats i detta bäst i test. Detta är en multivitamin som passar hela familjen (åtminstone alla som är gamla nog att svälja tabletter).

Med ett innehåll av bland annat våra vanligaste vitaminer samt en hel del av våra viktigaste mineraler i varje tablett. 

Du kan köpa Core Vitamins för ett fördelaktigt pris per kapsel nedan.

Bäst vitamin för kvinnor: Core Female Vitamins

multivitamin kvinna test

Om du letar efter ett kosttillskott speciellt framtaget för kvinnor så är Core Female Vitamins ett mycket bra val.

Detta kosttillskott hjälper dig att säkerställa att du får i dig en lagom dos av alla de vitaminer och mineraler som är viktiga för just kvinnor.

Två tabletter (en tablett morgon och kväll eller två tabletter på morgonen) innan måltid dagligen kommer fylla dagsbehovet för alla fertila kvinnor.

Bäst vitamin för män: Core Vitamins Man

multivitamin man test

Är du man och letar efter ett särskilt kosttillskott för dig? Då är Core Vitamins Man från Svenskt kosttillskott ett perfekt alternativ.

Den dagliga ransonen innehåller alla mer än 8 mineraler och alla viktiga vitaminer som du kan tänkas behöva för optimalt välmående. Detta tillskott är speciellt lämpligt för dig som tränar och har en aktiv livsstil. 

Av personliga erfarenheter anser vi dock att de bästa vitaminerna för alla icke fertila kvinnor och för män är vår listetta. Dessa kommer till ett mer fördelaktigt pris och kommer garanterat göra jobbet för dig.


Bäst Vitamin för äldre: Multivitamin 50+

multivitamin 50 plus test

Ännu en ny produkt i vår bästa multivitamin topplista. Som många vet så har inte äldre samma aptit som när de var yngre. Ändå behöver de ett intag av ca 500 gram frukt om dagen.

Multivitamin 50+ täcker stora delar av det behovet och innehåller totalt 22 stycken olika vitaminer och mineraler packat i små och lättuptagliga tabletter.

Kan även prenumereras på vilket gör det enklare då man slipper komma ihåg själv att fylla på skafferiet.

Perfekt för 50 plussar med en aktiv livsstil!


Vad är ett multivitamintillskott?

Ett multivitamintillskott är en kombination av de viktigaste vitaminerna som vi kan tänkas behöva ett extra intag av. Det är vanligt att multivitamintillskott innehåller bästa d-vitamin, c-vitamin och vitamin A. Men det är även vanligt med folsyra, järn och andra mineraler. 

Innehållet i multivitamintillskott varierar och det beror helt enkelt på att vi är olika och har olika behov.

Med det sagt är det tydligt varför det finns särskilda multivitamin för kvinnor och andra för män. Utöver detta finns det multivitamin avsedd för olika typer av livsstilar.

  • Kombination av essentiella vitaminer
  • Anpassas för kön samt livsstilar

Vem bör ta multivitamin?

Multivitamin är ett perfekt komplement för att säkerställa att du intar alla vitaminer du  behöver få i dig dagligen, oavsett om du äter en balanserad kost eller ej.

ℹ️ Extra viktigt är det för gravida kvinnor, veganer, de som lever en aktiv livsstil eller den som äter en mer begränsad kost.

Att dagligen fokusera på att få i dig alla doser av vitaminer, mineraler, fetter, proteiner, kolhydrater är inte alltid enkelt. Den som äter en mångsidig kost får mycket gratis men även där kan det ibland vara en utmaning.

Till exempel innehåller en tredjedels röd paprika hela ditt dagsbehov av c-vitamin. Men c-vitamin är värmekänsligt vilket innebär att när du hettar upp paprikan som en del av din matlagning försvinner större delen av vitaminet.

Ibland kan olika sjukdomar eller tillstånd i kroppen öka behovet av kosttillskott. Om sjukdom till exempel gjort att du har svårt med aptiten eller om kroppen haft svårt att ta till sig av den näring du ger den, kan ett multivitamintillskott vara på sin plats.

Personer som lider av olika typer av allergier kan med dra nytta av multivitamintillskott. Till exempel kan de som lider av celiaki behöva behöva extra zink, och laktosintoleranta som undviker mjölkprodukter kan behöva mer d vitamin och kalcium.

Multivitaminer för barn

Det finns gott om multivitaminer för barn. Barn under två år rekommenderas framförallt ett tillskott av vitamin d. Men det finns även multivitaminer för barn. Dessa anser vi är bäst enligt oss, andra föräldrar samt recensioner online:

Active Care Björnar

Dessa “gummibjörnar” är ett perfekt tillskott för den som har svårt att övertala barnen att äta sina grönsaker.

Active care björnar kommer i god fruktsmak och smakar så gott att dina barn definitivt inte inte kräva någon övertalning när de ska ta sitt dagliga tillskott av vitaminer.

vitaminbjörnar- multivitamin för barn

Hur väljer jag rätt multivitamin för mig?

Att välja rätt multivitamin är precis lika viktigt som att välja ett vitamintillskott av hög kvalitet.

Om ni är flera i familjen som avser ta multivitamin produkter kan ni naturligtvis välja de tabletter som täcker de flesta av era behov, men för bästa effekt bör ni se till att var och en av er får i sig precis de vitaminer och mineraler som ni har behov av.

hur väljer man rätt multivitamin tillskott?

Kapslar, tabletter eller brus?

Till att börja med är det viktigt att välja vilken form av multivitamin kosttillskott du vill ha. Vitamintillskott som denna kommer i olika varianter. De vanligaste är tabletter, kapslar eller brus, men det förekommer även flytande varianter och några produkter i sprayform.

Alla typer är generellt sett lika effektiva och vilken typ du väljer är upp till din egna preferens. Om du har svårt att svälja tabletter kan brustabletter vara ett alternativ. Tycker du brustabletter smakar illa kan du välja att prova kapslar.

Olika tillskott för kvinnor och män

När det gäller multivitaminer finns det olika tillskott för kvinnor och män. Det beror inte på att företagen försöker sälja mer, utan på att kvinnor och män har olika behov.

För kvinnor kan det till exempel vara viktigt med ett extra tillskott av folsyra och järn, medan män kan behöva behöva en dos extra bra magnesium eller zink.

Om du äter veganskt

För de flesta som äter veganskt eller mycket lite animaliska produkter är det en absolut nödvändighet att tillsätta somliga vitaminer/mineraler. De bästa multivitaminerna för veganer innehåller vitamin B12 och kalcium. Förutom veganer kan dessa även passa väl för vegetarianer.

För en aktiv livsstil

Om du är mycket aktiv i din vardagen och tränar mycket och regelbundet bör du kika närmare på multivitaminer som innehåller vitaminer och mineraler speciellt avsedda för hjälpa till med avslappning och återhämtning.

Mer om multivitamin för kvinnor och män

I stort sett behöver kvinnor och män samma former av vitaminer och mineraler, men det finns en del avgörande skillnader hos de olika könen och därav finns det multivitaminer speciellt avsedda för män respektive kvinnor. Fortsätt läsa nedan för att få reda på de största skillnaderna:

Folsyra:

Folsyra är ett en form av b-vitamin som är särskilt viktigt för kvinnor. Alla kvinnor som är, eller som kan bli gravida inom loppet av några månader bör se till att få i sig en extra dos folsyra. Brist på detta vitamin kan leda till allvarliga fosterskador såsom ryggmärgsbråck.

Genom att se till att få i dig ett extra tillskott av detta viktiga ämne dagligen, kan du minska risken för sådana skador. Rekommenderad dos av folsyra är 400 mikrogram per dag.

Järn:

Eftersom de flesta kvinnor genomgår menstruation, graviditet och amning har de generellt sett lättare att råka ut för järnbrist. Vuxna män och kvinnor i icke-fertil ålder rekommenderas ett dagligt intag av 9 mg järn dagligen. Kvinnor i fertil ålder rekommenderas nästan det dubbla, nämligen 15 mg. 

Om järnbrist uppstår kan det leda blodbrist (anemi). Därför är det viktigt att se till att få i sig tillräckligt av denna mineral. Inte alla multivitaminer innehåller järn, och du bör endast använda dig av ett sådant tillskott om du har ett underskott av just järn. Läsa mer om Sveriges bästa järntabletter.

Vitamin B7/ biotin:

Biotin, eller vitamin B7 som det också kallas ingår ofta i multivitamintillskott avsedda för kvinnor. Detta ämne är viktigt för lever, ögon, hud och hår. När det kommer till det sistnämnda så är det vanligt att se ett underskott på B7 hos ammande kvinnor, som även ofta tappar mycket hår.

Vitamin K:

Det är inte ovanligt att multivitaminer för kvinnor innehåller en större dos vitamin K än de för män. eftersom att brist på k-vitamin visat sig orsaka benskörhet hos kvinnor. Vitamin K är även bra för läkning av sår och kardiovaskulär hälsa.

Dosering och mängd

Multivitaminer innehåller oftast en sådan mängd av varje ämne att en tablett eller kapsel per dag räcker för att fylla dagsbehovet av de flesta vitaminer/mineraler som man kan tänkas behöva tillskott av. Ibland innehåller multivitaminer för men lite mer av vissa ämnen. Det beror på att män ibland har ett större behov av en högre mängd av vissa ämnen.

Oavsett vilka vitaminer/mineraler du tar bör du aldrig överskrida rekommenderad dagsdos, om inte läkare ordinerat dig speciellt att göra så. 

Du behöver däremot inte oroa dig för att få i dig en för hög mängd vitaminer av multivitamin kosttillskott eftersom kroppen tar upp det den behöver och sedan gör sig av med överskottet genom urinet.

Sammanfattning bästa multivitamin 2020 & 2021

Oavsett om du är kvinna eller man, om du lever ett aktivt liv eller ej, eller om du äter en mångsidig kost eller ej, så kan ett kosttillskott i form av multivitamin vara ett bra alternativ för dig.

Genom ett kosttillskott som innehåller alla de viktigaste vitaminerna hjälper du kroppen att få i sig den behöver varje dag. Detta är även en förutsättning för ett optimalt välmående. 

I vårt multivitamin bäst i test ovan hittar du marknadens bästa kosttillskott med alla vitaminer och mineraler du kan tänkas behöva. Välj och vraka mellan de bästa multivitaminerna för kvinnor och män, veganer, vuxna och barn. Vi hoppas att vi besvarat alla frågor du hade, samt hjälpte dig att hitta bästa multivitamin tillskottet för dig!