C Vitamin Bäst i Test

Trots att C-vitamin finns tillsatt i många av dagens livsmedel och det är relativt enkel att få i sig en dagsdos av genom att äta frukt och grönt kan det finnas flera anledningar till att få i sig extra av denna kraftfulla antioxidant. Då vill vi naturligtvis föra det med hjälp av marknadens bästa C vitamin tillskott.

I vårt C-vitamin bäst-i-test har vi sett till att välja ut de bästa kosttillskott med c-vitamin, och listat dem beroende på kvalitet, pris och effekt. Läs mer om våra 5 favoriter nedan:

Vi har listat dem beroende på:

 • Kvalitet
 • Pris
 • Effekt
 • Egen erfarenhet
 • Användares betyg
Bästa c vitamin

Bästa C vitamin tillskotten 2023

Att välja ut de bästa c vitamin tillskotten var ingen enkel uppgift. Detta vitamin är ett av de mest populära kosttillskotten på marknaden och kommer i mängder av styrkor och former.

I detta bäst-i-test av c-vitamin har vi tagit hänsyn till innehållet i kosttillskotten, styrka, pris och i viss mån även i form av smak. En mycket viktig del i vårt test är även andra användares erfarenheter.

1. Core Vitamin C 1000+, Svenskt kosttillskott

vitamin c core test

Vår listetta för bästa C vitamin kommer från Svenskt kosttillskott och är en mycket potent produkt som kommer garantera att du inte lider brist på c-vitamin. En dagsdos (tablett) innehåller 1000 mg vitamin C samt 50 mg citrusbioflavonoider för ökad effekt. 

Core Vitamin C 1000+ är ett perfekt tillskott för den som tränar eller som lever ett liv i högt tempo eftersom det hjälper till att stärka immunförsvaret

Core Vitamin C 1000+ blir vår listetta då Svensk kosttillskott återigen lyckats kombinera ett högkvalitativt kosttillskott med ett pris som passar alla plånböcker.

InnehållPer Tablett
Vitamin C1000 mg
Citrusbioflavonoider50 mg

2. Vitamin C 1000 Plus, Healthwell

c vitamin plus healhwell test

Hos Svenskt kosttillskott hittar vi också Healthwell Vitamin C. Healthwell är en populär tillverkare av kosttillskott som är kända för att skapa kvalitativa produkter till ett fördelaktigt pris. Det ligger något högre i pris än vår listetta och kniper därför andra plats, då priset egentligen är den främsta faktorn som skiljer produkterna åt.

För att få i dig 1000 mg c-vitamin krävs enbart ett dagsintag i form av en tablett Healthwell Vitamin C. Du får då även i dig 100 mg citrusbioflavonoider och 50 mg Nyponextrakt (en god källa för både c-vitaminer och flavonoider).

De två sistnämnda är framförallt bra som antioxidanter i tillägg till c-vitaminet.

Trots det extra höga innehållet av citrusbioflavonoider och nyponextraktet så anser vi inte att att det motiverar den något högre prisbilden. Dock är denna produkt ett mycket gott alternativ till Core Vitamin C 1000+ och om du är förtjust i produkter från Healthwell är Vitamin C 1000 Plus ett minst lika bra val.

Om du råkar vara intresserad av andra c-vitamin produkter från samma märke kan även Healthwell Vitamin C pulver vara av intresse. Här kan du läsa mer om och köpa Healthwell Vitamin C pulver.

InnehållPer Tablett
Vitamin C1000 mg
Nyponextrakt (fullspektrum 4:1)100 mg
Citrusbioflavonoider50 mg

3. Active Care C-vitamin

active c vitamin test

Bästa C vitamin brus: Om du letar efter ett c-vitamintillskott men har svårt att svälja tabletter så är denna brustablett från Active Care ett bra val. Ett rör med 20 portioner gör dig inte mer än ett par tior fattigare och ger dig en dagsdos på 1000 mg per tablett.

Det här är inte bara ett enkelt sätt för dig som har svårt att svälja tabletter, det är även ett perfekt sätt för den som vill se till att få i sig lite extra vätska eftersom det både smakar gott och bör blandas ut i ett helt glas med vatten.

Active Care Vitamin C finns i de goda smakerna citron och apelsin.

InnehållPer Brustablett
Vitamin C1000 mg

4. Vitamin C, Healthwell

c vitamin healthwell test

Denna produkt från Healthwell smyger sig in på en 4:e plats. Detta är rent av vitamin c i tablettform till ett bra pris och i lagom dos på 500 mg. Det råder egentligen ingen större skillnad på Vitamin C och Vitamin C Plus från Healthwell när det gäller kvalitet. 

Det handlar helt enkelt om doseringen och som i denna version är 500 mg istället för 1000 mg i ovanstående produkt. Det kan finnas anledningar till att välja ett mindre potent c-vitamintillskott (t ex om du får i dig c-vitamin via andra tillskott med)  och då är denna variant ett bra alternativ. 

Till skillnad från Plus-varianten innehåller denna inget extra tillskott av nyponextrakt och en mindre mängd flavonoider, men gör detta till trots skäl för sitt pris. Ett bra val för dig som helt enkelt vill dosera med en lite mindre mängd c-vitamin till ett bra pris.

InnehållPer Tablett
Vitamin C500 mg
Citrusbioflavonoider10 mg

5. Vitamin C Pulver, Healthwell

vitamin c pulver test

En variant av brustabletter som också innebär att du slipper svälja någon tablett eller kapsel är detta vitamin c pulver från Healthwell.

Här får du 100% ren askorbinsyra där dagsintaget ger 1000 mg c vitamin per rekommenderad dos. Det krävs inga stora mängder utan en dos består av 1 kryddmått pulver.

InnehållPer Dos
Vitamin C1000 mg

C-vitamin för barn

Vi vet att det är många föräldrar där ute som vill säkerställa att deras barn får i sig en tillräcklig mängd vitaminer, däribland c-vitaminer. Och vi förstår naturligtvis att man som förälder vill ge sitt barn det bästa c vitaminet som finns tillgängligt.

När det gäller yngre barn kan det vara svårt att få dem att svälja tabletter eller dricka c-vitaminet och därför har vi valt ut våra favoriter när det kommer till bästa c vitamin tuggtabletter som du finner här nedan:

Monkids C-vitamin Zink

c vitamin monkids + zink test

Idag finns flera bra alternativ till vanliga c-vitamintabletter när det gäller c-vitamin för barn.

I detta kosttillskott från Monkids får ditt barn i sig lagom doser av vitamin C och bra zinktillskott för att stärka immunförsvaret. Att detta tillskott finns i form av en “godisbit” gör det enkelt för dig att övertala de små att ta sin dagliga dos.

InnehållPer Tablett (rekommenderat intag)
Vitamin C80 mg (100%)
Zink2,5 mg (25%)

KIDSZOO Propolis+C-vitamin

kids zoo c vitamin test

Även detta kosttillskott tillhandahålls från Monkids. Denna variant innehåller förutom Propolis även fläderbär, nypon (rikt på vitamin c) och vitamin c.

Dessa ser ut som små björnar och smakar precis som gelégodis. Ett perfekt sätt att se till att barnen aldrig får brist på vitamin c oavsett om de ibland är petiga med maten och varken vill äta broccoli, paprika eller citrusfrukter.

InnehållPer Portion
Vitamin C80 mg
Propolisextrakt25 mg
Fläderextrakt25 mg
Nyponextrakt50 mg

Monkids Multivitamin

monkids c vitamin test

Det finns inte särskilt många renodlade C-vitamintillskott för barn. Däremot finns det gott om alternativ när det gäller tillskott av vitaminer och mineraler.

Bland annat detta multivitamintillskott som förutom c-vitamin också innehåller d-vitamin, a-vitamin, Vitamin B5, B6 och B12. Samt Biotin, Folsyra och e-vitamin. Helt enkelt alla de vanligaste och viktigaste tillskotten förutom möjligtvis omega 3

InnehållPer Portion
Vitamin A320 µg
Vitamin B38 mg
Vitamin B51.2 mg
Vitamin B60.7 mg
Vitamin B122.5 µg
Biotin25 µg
Folsyra100 µg
Vitamin C40 mg
Vitamin D10 µg
Vitamin E6 mg

Det här är C-vitamin

C-vitamin går även under namnet askorbinsyra och är en organisk syra och antioxidant. I växt och djurriket klarar de flesta arterna av att producera eget c-vitamin i levern med hjälp av ämnet L-gulonolaktonoxidas.

När det däremot gäller människor och somliga djur, såsom apor och marsvin saknas denna förmåga. En enzymdefekt (som innebär att vi saknar L-gulonolaktonoxidas) gör att vi behöver få i oss hela vårt dagsbehov av c-vitamin via vår dagliga kost. 

Vad har c-vitamin för uppgift i kroppen?

C-vitamin fyller flera viktiga funktioner i våra kroppar. Bland annat är det ett nödvändigt ämne när det gäller ämnesomsättningen i bindväven.

C-vitamin fyller flera viktiga funktioner i våra kroppar.

C-vitamin har även som uppgift att hjälpa till med järnupptaget, är kritiskt för kollagentillverkningen och är en viktig och kraftfull antioxidant. C-vitaminet har alltså flera viktiga uppgifter i kroppen.

Några av de viktigaste inkluderar:

Antioxidativa effekter

C-vitamin är en viktig antioxidant för kroppen då den skyddar mot fria radikaler som orsakar oxidativ stress. Fria radikaler uppstår när syre omsätts i kroppen.

Den oxidativa stressen kan vara skadlig eftersom den kan skada proteiner, fetter och DNA. Detta kan i sin tur leda till både hjärt och kärlsjukdomar och cancer. Genom att tillsätta tillräckligt med c-vitamin via kosten kan man hjälpa till att förhindra oxidativ stress.

Det är på grund av dess antioxidativa effekter som det blivit populärt och talas mycket om bästa c vitamin hudvård. Läs mer om och köp bästa C-vitamin serum här.

Hjälper din kropp att ta upp järn

Järn är ett ämne som tas upp i tarmen men vitamin C förbättrar upptaget av järn och gör att att du kan tillgodogöra dig icke-hemjärn mer effektivt. Vissa nutrienter som kalcium, fytinsyra och polyfenoler hämmar upptaget av järn från kosten.

Vitamin C i sin tur slår ut deras hämmande effekter. Det bästa sättet för vegetarianer och veganer att försäkra sig om ett bra järnupptag är att äta frukter och grönsaker med mycket C-vitamin.13. Du kan läsa mer om bästa järntillskotten här

Kollagentillverkning

Kollagen är ett protein som finns i våra kroppar. Det finns till stor del i vår hud, i skelettet, i ryggraden, tänderna, ögonen, i brosket och senorna och i våra blodkärl. Tillsammans utgör kollagenet i dessa kroppsdelar en tredjedel av allt protein vi har i kroppen.

C-vitamin är en viktig del när det kommer till kroppens tillverkning av kollagen. Tillsammans med enzymet hydroxylas hjälper det till med hydroxyleringen.

Immunförvaret

C-vitamin hjälper även till att stärka immunförsvaret. Det är därför naturligt att brist på c-vitamin kan leda till ökad risk för infektioner, försämrad sårläkning och trötthet.

Vitamin C via kosten eller via tillskott?

Faktum är att det är mycket enkelt att hitta livsmedel med en hög koncentration av c-vitamin och därför råder det sällan brist på c vitamin hos personer i Sverige.

Dock är c vitamin mycket värmekänsligt och en grönsak som innehåller mycket av ämnet tappar snabbt den större delen när det hettas upp. En person som äter mycket små mängder med grönsaker och aldrig i rå form kan därför dra nytta av ett tillskott av c vitamin.

För att säkerställa att ingen c vitaminbrist uppstår men även vissa andra grupper rekommenderas att ta extra c-vitamin:

Rökare

Om du röker utsätter du, som du säkert vet, din kropp för extra hårda påfrestningar.

Enligt studier behöver rökare och passiva rökare omkring 35 mg mer c-vitamin än de som inte röker. Detta beror på att rökare har lägre vitamin C-nivåer än icke-rökare eftersom de utsätts för en högre grad av oxidativ stress.

Personer med nedsatt immunförsvar

Personer med nedsatt immunförsvar eller de som lider av allvarliga sjukdomar kan dra nytta av en extra dos c vitamin.

Vissa tillstånd kan nämligen hämma upptaget av c-vitamin och då kan det behövas tillföras en extra stor mängd av ämnet.

Råvaror som är rika på C-vitamin

De flesta av oss tänker nog direkt på citrusfrukter när det kommer till livsmedel som är rika på c-vitamin.

Att citrusfrukter är rika på c-vitamin stämmer alldeles utmärkt, men visste du att det finns en mängd andra produkter, framförallt frukt och grönt, som innehåller minst lika mycket vitamin c eller mer än citrusfrukter?

Livsmedel med mer än 200 mg vitamin C per 100 gram

 • Torkade nyponfrön
 • Torkad papaya
 • Chilifrukt (färsk)
 • Svarta vinbär
 • Gul paprika
 • Röd paprika

Livsmedel med mer än 150 mg vitamin C per 100 gram

 • Guava
 • Bladpersilja
 • Nässlor
 • Pepparrot

Livsmedel med mer än 100 mg vitamin C per 100 gram

 • Grönkål
 • Brysselkål
 • Broccoli

Rekommenderat dagsintag

Grupp/Ålder Rekommenderat intag per dag

 • Spädbarn 6-11 månader 20 milligram
 • Spädbarn 12-23 månader 25 milligram
 • Barn 2-5 år 30 milligram
 • Barn 6-9 år 40 milligram
 • Barn 10-13 år 50 milligram
 • Vuxna 75 milligram
 • Gravida 85 milligram
 • Ammande 100 milligram

För mycket vitamin C?

Man har inte kunnat finna några tecken på att det skulle vara farligt att få i sig högre mängder vitamin C än rekommenderat. Faktum är att den som får i sig >1000 milligram per dag inte riskerar andra biverkningar än möjligtvis diarré och magknip. 

Det finns indikationer att ett väldigt högt intag skulle kunna orsaka njursten hos redan känsliga personer men detta är mycket ovanligt.

Tecken på c-vitaminbrist

Om du lider brist på vitamin c kommer du så småningom upptäcka det genom ökad irritabilitet, orkeslöshet och trötthet.

Men med tiden kommer en mer allvarlig brist på vitamin c ofta gå över till blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet, och att du lättare blir sjuk. Detta kallas för skörbjugg.

Uttrycket skörbjugg sammanfattar helt enkelt de symptom som uppstår vid brist på c-vitamin och kännetecknas framförallt på ovan nämnda symptom.

Skörbjugg är idag mycket ovanligt i Sverige men var en vanlig sjukdom bland sjömän förr i tiden, då de ofta hade svårt att få is sig tillräckligt med c-vitamin via kosten.

Doser av c-vitamin mot förkylning

Det har talats mycket om att väl tilltagna tillskott av vitamin c kan förebygga förkylningar.

ℹ️ Den nobelprisbelönade Linus Paulig har bland annat hävdat att mellan 1 -2 gram av c-vitamin både kan lindra och förebygga förkylningar. 

Det finns en mängd olika studier som fördjupat sig i ämnet med spretiga resultat. Trots att en studie från 2013 visat sig korta ner sjukdomsperioden hos både barn och vuxna så har man i andra studier inte kunnat se några effekter alls.

I en annan studie har man kommit fram till att c-vitamin har förmåga att mildra astmaattacker. Och slutsaten av det hela är att c-vitamin som kosttillskott är både billigt och ofarligt och därför kan användas trots att resultaten varit delade. 

Vitamin C mot cancer?

Det har talats och forskats en del på huruvida c-vitamin skulle kunna vara verksamt mot cancer. Forskning på ämnet gjordes av samma Linus Paulig där man menade att cancersjuka som injicerats med stora mängder askorbinsyra levde längre än de som inte fick askorbinsyra. 

I andra studier har man senare försökt upprepa testerna med placebo och askorbinsyra men utan resultat. En del hävdar dock att det beror på att askorbinsyran gavs oralt och i lägre doser.  

C-vitamin mot hjärt och kärlsjukdomar?

Det finns indikationer på att c-vitamin kan ha verkan mot hjärt och kärlsjukdomar på grund av dess antioxidativa effekter.

En mångårig studie som inkluderade över 80.000 deltagare visade på att de som tog extra tillskott av vitamin c löpte lägre risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar än de som endast fick i sig c-vitamin via kosten. 

Hjälper c-vitamin mot Covid-19?

På senare tid har det diskuterats huruvida stora mängder C-vitamin och D-vitamin skulle kunna vara lösningen mot Covid-19.

Ännu finns inget sådant med säkerhet bevisat men enligt läkare finns det goda anledningar till att testa höga doser c-vitamin mot Covid-19. 

Det finns än så länge inget bevis på att ett tillskott av c-vitamin (askorbinsyra) kan hjälpa men man har däremot testat c-vitamin på patienter med allvarlig sepsis och luftvägsinfektion med framgång.

Därför anser bland annat docent dr Uffe Ravnskov att det kan vara värt att testa c-vitaminet även mot Covid-19. Detta menar han även kan vara rimligt eftersom behandlingen i sig (att ge höga doser av c-vitamin) inte påvisat några biverkningar.

Sammanfattning C-vitamin bäst-i-test

Slutligen vill vi säga att C-vitamin spelar en mycket viktig roll för att våra kroppar ska fungera optimalt och när det gäller vår hälsa. Olika människor kan ha olika stort behov av C-vitamin och det finns inget som tyder på att det skulle vara farligt att överskrida de rekommenderade dagsdoserna. 

Tvärtom finns det mycket som tyder på att C-vitamin kan vara till hjälp för kroppens immunförsvar när det gäller att förebygga förkylningar och andra sjukdomar. Andra fördelar som det forskats på är de påståenden som säger att c-vitamin kan lindra cancer. Det har dock inte gått att styrka 

Det finns gott om olika kosttillskott med c-vitamin och huruvida du väljer tabletter, pulver, eller kapslar är snarare en preferens när det gäller form av intag än verkan. Vissa föredrar tabletter som går snabbt att svälja medan andra gärna dricker sin c-vitamin utblandad i vatten.

Gott om forskning

Det finns även enligt forskning ett antal positiva effekter av c-vitamin. Om du med vill säkerställa att du ger din kropp bästa möjliga förutsättningar rekommenderar vi dig ett dagligt intag av viktiga vitaminer. I synnerhet vitaminer såsom c-vitamin som har en så viktig del i vår hälsa.

Om du vill köpa bra c vitamin rekommenderar vi produkterna i vår testlista ovan. Dessa produkter är noggrant utvalda för att passa alla typer av budgetar och syften utan att de för den sakens skull skulle minska kvaliteten. Passa även på att läsa om de bästa d vitaminerna och multivitaminerna på marknaden.

Vad är C vitamin bra för?

C-vitamin fyller en mängd funktioner i kroppen. Bland annat hjälper den till att bygga upp kroppens brosk och benvävnad, stärker immunförsvaret, fungerar som en antioxidant, hjälper kroppen att tillverka kollagen och ta upp järn m.m. Därför är det extra viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med c vitamin för att uppfylla det rekommenderade dagliga intaget.

Vilket är marknadens bästa C vitamintillskott?

Vi har listat vad vi anser är de bästa c vitamintillskotten på marknaden. Kolla in vår lista ovan för bästa c vitamintabletter, bästa c vitaminbrus, samt bästa c vitamin för barn.

Kan C vitamin hjälpa mot förkylning?

Studier är tvetydliga och en del av dem har visat att ett intag av 200 mg extra c vitamin om dagen inte gjorde någon skillnad när det kommer till att stoppa förkylningar. Om du har ett intag av c-vitamin som är lägre än rekommenderat dagligt intag kan det dock vara viktigt med ett tillskott av c-vitamin.