Kollagen – Information och Bäst i Test

kollagen guide

Letar du efter bästa kollagen? I vår bäst-i-test artikel har vi provat alla marknadens bästa och mest populära produkter och valt ut våra favoriter åt dig.

I texten kommer du också få möjlighet att lära dig mer om det spännande proteinet kollagen, vad det har för uppgift i din kropp och varför det kan vara bra att ta det tillsammans med vitamin C.

En kort introduktion till kollagen

Kollagen är ett ämne som många av oss framförallt förknippar med hudvårdsprodukter. Och det är inte alls konstigt. Otaliga är de tv-reklamer som gjort oss påminda om ansiktskrämer med kollagen i. Men det finns belägg för dem. 

ℹ️ Visste du att?

Kollagen hjälper till att återuppbygga och reparera kroppen. Därför kallas det oftast för kroppens lim.

När du börjar närma dig 30 års ålder kommer kroppens kollagenproduktion sakta börja minska. Detta blir framförallt märkbart på hud som tappar sin spänst och blir rynkig. Men visste du att kollagen faktiskt har flera mycket viktiga funktioner som inte har det minsta att göra med utseende?

Kollagen har en viktig funktion när det kommer till allt från hud, hår, naglar till senor, ben och brosk. Fortsätt läsa nedan för mer information om nätets bästa kollagen produkter och varför du kan gynnas av att inta extra collagen.

Kortfattat, den här texten kommer lära dig mer om:

 • Att kollagen är ett protein och att det utgör 1/3 av all kroppens protein.
 • Att kollagen är viktigt för kroppen – speciellt viktig för leder, hud, hår och naglar. Finns i ben, hud, senor och brosk.
 • Att kroppen själv har förmåga att skapa kollagen men produktionen sjunker med åldern
 • Att du kan, och hur du kan tillsätta kollagen i kosten för att motverka rynkor och hålla huden ung, få hår och naglar att växa fortare. Och hjälpa till att få bukt med inflammation i kroppen och sjukdomar såsom artrit.
 • Att det finns olika typer av kollagen. Till exempel kollagen från fisk (marint kollagen) som har fördelar jämfört med andra typer av kollagen.
 • Vad det finns för kollagentillskott och att kollagenpulver är mest effektivt för kroppen att tillgodogöra sig.

Kollagen: Bäst-i-test 2021

Har du märkt att din huden blivit lite slappare än vanligt och att dina leder ömmar? Är du 30 plus och vill ta hand om din kropp? Då är kollagen helt rätt tillskott för dig.

I vårt bäst-i-test har vi provat marknadens allra mest omtyckta kollagenpulver och kollagentillskott och listat våra favoriter. Du finner resultatet nedan:

1. Core Collagen Pro

core collagen pro test

Core Collagen Pro är en produkt från Svensktkosttillskott. Denna produkt är vad företaget själva anser är en av deras bästa kollagenprodukter som innehåller hela 15 gram hydrolyserat kollagen per dos.

Detta kollagenpulver innehåller i huvudsak kollagen, MSM och kondroitinsulfat.

Dessutom har man valt att tillsätta c-vitamin som hjälper kroppen med att tillverka mer av kollagenet och flera andra funktioner. Detta kosttillskott innehåller även MSM, ett organiskt svavel som hjälper kroppen att bibehålla sina kollagennivåer

Vad tycker vi?

Detta kollagenpulver blev en favorit hos nästan alla i teamet. Att det var i pulverform gjorde inget eftersom den goda citronsmaken gjorde kollagenet lättdrucket.

Efter några veckors användande upplevde flera av oss att huden kändes mer “plumpad” och vi kände oss mer rörliga under träningspass. Det här är det självklara valet om du är ute efter hydrolyserat kollagen.


Healthwell Collagen pulver

healthwell collagen plus

Healthwell Collagen pulver är en premiumprodukt från ett av våra absoluta favoritmärken. Detta är ett marint kollagen pulver vilket är en av de allra bästa typerna av kollagenpulver när det kommer till upptagningsförmåga. 

Healthwell Collagen Pulver innehåller förutom kollagen också c-vitamin för att hjälpa din kropp att  bäst bibehålla en normal hud, brosk samt benstomme. 

Vad tycker vi?

Healthwell collagen är ett perfekt kosttillskott för den som vill använda sig av marint collagen som tillskott för huden och andra delar av sin kropp. Efter 4 veckors användande upplevde vi att fina rynkor och linjer hade minskat i ansiktet och att hud och kropp kändes spänstigare överlag.


Collagen Plus från Healthwell

healthwell collagen plus

Collagen Plus från Healthwell är kollagentillskott för dig som föredrar att ta kosttillskott i kapselform istället för pulver.

Dessa kapslar innehåller hydrolyserat kollagen från marint ursprung, vilket ofta anses vara det mest effektiva collagen när det kommer till kroppens upptagningsförmåga. Kapslarna är förstärkta med c-vitamin som hjälper till att bidra till en förbättrad kollagenbildning.

Vad tycker vi?

Collagen Plus i kapselform från Healthwell är en bra produkt som framförallt är lätt att få i sig tillsammans med eventuella andra kosttillskott. Om du har en rutin där du tar till exempel Multivitamin kan det vara enkelt att helt enkelt lägga till Collagen Plus kapslar.

Det mest effektiva sättet för kroppen att ta upp kollagentillskott är pulver, så när vi började testa denna produkt var vi fundersamma huruvida vi skulle se några resultat.

Efter ca en månads användande upplevde vi dock att vår hud kändes mer friskare och med mer stuns. Dessutom upplevde flera av oss mindre stelhet i leder. Ett märkbart resultat syntes även på naglar och hår.


Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som finns i kroppen. För att vara mer exakt: Kollagen är ett fiberprotein som återfinns i flera delar av kroppen och som fyller ett antal viktiga funktioner. Bland annat finns kollagen i hår och naglar men också i hud, leder och i brosk. 

När det kommer till kollagen och hud så är det kollagen som gör att huden känns elastisk. Därför är detta protein ofta en av huvudingredienserna i anti-age produkter för ansikte och kropp. 

Kollagen består av närmare ett tjugotal olika aminosyror som förekommer naturligt i våra kroppar.

Dessa är en blandning av essentiella och icke-essentiella aminosyror, vilket innebär att kroppen klarar av att tillverka en del av dem själv medan andra måste tillföras via kosten. Bland annat består kollagen av de populära aminosyrorna arginin, glycin, prolin och glutamin.

Vad har kollagen för funktion i kroppen?

Kollagen är ett mycket viktigt ämne som utgör ca 30% av kroppen och totalt 75% av huden. Förutom huden finns kollagen bland annat i bindväven, skelettet, musklerna, blodkärlen, matsmältningssystemet och i senor och brosk.

När vi är yngre producerar kroppen en större mängd kollagen än när vi blir äldre. Kollagenproduktionen börjar sjunka runt 30 års ålder.

Det innebär att huden sakta blir slappare och rynkor förekommer, med tiden kan man också uppleva att leder blir stelare och det kan uppstå ledsmärta. Av denna anledning råder man ofta personer med ömma leder att ta ett tillskott av kollagen.

vad är kollagen?

Olika sorters kollagen

Kollagen delas upp i olika grupper. Det finns fler typer av collagen (1,2,3,4,5 osv, skrivs ofta med romerska siffror) men ovan nämnda är de som vanligtvis inkluderas i olika kosttillskott.

Många kosttillskott kan innehålla flera typer av kollagen.

 • Kollagen typ 1 finns främst i ben, hud, hår och naglar (kollagen I)
 • Kollagen typ 2 finns framförallt i leder och elastiskt brosk (Kollagen II)
 • Kollagen typ 3 finns i hud, muskler och blodkärl (Kollagen III)

Kollagen I är den vanligaste typen av kollagen i kroppen. Denna typ utgör cirka 90% av allt kollagen i kroppen. Det är inte svårt att tänka sig eftersom det återfinns i huden som är kroppen absolut största organ.

Kollagen I finns också i ben, tänder, senor. Du finner ofta denna typ av kollagen i kosttillskott som är avsedda för att förbättra hud, hår och naglar.

Kollagen II återfinns framförallt i brosk och leder. Denna typ av kollagen är oftast inkluderad i kosttillskott som är skapade för att förbättra ledfuktionen.

Kollagen III återfinns i hud, muskler och blodkärl. Den här typen av kollagen ser man ofta i kosttillskott avsedda att förbättra muskelhälsan.

Kroppen tillverkar kollagen själv

Kroppen kan och kommer att tillverka eget kollagen så länge det har tillgång till alla byggstenar. Dessa byggstenar består av aminosyror, mineraler och c-vitamin.

Kroppen använder byggstenarna för att tillverka det som kallas för prokollagen molekyler. När kroppen framställt prokollagen molekyler kommer de “limma” ihop sig och bilda fibriller. Fibrillerna kommer i sin tur att bilda ett slags nät. Nätet är det som vi sedan refererar till som kollagen.

Hur får vi i oss kollagen utan tillskott?

Förutom att kroppen tillverkar eget kollagen (så länge den har alla byggstenar den behöver) så kan vi få i oss extra kollagen via kost och tillskott. Kollagen återfinns framförallt i animaliska produkter och därför kan det finnas ett större behov av extra kollagen hos de som väljer att äta delvis eller helt växtbaserat.

Kyckling, fisk och nötkött är bra källor till kollagen. När du äter kollagen i denna form så innebär det inte att kroppen tar till sig kollagenet i sin rena form. Faktum är att kollagenet bryts ner och återskapas i kroppen. 

Det finns gott om kollagenrik mat som kan vara värt att testa, dock finns det ingen forskning som till 100% kan styrka att du får en ökad mängd kollagen i kroppen enbart genom att äta kollagenrik mat.

Ett fåtal studier tyder dock på att hudens elasticitet ökat hos personer som ätit kollagenrik mat.

Tips på kollagenrik mat

 • Benbuljong (innehåller bland annat kollagen, kalcium, magnesium, aminosyror).
 • Fisk (fiskens skinn, ben och ligament innehåller kollagen).
 • Vitlök (innehåller inte kollagen men däremot svavel som sägs kunna sakta ner nedbrytningen av kollagen)
 • Äggvita (innehåller 18 viktiga aminosyror, bland annat glukosaminsulfat, kondroitinsulfat och hyaluronsyra).
 • Spirulina (innehåller aminosyror)
 • Alla frukter och grönsaker som innehåller höga mängder c-vitamin
 • Cashewnötter och ostron (innehåller en bra dos zink. Zink hjälper kroppen att producera kollagen.

Kollagen som utvinns ur fisk är det som är lättast för kroppen att ta upp och är oftast även en aning dyrare.

Vad är hydrolyserat collagen?

För att kroppen ska kunna få möjlighet att ta upp rent collagen behöver kollagenet först genomgå hydrolys. Ordet hydrolys kommer från de grekiska orden hydro (vatten) och lysis (klyvning).

Det innebär att en vattenmolekyl läggs till samtidigt som kollagenmolekylen delas. Detta gör det möjligt att skapa ett pulver som kan blandas i vätska utan att ge någon smak.

Vad kostar collagen?

Kollagen är ett förhållandevis billigt kosttillskott, särskilt med tanke på vilka effekter det kan ha på hudens och kroppens spänstighet. Priserna varierar och det billigaste alternativet är inte alltid det bästa.

Samtidigt så kostar kapslar mer per portion än vad pulver gör, medan pulver anses vara en aning mer effektivt.

Om du väljer en av våra rekommenderade produkter kommer du garanterat få bra kvalitet samtidigt som du också tar del av bra priser. 

Sammanfattning av Kollagen

Om du letar efter ett kosttillskott som kan hjälpa dig att hålla dig ung och frisk både utvändigt och invändigt så är collagen din bästa vän. Detta ämne som naturligt förekommer och tillverkas i kroppens olika delar minskar eftersom att vi ökar i ålder.

Genom att ta ett extra tillskott av kollagen kan vi på sätt och visa hjälpa till att sakta ner åldrandet till en viss del.

Kollagen finns i tillskott från olika källor till exempel nötkreatur, kyckling och fisk (marint). Många föredrar att använda marint collagen eftersom det ska vara lättare för kroppen att absorbera. Olika typer av kollagenrik mat sägs också kunna boosta kroppens kollagennivåer.

Många tillskott innehåller även MSM (organiskt svavel) som hjälper till att bibehålla kroppens nivåer av kollagen, och C-vitamin som hjälper själva upptaget av kollagen. Passa även på att läsa vår artikel om anti rynk krämer.

FAQ Kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är ett naturligt protein som har flera viktiga funktioner i kroppen.

Vad kan kollagen vara bra för?

Kollagen kan på ett ytligt plan se till att huden håller sig ung och elastisk, samt att hår och naglar växer snabbare. I kroppen hjälper kollagen bland annat till med att “smörja” lederna så att de håller sig rörliga och inte ömmar.

Vem bör ta kollagen?

Kollagen är ett lämpligt tillskott för de som börjar närma sig 30 årsåldern och uppåt eftersom det är då produktionen av ämnet naturligt börja avta.

Hur ger jag kroppen ett tillskott av kollagen?

Du kan prova att ge kroppen ett tillskott av kollagen genom att äta kollagenrik kost eller genom att se till att äta en balanserad kost så att din kropp får alla byggstenar som krävs för att tillverka kollagen. Slutligen kan du välja att ta ett kollagentillskott. Vi har listat våra favoriter längre upp i denna text.