Kreatin Bäst i test

Letar du efter marknadens bästa kreatin? Vi vet vad du söker. I vårt stora kreatin-test har vi testat och listat marknadens bästa produkter.

Nedan hittar du all information om kreatin det finns, inklusive vad det är, hur kreatin fungerar, varför du bör tillföra det till din kost, hur du använder det, och optimal dosering. Dessutom hittar du tips på våra 5 favoritprodukter så att du också kan få i dig bästa kreatinet när du bygger muskler.

bästa kreatinet 2020

Bästa Kreatinet 2023 – Top 5

Om du är ute efter att bygga muskelmassa är det en fördel att ha tillgång till det bästa kreatinet på marknaden. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi testat marknadens bästa kreatin och listat våra fem favoriter nedan.

I listan har vi även tagit hänsyn till pris. Att ta kreatin dagligen är avgörande för att få bästa möjliga effekt och därför kan ett fördelaktigt pris vara avgörande för den som ska köpa detta kosttillskott.

1. Core Creatine Pro Svenskt Kosttillskott

Core creatine pro test

Core Creatine Pro har utnämnts till det bästa kreatinet år 2020, 2021, 2022 och 2023 av flera testlistor. Trots att vi vill vara unika kan vi inte annat än hålla med. Denna formula innehåller förutom vanligt kreatin även magnesium.

Dessa två ämnen bidrar tillsammans till att öka musklernas prestanda samtidigt som det hjälper till att upprätthålla musklernas normala funktion. Magnesiumet ökar även biotillgängligheten i formulan vilket gör att våra kroppar har lättare att ta upp produkten.

När vi provade Core Creatine Pro märkte vi fort resultat. Vågen visade något plus, vilket bara tyder på att kreatinet binder vatten och verkar fungera som det ska. Den mest märkbara skillnaden kom dock under våra tuffa träningspass där två av oss slog personbästa i marklyft under testperioden.

Rekommenderad dos av Core Creatine Pro är en skopa om dagen. Det ger ett totalt tillskott av 3 g kreatin per dag.

Innehåll PerPortion100 Gram
Magnesium115 mg1045 mg
Creatine Pro Complex10 g90.9 g
Kreatin-bisglycinat4 g36.4 g
– varav kreatin3 g27.3 g
– varav magnesium-bisglycinat1 g9.1 g
L-Citrullin-malat4 g36.4 g
Tri-natrium-citrat0.5 g4.5 g

2. Core Creatine Svensk Kosttillskott

Core kreatin test

Att bygga muskler behöver inte kosta skjortan. Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är ett kosttillskott av högsta kvalitet som ger dig den rena formen av kreatin monohydrat till ett mycket överkomligt pris. Denna förpackning innehåller 500 g och kan köpas för under hundralappen!

En dagsdos innehåller 5 gram kreatin vilket innebär att den här förpackningen kommer räcka dig över 3 månader om du använder den enligt rekommendationerna. 

Vi utförde testes bland ett gäng crossfit deltagare som upplevde bra resultat redan efter två veckors användning.

Core Creatine kosttillskott är avsett att tas dagligen innan träning (dagar utan träning kan det tas på morgon eller kväll). Kombinera med bästa PWO för bäst resultat.

InnehållPer PortionPer 100 g
Kreatin5 g100 g

3. Optimum Nutrition Creatine Powder

optimum nutrition kreatin test

Optimum Nutrition Creatine Powder är ett populärt tillskott av rent kreatin monohydrat. Som varumärke är vi vana vid att få högkvalitativa produkter från Optimum Nutrition och deras kreatintillskott gör oss inte besvikna.

Det tog inte mer än ett tiotal dagar innan vi märkte kreatinets effekt och de av oss som använde detta tillskott upplevde att vi redan de första dagarna orkade mer under våra träningspass. 

Effekt får man ofta på kort tid (ca 3-4) veckor. Öka i styrka och muskelmassa med detta kreatin!

InnehållPer Portion
Kreatinmonohydrat3 g

4. Star Nutrition Creatine Monohydrate

Star nutrition kreatin test

I vår bäst-i-test lista klämmer sig Star Nutrition kreatin direkt in på fjärde plats. Detta kosttillskott ger samma positiva effekt som de andra listade produkterna ovan och kan dessutom tävla med vår andraplacering i prisklass (99 kr)! 

Om du vill ha ett bra kreatin till en ännu lägre budget är Star Nutritions produkt ett bra alternativ att köpa. Denna produkt fungerar utmärkt när det kommer till att öka prestationen under ett träningspass och varje portion innehåller en lagom stor mängd kreatin.


5. Kre-Alkalyn Mega Caps Olimp

Olimp nutitin kre alkalyn test

Kre-Alkalyn är ett kreatinpreparat i kapselform. Dessa kapslar från Olimp Sports Nutrition innehåller buffrat kreatin vilket innebär att ett buffrat kreatin tagits fram för att kunna stå emot syror.

Detta ger en positiv effekt när det gäller kreatinets upptag i kroppen. 

Detta kan vara ett utmärkt val för den som vill slippa blanda ut kosttillskottet i vatten och istället enkelt dosera 2 – 4 kapslar per dag enligt anvisning. Dessutom slipper man själva uppbyggnadsfasen som rekommenderas när man börjar använda andra former av kreatin.

Placeringen av denna produkt blir dock något lägre tack vare det något högre priset per portion. Och resultatet var inte direkt slående.


Vad är kreatin och vem behöver kreatintillskott?

Kreatin är ett naturligt ämne som också är ett kroppseget ämne. Det innebär att våra kroppar åtminstone till viss del klarar av att tillverka kreatin.

En vuxen person klarar av att tillverka ca 1 – 2 gram kreatin per dag och resterande mängd av det dagliga kreatinbehovet tillförs optimalt sett genom kosten och ligger då även den på ca 1- 2 gram per dag. För den som är mycket aktiv fysiskt eller har en stor muskelmassa att underhålla kan det finnas behov av ett tillskott av kreatin och proteinpulver.

Den vetenskapliga processen

I våra kroppar bildas kreatin (Kreatin Monohydrat / creatine monohydrate) ur aminosyrorna arginin, glycin och metionin. Det är en komplicerad process där syntesen sker i flera steg.

Till att börja med bildar arginin och glycin ornitin och guanidine acetat. Ornitinet försvinner medan guanidine acetat metyleras med hjälp av ett enzym vid namn metyltransferas.

Slutligen, med hjälp av kosubstratet S-Adenosylmetionin omvandlas metylgruppen från metionin. Denna process skapar Kreatin Monohydrat.

I ett sista steg kan kreatin monohydrat fosforyleras av isoenzymer. Det finns olika typer av kreatinkinas och vilken som används beror helt enkelt på var i kroppen denna process sker. Detta sista steg är vad man brukar kalla för reversibelt och därför kan kreatinfosfat uppnå en jämvikt med själva kreatinet.

Så här hjälper kreatinet dig att prestera bättre

För att enkelt förklara vad kreatin gör i kroppen kan vi sammanfatta det med en mening: Det hjälper dig att orka mer och gör det därför lättare att bygga muskler. Mer detaljerat ser det dock ut så här:

Kreatin är en finns i flera av kroppens organ och fungerar som ett reservförråd med energi för de tillfällen när organen utsätts för hög påfrestning. 95% av allt kreatin finns i musklerna men det finns även en liten del i till exempel hjärnan.

När du använder dina muskler kommer de börja med att förbruka en molekyl som heter adenosintrifosfat (ATP). Dock tar förrådet av denna molekyl slut efter bara ett par sekunder när dina muskler arbetar med full kraft. Det är i detta läge som kreatin kommer in i bilden. Kreatin är en snabb källa som kroppen kan bruka för att skapa ytterligare ATP.

Kreatin hjälper dig att orka mer och gör det därför lättare att bygga muskler.

Det kreatin som du har i kroppen kan hjälpa de påverkade musklerna eller organen att prestera på maxnivå i ytterligare några sekunder innan det tar slut. I detta läge tar ämnet glykogen över. 

Det finns mer glykogen i kroppen än kreatin men glykogen klarar inte av att hjälpa de berörda organen/musklerna att arbeta lika intensivt som kreatin kan eftersom det är en mer långsam energikälla. 

Genom att tillföra kreatin till kroppen får du ett större lager kreatin att arbeta med och kommer därför kunna låta dina organ/muskler arbeta på maximal nivå under en något längre tidsperiod.

  • 95% av allt kreatin finns i musklerna
  • Kreatin är en snabb källa som kroppen kan bruka
  • Kreatin kan hjälpa de påverkade musklerna eller organen att prestera på maxnivå

Dosera kreatin monohydrat rätt för optimal effekt

Många funderar på hur kreatin ska doseras. Det enkla sättet är att kontrollera om tillverkaren av kosttillskottet ifråga har några rekommenderade doser.

I övrigt kan man säga att 3 – 5 gram per dag av kreatin är lagom för de flesta som önskar upprätthålla och öka sitt kreatinförråd något i musklerna.

Om det är första gången du använder kreatin monohydrat kan det vara en bra idé att maxa effekten genom en mer intensiv inkörningsperiod för att bygga upp förråden.

ViktGram per dag
Upp Till 60 kg3-5 gr
60 – 70 kr6 gr
71-80 kg7 gr
81 – 90 kg8 gr
91 – 100 kg9 gr
100 kr +10 gr
Kreatin dosering rekommendation

Enkelt sagt, större muskelmassa kräver att du tar mer kreatin för samma effekt. Dock finns det bevisad effekt från studier där man kunnat se att 5 g kreatin ger påtaglig effekt oavsett vikten hos användaren.

Kreatin vid viktnedgång

Att kreatin är ett utmärkt hjälpmedel vid muskelbyggnad står klart för de flesta vid det här laget, men hur är det egentligen med kreatinmonohydrat vid viktnedgång?

Faktum är att de flesta som börjar ta kreatinmonohydrat ökar i vikt. Det beror på att ämnet gör så att vatten binds i musklerna. 

Om du försöker gå ner i vikt för att minska i omfång och i fettprocent är alltså viktuppgången från kreatin inte något att oroa sig för. Tvärtom har man kunnat se att den ökade prestationsförmågan hos de som tar kreatin istället kunnat hjälpa dem till en effektivare träning, bygga mer muskelmassa och samtidigt förbränna mer kalorier och därmed mer fettmassa.

Med det sagt kommer kreatinmonohydrat som ämne inte att ensam förbränna fettmassa, det är intaget av kreatin tillsammans med ett kaloriunderskott och ökad prestation vid träning som ger effekt.

Istället kanske du bör snegla mot fettförbrännare eller bantningspiller som det så fint kallas.

Biverkningar från kreatin?

Om du har gjort din hemläxa på ämnet kreatin så har du säkert hört eller sett det talas om njurskador i samband med kreatin. Dock har man inte hittat något samband när det kommer till kreatin i kroppen och skador på njurarna. 

Anledningen till dessa rykten är att när våra kroppar bryter ner kreatinmonohydrat förvandlas det kreatinin. Kreatinin är också ett ämne som läkare brukar använda för att kontrollera njurfunktionen för att se om det finns njurinsufficiens.

Det innebär att en läkare som mäter kreatininnivåer hos en patient som intar extra kreatin, kommer se ett förhöjt värde av detta ämne.

Det förhöjda värdet är dock inte farligt i sig, och eftersom värdet inte beror på njurinsufficiens utan på ett extra intag av kreatin finns det ingen anledning till att oroa sig för att använda kreatin.

I mycket sällsynta fall har man kunnat se att högre doser av kreatin ger biverkningar som illamående och diarré. 

Tillfällen att avstå kreatin

Trots att kreatin inte är farligt att bruka finns det tillfällen då man inte rekommenderas att använda ämnet. Det kan delvis bero på att man inte gjort tillräckligt med forskning på ämnet eller för att ett eller flera organ redan är försvagade. Undvik att ta kreatintillskott om du:

  • Är gravid
  • Ammar
  • Har nedsatt lever eller njurfunktion (eftersom ökad mängd kreatin innebär att de får jobba hårdare)

FAQ – Kreatin

Varför ska jag ta kreatin?

Kreatin är ett bra val för dig som vill bygga muskler och orka prestera mer under träning. Eftersom det finns kreatin i mat vi äter kan man försöka öka intaget av vissa livsmedel men det kan vara svårt att få i sig mer än två gram kreatin per dag via kost.

Kreatin, fungerar det?

Få kosttillskott har studerats så mycket som kreatin. Vetenskapliga studier visar klart och tydligt att kreatin fungerar och har en muskelbyggande effekt eftersom det hjälper oss att prestera bättre under träning.

Vad är non responders?

Non responders är personer som inte verkar uppleva effekten av till exempel kreatin monohydrat på samma vis som andra. Somliga anser att non responders kan få en bättre effekt av andra typer av kreatin. Det vill säga citrat, malate eller kre-alakalyn.

Kan jag köpa kreatin i butik?

Det går att köpa kreatin i butik men bästa utbud av olika typer av kreatin och lite mer att välja mellan får du i en välsorterad butik på nätet.

Sammanfattning

Kreatin är ett bra kosttillskott (supplementation) för den som vill ha en extra kick vid träningspassen och orka prestera mera. Ämnet är helt lagligt, ofarligt och effekten av ämnet har bevisats i mängder av studier. Att detta ämne fungerar och kan hjälpa dig att bygga muskelmassa är det alltså ingen tvekan om.

Genom att tillsätta kreatin i våra muskler kan våra kroppar fortsätta bilda ATP i intensiv takt istället för att använda sig av det långsammare ämnet glykogen.

Många upplever att de ökar i muskelmassa redan efter en kortare periods användning av ett kreatintillskott.

Om du ska köpa kreatin rekommenderar vi att du kollar in produkterna i vår bäst-i-test där vi tagit hänsyn till både pris, kvalitet, våra egna erfarenheter av produkterna och även andra användares betyg och erfarenheter. 

Källor:

Liknande Artiklar: