Bästa BCAA

Om du någonsin tränat på gym så är BCAA troligtvis en bekant förkortning för dig. BCAA står för Branched-chain amino acids och är ett samlingsnamn för aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin och L-valin (grenade aminosyror) som ingår i protein. 

Vad är BCAA bra för? BCAA är särskilt viktigt för proteinsyntesen och för att reparera och bygga upp muskelmassa. Att tillföra BCAA i kroppen är viktigt då de grenade aminosyrorna hjälper till med både prestation och återhämtning. Dessutom klarar kroppen inte själv av att tillverka denna typ av essentiella aminosyror utan de måste tillföras i form av mat eller kosttillskott.

Oavsett om du precis börjat träna och håller ett lugnt tempo eller om du är en riktig gymråtta är det en god idé att tillföra protein i form av BCAA.

I denna artikel om BCAA kommer vi att ge dig all information du behöver veta om de grenade aminosyrorna leucin isoleucin och valin. Samt hur du kan maxa dina träningsresultat med hjälp av dessa essentiella aminosyror. Vi har uppdaterat listan för 2021!

Bcaa bäst i test

BCAA bäst i test 2021

Det finns hundratals BCAA produkter att välja mellan på nätet. För att hjälpa dig hitta de bästa produkterna har vi gjort ett BCAA test där vi noggrant testat marknadens populäraste produkter åt dig. Och här är vad vi kom fram till.

1. Optimum Nutrition Amino Energy

optimum nutrition BCAA test

Det är troligtvis föga förvånande för den som är bekant med kosttillskott att en produkt från Optimum Nutrition har lyckats knipa första plats på vår lista. Amino Energy är en av marknadens mest populära amino acids och vi förstår varför.

Med ett innehåll av våra viktigaste grenade aminosyror, vitamin-C, koffein, samt andra essentiella aminosyror (protein) som L-Arginin, L-Tyrosin och L-Histidin är denna produkt en riktig premiumprodukt.

Amino Energy finns i flera fantasifulla smaker som ananas, vattenmelon, äpple och cola. Denna BCAA dryck släcker törsten otroligt bra och är en fröjd för den törstige under gympasset. Koffeinet i produkten gör den utmärkt att inta under träning men rekommenderas av samma anledning ej till gravida eller ammande.

Om du vill få ut maximalt av din BCAA kan vi rekommendera dig att prova på denna fantastiska produkt från Optimum Nutrition.

NäringsinnehållPer Portion
Energi30 kcal
Vitamin C24 mg
Aminosyreblandning5 g
L-Glutamin1000 mg
L-Arginin500 mg
Taurin500 mg
Beta-alanin350 mg
L-Tyrosin250 mg
L-Hitidin200 mg
L-Lysin200 mg
BCAA2000 mg
Energiblandning225 mg
Koffein100 mg
Grönt te extrakt100 mg
Grönt kaffeexktrakt25 mg

2. Gold Standard BCAA

BCAA test gold standard

På andra plats ser vi en modern klassiker och ännu en produkt från OP. Optimum Nutritions Gold Standard-serie är en mycket populär serie med kosttillskott. Denna BCAA-produkt kommer i flera goda smaker till exempel äpple & päron, persika & passionsfrukt och cola.

I likhet med ovanstående produkt har man här skapat en produkt med en högre koncentration av L-leucin. Här är de grenade aminosyrorna fördelade 2:1:1. Vilket innebär att det alltså finns dubbelt så mycket leucin i produkten än de övriga aminosyrorna.  

Gold Standard är något kostsammare än Amino Energy och det är egentligen enda anledningen till att vi placerar denna imponerande produkt på andra plats.

Förutom essentiella aminosyror har man förstärkt denna produkt med både Magnesium och C-vitamin. Ett par ämnen som kan tillföras via kosten men som många av oss ofta kan behöva en extra boost av.

NäringsinnehållPer portion
Leucin2600 mg
Isoleucin1200 mg
Valin1200 mg
Natriumklorid260 mg
Wellume250 mg
Magnesium66 mg
Vitamin C19 mg

3. Core BCAA Powder

core bcaa test

Tredje plats på listan går till Core BCAA Powder från Svenskt Kosttillskott. Denna premiumprodukt innehåller alla de tre grenade aminosyrorna men med en större koncentration av aminosyrorna leucin än av isoleucin och valin. Balansen 4:1:1 står för fyra delar L-leucin mot en del L-isoleucin och en del L-valin.

Core BCAA Powder kommer i flera riktigt goda smaker. Det går att köpa storlekar från 100 gram till 800g till mycket förmånliga priser.

De minsta burkarna är perfekt för den som föredrar att prova olika smaker för att hitta en favorit. Ett plus i kanten för denna produkt är att den framställs av glukos som utvinns ur majs och är på så vis 100% veganskt.

NäringsinnehållPer Portion
Energi40 kcal
Fett0 g
– varav mättat fett0 g
Kolhydrater0 g
– varav sockerarter0 g
Protein (fria aminosyror)10 g
Salt0 g
Aminosyror9960 mg

4. Core BCAA Powder + Koffein

core bcaa test med koffein

I likhet med vår listetta är detta en BCAA produkt från Svenskt kosttillskott. Detta kosttillskott har dock förstärkts med koffein och ett ännu högre halt av L-Leucin i förhållande till övriga grenade aminosyror i produkten. 

Denna BCAA kan intas när som helst men intas med fördel under träning för att öka prestationen. Denna produkt som förstärkts med koffein bidrar ytterligare till att öka prestandan.

Särskilt bra passar denna produkt för de som letar efter ett alternativ till PWO. Till skillnad från PWO kommer denna produkt inte orsaka några stickningar i fingrar eller ansikte.

Core BCAA Powder + Koffein kommer i flera goda smaker, bland annat Cola, Gröna päron och Karibiska frukter.

NäringsinnehållPer Portion
Energi26 kcal
Fett0 g
– varav mättat fett0 g
Kolhydrater0 g
– varav sockerarter0 g
Protein6.5 g
Salt0 g
Total mängd aminosyror6500 mg

5. BioTechUSA BCAA ZERO

biotech bcaa test

Denna BCAA produkt innehåller förutom leucin, isoleucin och valin även vitamin B6 som hjälper till att motverka utmattning och trötthet. Produkten är helt sockerfri, sötad med sukralos, och kommer i de goda smakerna äpple, cola och persika. 

Precis som i de flesta liknande produkterna på marknaden har man i denna en större mängd av L-Leucin aminosyror än de övriga aminosyrorna.

BCAA Zero är ett populärt och prisvärt alternativ för den som önskar en god och törstsläckande dryck för återhämtning under träning.

NäringsinnehållPer Portion
Vitaminer9 g
Vitamin B62 mg
Andra aktiva ingredienser
L-leucin3000 mg
L-isoleucin1500 mg
L-valin1500 mg
L-glutamin1000 mg

Hur vi väljer bästa BCAA

Här hos hittaonlineapotek.se gör vi omfattande undersökningar innan vi skapar våra topplistor. Det innebär att vi läser på om produkterna i fråga och framförallt sätter vi alla produkter på prov, till exempel under våra egna träningspass. I våra tester tar vi särskilt hänsyn till saker som kvalité, smak och pris. 

Kvalité

Vår främsta prioritet är naturligtvis att rekommendera produkter av högsta kvalité. Genom att noggrant kontrollera innehållet i produkterna, se till att de kommer från en tillverkare med gott rykte och själva prova produkten kan vi skilja agnarna från vetet när det kommer till BCAA. 

I BCAA ser vi gärna en högre dos L-Leucin än övriga aminosyror då det är den mest effektiva. 

BCAA effekter av en produkt med god kvalité ska inkludera god återhämtning och bevarande av muskelmassa.  

Pris

En riktigt bra BCAA effekt behöver inte innebära hål i plånboken men visst kan det vara så att ett BCAA-tillskott av god kvalité kostar en aning mer än ett som är mindre potent. 

För att ge dig bästa möjliga priser på BCAA kontrollerar vi ett stort antal webbshoppar innan vi rekommenderar dig att köpa BCAA från en specifik sida. Vi tar även hänsyn till frakt när vi kolalr på priset. På somliga sidor kan ett visst BCAA pulver kosta några tior mer än på en annan sida, men komma med fri frakt och därmed bli billigare som total.

Smak

Livet är för kort för att plåga i sig någon äcklig smörja oavsett hur bra det är för kroppen. Med dagens utbud av BCAA är detta inte längre ett problem. BCAA aminosyror kommer i hundratals smaker däribland fruktsmaker och populära godissmaker.

Men se upp! De produkter vi listat är så goda att du får hålla i dig för att inte överskrida den rekommenderade dagsransonen.

Frakt

Det är inte en avgörande faktor men vi tar naturligtvis även hänsyn till saker som kostnader för frakt (fri frakt är ett plus förstås), erbjudanden och andra recensioner av de produkter vi testar. En pålitlig sajt med gott rykte är viktigt när vi listar produkter.

Så använder du Branched-chain aminosyror

Det finns många tillfällen när den här formen av kosttillskott är optimal. För den som tränar styrketräning är det ett utmärkt sätt att se till att reparera musklerna mellan träningspass och för den som går på en diet som innebär ett kaloriunderskott är det ett perfekt verktyg att hjälpa till att bevara muskelmassan. 

De grenade aminosyrorna kan intas när som helst på dagen men gärna under ett träningspass. För den som går på periodisk fasta kan BCAA även vara ett bra alternativ till vanligt proteinpulver då det ofta innehåller mycket lite energi trots att det ger mycket extra kraft.

BCAA dosering

Precis som med de flesta kosttillskott finns det ett rekommenderat dagligt intag av BCAA. Man bör inte överskrida den rekommenderade maxdosen. Kontrollera alltid rekommendationerna som medföljer produkten i fråga då olika märken och produkter har olika rekommenderad dosering.

Olika typer av aminosyror

Det finns olika typer av aminosyror som man endast kan tillgodogöra sig i form av tillskott och livsmedel. Dessa kallas essentiella aminosyror. För den som tränar för att bygga muskler är ett intag av protein avgörande och specifikt de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv.

När du köper tillskott kan du välja mellan följande:

  • BCAA (de viktigaste essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin).
  • EAA (de 9 essentiella aminosyror som ingår i protein leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine).

Köpa BCAA kapslar eller pulver?

BCAA kommer både pulverform och kapselform. Vi har valt pulver som vår favorit därför att det ger en snabb effekt under olika former av träning som löpning och styrketräning.

Dessutom är smaken god och kan ses som en belöning i samband med träning. Ett gott och bra alternativ till läsk!

Bästa BCAA testvinnre:

Frågor och Svar

Vad är BCAA?

Branched-chain amino acids som det står för är en uppsättning aminosyror som ingår protein och som kroppen inte kan tillverka själv men som krävs för muskeluppbyggnad.

När ska man ta BCAA?

De essentiella aminosyrorna kan tillföras när som helst på dagen men tas med fördel under ett träningspass.

Hur mycket BCAA ska man ta?

Det beror på produkten i fråga. Följ allt rekommenderad dos som anges på förpackningen.

Är all BCAA sötad med sötningsmedel?

Nej, för de som önskar finns det helt smakfri BCAA utan sötningsmedel.