Receptfria sömntabletter finns att köpa på en del apotek runt om i Sverige och kan även beställas över internet. Men är det verkligen säkert att köpa sömntabletter på nätet? Hur starka är dessa och fungerar de verkligen? Detta är några frågor vi kommer besvara i denna artikel och längre ner kommer du även att finna rekommendationer på produkter som du kan beställa lagligt och receptfritt.

Godkända EU apotekRecensionFri fraktBesök
Apotek365Från 19kr
Besök
Euroclinix Besök
121Doc Besök
ShyToBuy Besök
HealthExpress Besök

Är receptfria sömntabletter för alla?

Sömnproblem är ett ökande bekymmer i hela Europa, och unga drabbas värst. Detta tycks bero på den ökade pressen som unga ställer på varandra och sociala medier. Många söker sig till sömntabletter som är receptfria då de är så enkla att komma åt. Faktum är att studier har gjorts i Sverige där en tredjedel av deltagarna uppgav att de sover dåligt och lider av sömnbesvär. Sömnbesvär kan leda till massvis med tråkiga konsekvenser som:

 • Dåligt humör
 • Minskad prestationsförmåga
 • Koncentrationssvårigheter
 • Minskad sexlust
 • Ökad stress
 • Sämre hälsa

Receptfria sömntabletter rekommenderas inte för alla, vissa behöver starkare alternativ som bör utskrivas från läkare. Dessa har ofta en dålig klang då starka sömnpiller kan resultera i ett beroende, biverkningar och att kroppen blir immun mot tabletterna. Just av den anledning testar alltfler de piller som kommer utan recept som kan beställas på apotek online.

Rätt produkter baserat på sömnbesvär

En optimal sömn för en vuxen ligger på 6-8 timmar och mindre sömn än så kan ha en negativ inverkan på din hälsa. För att hitta rätt produkt i form av sömntabletter bör du först och främst vad för slags sömnproblem som du lider utav.

Insomningsbesvär

Känner du igen dig i scenariot där du ligger i sängen och är trött men kan bara inte somna? Du ligger vaken och kan inte komma till ro? Om så är fallet så lider du av insomningsbesvär och rekommenderas receptfria sömnpiller som heter Sedix. Sedix är ett växtbaserat läkemedel som kom till Sverige 2016 och har granskats utav den europeiska läkemedelsmyndigheten. Sedix kan användas av vuxna och barn över 12 år och innehåller ingen alkohol, glukos, laktos eller socker och finns att köpa direkt på samtliga lagliga apotek som vi rekommenderar på sidan.

Orolig sömn

Om du sover oroligt om nätterna och vaknar om och om igen utan att finna ro så finns det andra receptfria sömntabletter som rekommenderas. Ett utav dessa är Lunixen som har visat sig ha en positiv inverkan på såväl sömnlängd som sömnkvalitet. Lunixen är också ett växtbaserat läkemedel som innehåller bland annat vänderot. Även detta receptfria läkemedel innehåller varken gluten, laktos eller gelatin. Vi rekommenderar att du alltid läser innehållsförteckning och instruktioner innan du doserar.

receptfria sömntabletter

Då bör du söka hjälp

Dålig sömn kan vara sjukdomsrelaterat och i vissa lägen behöver du faktiskt söka hjälp. Om du misstänker att du kan lida av sömapne exempelvis eller vaknar frekvent mitt i natten och känner ångest och oro.

Detta kan du göra själv

Det finns en del metoder som du kan prova på innan du väljer att införskaffa sömntabletter. Dessa kan om inte annat hjälpa dig att bota dina sömnbesvär tillsammans med tabletter eller lugnande kosttillskott som ett rent komplement.

 • Planera din sömn, gå och lägg dig samma tid varje dag under en längre period.
 • Skippa senmiddag. Sena middagar resulterar i att matsmältningen är aktiv medans du sover.
 • Undvik koffein på kvällen.
 • Regelbunden fysisk aktivitet (kanske det viktigaste)
 • Byt ut tv tittandet på senkvällen mot en podd, meditiation eller lugn musik.
 • Långpromenader

Sov bättre om nätterna

Att införskaffa sömnpiller av något slag ska oftast vara en sista utväg till att förbättra sin sömn. Regelbunden träning är en långsiktig investering för dig och din sömn som oftast ger väldigt positiva resultat. Kan du kombinera det med bra kost som du planlägger samt meditation så kommer du en lång bit på vägen. Byt ut kaffet mot te eller vatten och tv’n mot en bok eller lugn musik. Det finns flertalet metoder och rutiner som i många fall kan ersätta receptfria sömntabletter.

NätapotekRecensionFri fraktBesök
Apohem
Besök
Apotek365Från 19kr
Besök
Euroclinix Besök
Apoteket-ab
Besök
Kronans
Besök
Meds
Besök

Starka receptfria sömntabletter som fungerar

Vi har sökt runt bland samtliga apotek för lagliga sömntabletter som är starka och fungerar utan recept.

Där fann vi att Mecindo som inte bara erbjuder ett väldigt bra utbud men även priser som är väldigt fördelaktiga. Utöver just Mecindo finner du även sömntabletter på exempelvis apotea. Om du är orolig att du kan lida av missbruk av sömntabletter finns olika drogtester som du kan testa dig med.

Stäng menu