• Post Author:

Vi har mottagit flera förfrågningar om att skapa en tyngdtäcke bäst i test recension av våra läsare på sistone. Detta då dålig sömn är ett allt större problem i mångas vardag, och ett riktigt bra vikttäcke ska kunna vara lösningen på problemet. Inte nog med det, vikttäcken ska även ha massvis med andra positiva egenskaper och ger kroppen en behaglig tyngd. Men vad används dessa täcken för och vad mer kan de vara bra för? Detta är bara några av ämnena vi kommer att täcka i denna vikttäcke test guiden. Längre ner finner du även nyttiga tyngdtäcke recensioner och prisjämförelser.

tyngdtäcken bäst i test

Vad är ett tyngdtäcke?

Det finns en mängd goda anledningar till varför tyngdtäcken vuxit så mycket i popularitet det senaste decenniet. Vikttäcken har utvecklats för att bota ångest och samtidigt förbättra förutsättningarna för en god sömn. Och precis som det låter så är det ett täcke som är fyllt med material som ger det en extra tyngd. Tyngderna kan variera och kommer ofta i form av små bollar, sant, peletter eller polypropen som är vanlig termoplast.

Tyngderna följer genom hela vikttäcket vilket får det att se ut som ett vanligt täcke. De flesta är även mjuka, varma och ger dig en omfamnande känsla.

Ett tyngdtäcke ger dig denna omfamnande och kramande känsla just p.g.a dess tyngd som ligger rekommenderat på 6kg, 8kg eller 10kg. Den rekommenderade tyngden varierar beroendes på hur mycket man väger och man kan säga att ett utgångsläge på 10% av din egen vikt är rimligt. Andra rekommendationer kan följa om man ska köpa tyngdtäcke för barn eller äldre.

Detsamma gäller storleken på tyngdtäcken, som varierar och ska anpassas efter köparens storlek.

Tyngdtäcke Test 2020

🥇 Cura Pearl tyngtäcke

cura pearl tyngdtäcke

Inte bara i Sverige, utan i hela norden är detta det mest sålda täcket. Detta tillsammans med en mängd andra faktorer gör Cura till vår vinnare i tyngdtäcke bäst i test 2020.

Cura täcket skapar en oerhört behaglig tyngd tack vare dess unika glaspärlor och materialet som är en blandning av bomull och polyester som bidrar till att täcket lätt gör sig av med fukt. Cura Pearl används även av många som en filt innan läggdags. Rekommenderas starkt och bäst vikttäcke för pengarna!


🥈Cura Cozy tyngdtäcke

CURA Cozy tyngdtäcke

CURA Cozy tyngdtäcke är ännu en favorit i vårt test. Detta täcke kommer med polyestertrådar och finns i olika vikter. Cura Cozy är ett perfekt värmande täcke som ökar din avslappning tack vare dess tyngd vilket i sin tur leder till bättre och tryggare sömn. Detta vikttäcke har länge använts inom vården för att lugna patienter som lidit av stress eller ADHD.


🥉 4 living tyngtäcke

4 living tyngtäcke

Detta fantastiska täcke kommer fyllt med fiberglaspärlor. Lite av en bubblare i listan och inte alltid det självklara alternativet men efter vårt test fick vi faktiskt tänka om. Vikttäcket kommer i 3 olika storlekar för stora som små och hjälper dig att reducera din trötthet. Klart en av våra favoriter på marknaden till ett rimligt pris!


🏅Bubblare: Sleepify tyngtäcke

sleepify tyngdtäcke

Det vore nästintill en skandal att inte få med Sleepify i denna tyngtäcke recension. Sleepyfy’s tyngdtäcke klassas som en medicinsk produkt och är dyrare i prisklassen, men kan faktiskt vara den bästa produkten på marknaden, för den som har råd. Ett ringtäcke som ger dig ett mer påtagligt tryck mot kroppen och en mjukare fast tung känsla. Om du vill gå för bäst kvalitet, ja då är det detta täcke som gäller.


Fördelar med tyngdtäcken

Det finns oerhört många användningsområden och fördelar med tyngdtäcken. Inom sjukvården och svenska äldreomsorgen har tyngdtäcken använts i snart 15 år. Det har sedan dess påvisat både psykiska som fysiska resultat för användare vilket också gjorde att det började säljas till den stora massan. 2006 gjordes även en studie på 32 vuxna som fick prova vikttäcke. Man mätte patienternas blodtryck samt puls och baserat på den samlade datan kom man fram till att 63% minskade sin ångest.

Sedan dess har man studerat en hel del i ämnet och kommit fram till att de bästa tyngdtäcken inte bara kan agera ångestdämpande och ha en positiv inverkan på sömnen. Precis som exempelvis bästa CBD oljan kan ett tyngdtäcke vara till god hjälp vid olika syndrom. Inom internationell sjukvård används tyngdtäcken för bl.a.:

  • Autism
  • Kronisk smärta
  • Depression
  • Sömnproblem
  • Oro
  • Anorexi
  • ADHD
  • Psykos
  • Snarkande

Olika prisklasser

Tyngdtäcke priserna varierar extremt beroendes på kvalitet, tillverkare, period och vart du tänkt köpa ett tyngdtäcke. Priserna ligger alltifrån 700kr till 4.000kr.

Du ska därför välja varsamt och jämföra tyngdtäcken innan du köper första bästa. Just av den anledningen har vi inte bara jämfört de bästa tyngdtäcken utan även jämfört priserna på de olika butikerna som erbjuder varorna.

Den psykiska effekten av vikttäcke

Vi skrev tidigare om att de bästa vikttäcken på marknaden är ämnade för att ha en positiv inverkan på både fysiken som psyket. Låt oss börja med vilka psykiska egenskaper täcket kan ha.

Ni kanske har hört talas om kortisol, även kallat stresshoromen? Kroppen behöver en balanserad dos utav kortisol för att kunna prestera i olika sammanhang. Du kanske känner igen den där känslan i kroppen som samarbetar med adrenalinet för att du ska kunna prestera och ge det lilla extra på löparbanan, tentan eller sista timmarna på kontoret. Det är ofta tack vare en balanserad mängd kortisol i kroppen.

Du kanske också känner igen dig i situationen att du inte orkar det där lilla extra längre och det som var ett glädjerus numera är stress och oro? Då kan du lida av en överdos av kortisol i kroppen.

Med hjälp av ett vikttäcke så upplever många en känsla av trygghet och lättnad när de ska gå till sängs. Den känslan lättar på stresshormonen, trycket som täcket skapar har bevisligen en dämpande effekt på kortisol. I vissa fall har den visat ge patienter samma avkopplande och varma känsla som fysisk beröring i form av en kram eller massage. Detta i sin tur leder till massa spännande effekter i kroppen och vad man kallar explosion av endorfiner och oxytocin som är mer känt som lyckohormonet. Med andra ord byter man ut ångest, dålig sömn och oro mot ett gladare humör och en känsla av välbehag.

Detta händer rent fysiskt

Vi kom in på de fysiska egenskaperna mot slutet av förra stycket, och antagligen har du redan förstått budskapet som vi vill förmedla. Ett tyngdtäcke är helt enkelt väldigt kramgott. Känslan att krama någon man tycker om eller att bli kramad överförs helt enkelt till täcket. Du sover bättre, vaknar mer utvilad och slipper köpa receptfria sömntabletter. Precis som små bebisar har en mysig snuttefilt kan du ha ett oerhört mysigt vikttäcke som ger dig värme, trygghet och en mysfaktor utöver det vanliga.

Hur väljer jag tyngdtäcke?

När du ska välja och köpa ett tyngdtäcke så bör du ha en del faktorer i åtanke utöver priset. Först och främst ska du tänka på täckets vikt. Precis sim vi nämnde innan är 10% av din egen kroppsvikt en bra utgångspunkt. Om du väger 60 kilo ska du alltså ha ett 6 kilos tyngdtäcke. Om du hamnar mellan två viktklasser kan du gå för det tyngre (det gjorde vi i vårt tyngtäcke test).

En annan aspekt är materialet. Du kanske redan har din utnämnda favorit och inte vill byta ifrån det? Det är helt ok eftersom tyngdtäcken kommer i alla möjliga material. Om du har känslig hy bör du också vara extra noggrann här och välja ett material som är ämnat för känslig hy.

Priset är en annan faktor som spelar in. De bästa tyngdtäcken 2020 behöver inte nödvändigtvis vara de dyraste! Välj något som passar din plånbok och läs våra tyngdtäcke recensioner för att hitta det bästa valet. Vi gör även en prisjämförelse bland Sveriges olika butiker och apotek online för att du ska få det bästa priset på studs.

Frågor och svar

Hur tvättar man tyngdtäcken?💡

Många tyngdtäcken går att tvätta i 60 grader om man använder sig utav en tvättpåse. Precis som med vanliga täcken kan du även ställa ut dem om det är minusgrader ute.

Funkar tyngdtäcken för barn?👶

Ja, du kan använda tyngtäcken för barn och ungdomar. Även där gäller 10% av kroppsvikten och du kan hitta en del bra alternativ som är specialgjorda för barn. Tyngdtäcken för barn rekommenderas när man har haft svårt att få barnet att sova i sin egna säng. Detta p.g.a. de fysiska och psykiska effekterna vi nämnde i artikeln. Spädbarn bör undvika vikttäcken.

Kan det vara farligt?🚫

Tyngdtäcken är inte på något sätt farligare än vanliga duntäcken. Även om tanken om att ha upp emot 10 kilon över sig hela natten kan låta udda så är dessa jämnt fördelade över hela täcket. Det blir aldrig för tungt för en frisk människa men ska inte användas för spädbarn.

Vad kan man köpa till för bästa effekt?✅

En bäst i test kudde, madrass och specialanpassat påslakan kan köpas till om plånboken verkligen tillåter hela kalaset som kan bli väldigt dyrt. Vi rekommenderar att ta ett steg i taget och börja med vikttäcket.

Vilka mått kommer tyngdtäcken i?⚖️

Vikttäcken kommer i olika storlekar och kan även specialanpassas. De vanligaste storlekarna är ämnade att passa singelsängar och är:
150×200 cm
150×210 cm
100×150 cm (Junior storlek)

Senast uppdaterat: