Bästa Spikmattan 2023

Vilket är den bästa spikmattan 2023? Det har vi tagit reda på. På denna sida kommer du bland annat kunna lära dig mer om spikmattor, hur man kan använda en spikmatta på bästa sätt, och vad man bör se efter när man köper en spikmatta. Läs mer nedan om du vill veta mer om spikmattor och vilken spikmatta som vann Hittaonlineapoteks bäst-i-test 2023.

Bästa spikmattan: Bäst i test 2023

1. Shakti Original

bästa spikmatta 2022

På första plats i vårt bäst i test för spikmattor hamnar, inte chockerande, originalet Shakti Original / Shaktimatta. Shaktimattan är det original som lanserades för ett antal år sedan och tog hem titeln årets julklapp år 2009. 

Shaktimatta håller hög klass och är ett säkert kort. Priset är kanske något högre än vad man hade önskat men å andra sidan är shaktimattan en hållbar produkt som är tillverkad med 100% ekologisk bomull samt  ABS-plast.

PRecis som utlovat så upplever vi att shaktimattan hjälper oss att slappna av i muskler och efter regelbunden användning känner vi hur den hjälper oss att dämpa stress. Shaktimattan är inte unik i sitt slag men den är absolut mest populär då den är originalet.

 • Storlek: 68 x 42 cm
 • Färger: Grön, Orange
 • Material: 100% ekologisk bomull, ABS-plast, polyten
 • Pris: 499 kronor

2. Musclepain spikmatta

spikmatta musclepain

Det här är en av våra mest använda spikmattor. Om det inte vore för priset kan vi med säkerhet säga att den här spikmattan enkelt hade tagit hem förstaplats. Den är inte bra överlägset snygg i design. Den ingår även i ett kit med väska och kudde. Den är något större i storleken än Shakti har men kan å andra sidan inte tvättas alls.

Priset petar ner den här spikmattan till andra plats men den håller i övrigt lika hög klass som Shakti gör. 

 • Storlek: 70 x 44 cm
 • Färger: Helsvart
 • Garanti: 2 år
 • Pris: 699 kronor

3. Active Spike Mat

active spikemat spikmatta

Denna snygga och färgglada spikmatta från Gymstick är en riktigt bra och billig budgetvariant. Mattan är gjord av 100% bomull (om än ej ekologisk som hos listettan) och piggar av ABS-plast. I övrigt skiljer sig inte Active spike mat mycket från Shakti originalet. 

Om du är ute efter ett budgetalternativ och inte har något emot de starka färgerna så är det är ett självklart val. 

 • Storlek: 64 x 40 cm
 • Färger: Svart/blå
 • Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
 • Pris: 349 kronor

4. Yantra Spikmatta

yantra spikmatta

Om du vill ha en ordentligt stor matta med många piggar till ett vettigt pris är det Yantra spikmattan du ska satsa på. Det här är en spikmatta för hela kroppen som förutom rent storleksmässigt är den matta som påminner mest om Shakti-mattan rent utseendemässigt.

Yantra spikmatta är tillverkad av 100%  bomull, ABS-plast och skumgummi. Den som önskar kan även köpa Yantra spikmatta i en mindre storlek.

 • Storlek: 80 x 56 cm
 • Färger: Lila
 • Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
 • Pris: 349 kronor

(OBS! Ej i lager just nu)

Bästa spikkudden: Shakti Spikkudde

bästa spikkudde

Om du önskar komplettera spikmattan med en spikkudde bör du kolla en gång extra på denna spikkudde från Shakti. Prisklassen för kudden är något högre om man ser till ren yta, men den ger verkligen det lilla extra till upplevelsen med spikmatta och kommer åt punkter i nacken som inte en vanlig spikmatta gör.

Bästa spikmattan för fötterna: Shakti Footpad

shakti footpad

Från Shakti finner vi även en spikmatta speciellt utformad för att använda att stå på. Ja du hörde rätt, att använda den här spikmattan under fötterna ska hjälpa dig att stimulera blodflödet. Det kan kännas mindre användbart men är utmärkt för trötta fötter eller när du befinner dig på resande fot. Även denna spikmatta kostar dig några hundralappar men å andra sidan får du en produkt som kommer hålla många år framöver.

Köpguide: Spikmatta

När du köper en spikmatta finns det vissa egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till. Spikmattor förekommer i så många varianter, former och storlekar, och är avsedda att användas på olika vis, vilket gör att det kan vara svårt att skilja agnarna från vetet. För att göra det lättare för dig att avgöra vilken spikmatta som är den bästa för just dig. Här är de viktigaste hållpunkterna enligt oss:

Användning

Innan du bestämmer dig för vilken spikmatta du ska köpa bör du fundera på hur din spikmatta ska användas Vill du att spikmattan ska täcka större delen av nacke och rygg, eller är du ute efter en spikmatta för fötterna? När du bestämt dig blir det lättare att fokusera på produkter i en specifik kategori.

Kvalitet

Kvaliteten på spikmattan är viktig. Visst kan det vara försvarligt för en matta som kostar 150 kronor att inte ha en väldigt lång livstid. Samtidigt anser vi att det är bättre att investera i en matta av högre kvalitet och längre hållbarhet för miljöns skull. 

Spikar & material

Hur är spikmattan konstruerad? Hur tätt sitter spikarna, vilket material är de tillverkade av och vilken längd har de? Dessutom bör man kontrollera tygmaterialet som håller själva spikarna. Vi ser gärna att tyget på spikmattan har ett material som andas väl. Till exempel är linne, hampa eller bomull bra material. När det kommer till spikar är de oftast i plast, men om du köper en premiummodell kan det hända att man använder sig av metall.

spikmatta

Komfort

Vadderingen i mattan är också viktig att ta hänsyn till. De flesta spikmattor har vaddering i någon form så det är knappast en faktor. Däremot kan det vara värt att kika på tjockleken på vadderingen. Om vadderingen är för tunn är risken stor att man inte märker av den alls.

Pris

Spikmattor är inte särskilt dyra rent generellt. Priset ökar oftast beroende på antalet spikar, storlek och material. Som vi nämnde ovan är det oftast bättre att investera några kronor extra och få något riktigt hållbart. 

Vad är en spikmatta?

En modern spikmatta påminner inte riktigt om de spikmattor som vi sett fakirer använda i till exempel Aladdin, men principen är densamma. En spikmatta är en matta av tyg som helt enkelt innehåller piggar av stål eller plats. 

fakir spikmatta

Spikmattor har historiskt sett använts av fakirer eller av utövare av yoga, men har på senare år fått en bredare spridning. Oavsett vem man är så är syftet med att använda en matta att utlösa endorfiner och stimulera blodcirkulationen som i sin tur kan hjälpa till att lindra värk, muskelspänningar, sömnlöshet eller andra hälsoproblem. Spikmattans effekt kan i stor sett jämföras med effekterna av akupunktur.

Vilka effekter ger en spikmatta?

Det finns inte särskilt mycket forskning på huruvida spikmattor faktiskt är effektiva när det kommer till olika hälsotillstånd, men många användare vittnar helt enkelt om hur de blivit hjälpta av spikmattor. Det är vanligt att använda spikmattor för att:

ryggsmärta spikmatta
 • Lindra huvudvärk
 • Lindra rygg och nacksmärtor och motverka stelhet
 • Hjälpa muskler slappna av
 • Lindra stress
 • Utlösa endorfiner för en bättre känsla allmänt

Vilka olika sorters spikmattor finns det?

När du börjar söka efter spikmattor kommer du snabbt stöta på olika sorters benämningar för olika spikmattor. Bland annat är det vanligt att tala om shaktimatta, yantramatta, svensk spikmatta, rysk spikmatta och akupressurmatta. Det här är framförallt olika namn för samma sak, och mycket lite skiljer dem olika modellerna åt. Dock kan det finnas anledning att välja den ena över den andra, och självklart går det att avgöra vilken som är bäst efter tycke och smak. 

Den svenska spikmattan är intressant eftersom den skiljer sig mycket åt från de flesta spikmattorna  på marknaden. Hos den svenska spikmattan finner vi piggar likt spikar istället för de lite med låga piggarna som man ser hos de andra modellerna.

Hur använder jag spikmattan bäst?

Det är en baggis att använda spik mattor. Faktum är att de inte kräver mycket förkunskap alls, men för att få en så bra upplevelse som möjligt kan det vara bra att känna till följande:

 • Du kan med fördel använda spikmattan på ett mjukt underlag. Det går till exempel bra att placera den så att du ligger på den i sängen, eller på en mjuk matta. Om du inte har en nackkudde går det bra att rulla ihop en handduk eller filt och lägga under nacken. 
 • Om du tycker det gör alldeles för ont kan du testa att lägga ett tunt tyg, till exempel ett lakan emellan till att börja med.
 • Det är rekommenderat att ligga 20-40 minuter för att öka blodcirkulationen, motverka stelhet i muskler, dämpa stress och ge annan önskad effekt. Innan du vant dig vid spikmattan kan du börja med 10 – 15 minuter så att du sakta hinner vänja dig.
 • Det är inte alla spikmattor som går att rengöra, så du bör kolla instruktionerna innan du sätter igång. De flesta spikmattor kan dock rengöras genom att du tar ut skumgummimadrassen och handtvättar resten i ljummet vatten med tvättmedel. 
 • Tips för dig på resa: Om du har en spikmatta där du kan ta ut skumgummimadrassen kan du helt enkelt lämna skumgummit hemma. Om du använder mattan när du ligger i sängen behövs inte skumgummit.

Vanliga frågor om spikmattor

Varför är det bra att ligga på en spikmatta?

Spikmattornas piggar sägs öka blodcirkulationen och trigga ett utsläpp av endorfiner. Detta kan i sin tur bland annat bidra till att dämpa stress, hjälpa dina muskler att slappna av i rygg och nacke eller på annat område där den används.

Gör det ont att ligga på en spikmatta?

En del kan tycka det känns obehagligt eller gör ont till att börja med. Om man känner så kan man med fördel placera ett tunt tygstycke över spikmattan så att man får vänja sig vid processen sakta.

Vilket är den bästa spikmattan?

Den bästa av alla spikmattor är enligt oss originalet från Shakti. Att Shakti tog hem förstaplatsen handlar framförallt om hållbarhet och materialval. Dock presterar de flesta spikmattor på vår lista på ett likvärdigt sätt så oavsett vilken du väljer kommer du med stor sannolikhet bli nöjd. Läs mer i vår topplista ovan.

Hur länge ska man ligga på en spik mattan?

Det här varierar, men 20 – 40 minuter brukar vara lagom. Om du är nybörjare räcker det att börja lite lugnt med 10 minuter tills du vant dig mer vid spikmattans piggar. 

Letar du efter andra verktyg som kan hjälpa mot ömma muskler, stress och värk? Kolla in vårt bäst i test av massagepistoler samt CBD-olja.