Bästa Rosenrot

Rosenrot (på latinska Rhodiola rosea och engelska Arctic Root) är en växt som växer i de norra delarna av världen. Bland annat återfinns den i den svenska fjällen, på Island samt de norra delarna av Nordamerika och Asien. Denna växt är en så kallad adaptogen som ingår i samma växtfamilj som de välkända växterna Schisandra och Ginseng.

Vi har recenserat och testat fram Sveriges bästa rosenrot 2021! Men låt oss först gå igenom vad rosenrot är bra för.

Bästa rosenrot 2020

Vad är Rosenrot bra för?

Det den har gemensamt med just Schisandra och Ginseng är att den används som ett naturläkemedel mot trötthet och utmattning. Den sägs även stärka det mentala och hjälpa till med stresshantering. För somliga har det även gett en ökad sexlust.

Rosenrot (Rhodiola rosea) har använts som naturläkemedel sedan forntiden och redan i det antika Grekland ska man ha använt växten som medel mot huvudvärk. 

ℹ️ Några av de områden som Rosenroten sägs påverka inkluderar:

 • Mental och fysisk prestanda
 • Minska stress och oro
 • Öka fertilitet
 • Öka sexlust
 • Förhindra utmattning och verka uppiggande
 • Minska nedstämdhet samt hjälpa mot depression

Rosenrot bäst i test

Nedan listar vi marknadens mest omtyckta kosttillskott med Rosenrot. Rosenrot kommer ofta i form av Rosenrot tabletter men det är inte heller ovanligt med Rosenrot pulver.

1. Rosenrot Plus från Healthwell

rosenrot bäst i test healthwell

Om du är ute efter ett högdoserat Rosenrot kosttillskott är Rosenrot Plus från Healthwell det perfekta alternativet. Detta tillskott intas i form av vegetabiliska kapslar och innehåller både rosenrotextrakt och pantotensyra som skall hjälpa till att motverka trötthet.

 • Extra högkoncentrerad rosenrot
 • Med pantotensyra som bidrar till normal mental prestation
 • Används vid perioder av trötthet och utmattning
 • Vegetabiliska kapslar
 • 80 Kapslar

Portion: 1 Kapsel

InnehållPer Portion
Rosenrotextrakt300 mg
Pantotensyra (B5)1 mg

2. WellAware Health Rosenrot + B5

rosenrot wellaware test

I denna förpackning från WellAware Rosenrot + vitamin B5 får du hela 240 tabletter med Rosenrot.

Detta kosttillskott är en kombination av Rosenrot (Rhodiola Rosea) och vitamin B5 (pantotensyra). Och är speciellt framtagen för att minska känslor av oro och öka energi och välbefinnande

Portion: 2 tabletter

InnehållPer Portion
Rosavin (Rhodiola Rosea L)250 mg
Pantotensyra/Vitamn B51 mg
Svartpepparextrakt(Piper Nigerum L)1 mg

3. Arctic Root rosenrot tabletter

attic root rosenrot test

Detta kosttillskott gjort på Rhodiola Rosea bär dess engelska namn Arctic Root och är avsett att användas för att dämpa stressrelaterade symptom och och öka prestationsförmågan.

Arctic root är mycket populär som produkt, kommer till ett bra pris och är perfekt för den som vill ha ett kosttillskott bestående av endast Rhodiola Rosea utan tillskott av andra vitaminer.

Portion: 1 tablett

InnehållPer Portion
Rosenrotextrakt144 mg

4. Rosenrot Forte från Bioroot

rosenrot forte test

För dig som vill ha en extra potent variant av Rosenrot, köp Rosenrot Forte från Bioroot. Denna produkt är förstärkt med svartpepparextrakt för bättre upptagningsförmåga och används för ett bättre välbefinnande. 

Flera användare vittnar bland annat om att detta är ett av de bästa kosttillskott de provat för att öka mental prestanda, välbefinnande i kroppen och minskad utmattning och stress. I produkten finns motsvarande 2500 mg Rosenrot.

Portion: 1 tablett

InnehållPer Tablett
Rosenrotextrakt200 mg

5. Elexir Rosenrotextrakt från Elexir Pharma

elexir rosenrot test

Detta kosttillskott är avsett för fokus, energi och uthållighet. Innehåller förutom Rhodiola Rosea även vitamin B5 och Bioperine® (svartpepparextrakt) för att öka bioupptaget.

 •  Högkoncentrerat extrakt av rosenrot
 • Vid trötthet och fysiskt utmattning
 • Hjälper vid till att bibehålla fokus och uthållighet
 • Med Bioperine® som ökar bioupptaget 

Portion: 1 Tablett

InnehållPer Portion
Rosenrotextrakt300 mg
Svartpepparextrakt2,g mg
Pantotensyra (B5)1 mg

Rosenrot effekt

Enligt studier som gjort har adaptogena växter visat sig kunna hjälpa den mänskliga kroppen att anpassa sig när det kommer till fysisk och mental belastning. 

Effekten av adaptogener kan vara påtagliga men skiljer sig i detta till trots mot stimulerande ämnen såsom koffein eftersom du inte bygger upp någon form av tolerans mot adaptogener som Rosenrot.

effekt av rosenrot

Du behöver därför inte oroa dig för att behöva öka mängden eller bli beroende av detta naturläkemedel.

Rosenrot är ett ämne som visat sig ha en mångsidig effekt och det är inte ovanligt att använda ämnet som kosttillskott vid träning, graviditet eller för ökad sexlust.

Rosenrot vid träning

Rosenrot effekter infinner sig inte enbart vid långvarigt användande. Många anser att de presterar bättre fysiskt vid träning och intar därför detta tillskott innan träning.

I försök har man kunnat se att idrottare ökat sin anpassningsförmåga när de intagit Rosenrot. Man har även sett ett minskat slitage på muskler. 

Rosenrot vid graviditet

Den som försöker bli gravid och letar efter hjälpmedel kommer säkerligen få tips om just rosenrot. I en studie som gjordes 1987 på Tomsk State University gavs rosenrot till djur som sägs ha ökat fertiliteten. 

Samma forskare skall i en annan studie ha givit rosenrot till 40 kvinnor med utebliven menstruation. Efter 14 dagar hade 25 av kvinnorna ha fått tillbaka sin mens och efter ett fåtal månader senare var 11 gravida(!) 

Det finns dock mycket få bevis för att Rosenrot skulle öka fertiliteten hos kvinnor eller män och mer studier behövs göras för att kunna säga med säkerhet huruvida Rosenrot har förmågan att påverka fertiliteten.

Man avråder gravida från att fortsätta ta Rosenrot under själva graviditeten innan man konsulterat läkare eller barnmorska. 

Rosenrot depression 

Rosenrot sägs kunna påverka våra dopaminnivåer. Dopamin är en slags signalsubstans som hjälper till att tala om för hjärnan när vi är glada och dopamin hjälper dessutom oss hantera stress och motverka depression.

Indikationer på att Rosenrot verkligen skulle vara verksamt för bland annat depression finns i denna sammanställning av ett flertal studier.

rosenrot för ökad sexlust

Rosenrot sexlust

På samma vis som Rosenrot ska kunna hjälpa mot depression sägs den även kunna påverka vår sexlust genom att öka den.

Ett vanligt antagande är att detta beror på att ett ökat välbefinnande också ger effekt på sexlusten.

Rosenrot trötthet och mental styrka

En av de främsta anledningarna till att människor generellt använder Rosenrot är för att motverka trötthet och öka sin mentala styrka.

Det är med andra sidan för samma anledningar som när man tar Rosenrot vid träning, dock i ett något mer långsiktigt perspektiv.

Rosenrot biverkningar

I samma sammanställning av 4 olika studier som vi nämnde ovan undersökte man även vilka biverkningar som kan uppstå när man använder detta naturläkemedel. Bland biverkningarna fann man endast milda symtom, såsom magbesvär.

Sammanfattning

Rosenrot, även kallad Rhodiola Rosea och Arctic Root är en adaptogen växt som kan användas för att öka fysisk och mental prestanda. Detta kosttillskott finns i flera varianter med tillskott av bland annat pantotensyra (vitamin B5) och svartpepparextrakt. 

Det har gjorts en del studier på effekten av Rhodiola Rosea men ännu krävs mer forskning för att kunna fastställa hur pass effektivt detta naturläkemedel är.

Oavsett vilket är tillskottet en mild variant för kroppen som många anser sig hjälpta av och som godkänts av bland annat apoteket.

Om du också letar efter ett kosttillskott för att öka din prestanda inför träning eller minska stress kan Rhodiola Rosea absolut vara ett bra alternativ. Det finns även liknande produkter såsom Ginseng som också är en adaptogen, som ska ge liknande effekt som Rhodiola Rosea. 

Eftersom du gillade att läsa om Rosenrot:

Rhodiola Rosea är inte ett läkemedel utan ett kosttillskott. Det går inte att säga hur verksamt det är eftersom tillräckligt med studier i ämnet saknas. Dock anser sig många få effekt av detta kosttillskott och mycket positiva omdömen om den arktiska roten förekommer.