MCT Olja

mct olja

Letar du efter bästa MCT-oljan? Då har du kommit rätt! I denna artikel kommer vi fördjupa oss i MCT-olja, dess funktioner, och användningsområden. Dessutom listar vi marknadens bästa MCT-olja efter personliga tester och erfarenheter.

MCT-olja är en olja som framförallt används som ett kosttillskott på grund av dess många hälsofördelar. I takt med att man upptäckt fördelarna med MCT-olja har oljan ökat i popularitet och fler användningsområden har upptäckts.

MCT-olja finns bland annat i mjölkprodukter, men utvinns framförallt ur kokosolja och palmolja. Sammansättningen av MCT-olja innebär att den kan skippa kroppens vanliga förbränningsprocess, och istället gå direkt ut i blodet och omvandlas till energi. Denna egenskap innebär att MCT-oljan är ett perfekt val för snabb energi eller för att hjälpa till med viktminskning.

Vill du också dra nytta av MCT-oljans många positiva effekter? Läs mer nedan.

MCT-olja: Bäst i test 2021

1. Bättre Hälsa C8 MCT Olja

Bättre Hälsa är kända för att göra kosttillskott av hög kvalitet och detta är absolut i samma linje. Bättre Hälsa C8 oil är ketovänlig och utvunnen ur kokosolja. Denna MCT olja innehåller 99,9% C8 Kaprylsyra, dvs ren MCT olja.

Perfekt alternativ för den som vill addera energi utan kolhydrater. Hjälper till att minska hunger och kan därför bidra till att göra det lättare att gå ner i vikt. Bättre Hälsa C8 MCT olja vinner vårt ”bäst i test” för sin höga kvalitet, goda smak och samlade intryck.

bättre hälsa MCT olja bäst i test
 • 99,9% C8 oil
 • Inga tillsatser och inget socker
 • God smak och hög kvalitet

2. Fitnessguru One MCT oil

One MCT oil från Fitnessguru är inte bara en C8 MCT olja av högsta kvalitet. Den är utvunnen av kokosolja, och bidrar till att öka mängden ketoner i kroppen och ge mer energi. Funkar perfekt som tillskott i smoothies, shakes, kaffe och till och med sallader på grund av sin neutrala smak.

One MCT olja innehåller 99+% C8 MCT och 0% C10 och C12 MCT, vilket är optimalt. Intag av denna olja kan bidra till minskad hunger och ökad energi.

Fitnessguru one MCT olja
 • 99 + % C8 oil (Kaprylsyra)
 • Bättre pris vid köp av fler
 • Bra neutral smak

3. Core MCT Oil Medium Chain Triglycerides

Core MCT oil från Svensktkosttillskott är en MCT-olja till 100% utvunnen ur kokosolja. Oljan är rik på den medellånga fettsyran kaprylsyra C8. Den som köper Core MCT oil får en prisvärd ren MCT olja av hög kvalitet som både smakar okej och är snäll mot magen. Bidrar med extra energi till användaren.

Core mct oil svenskt kosttillskott
 • Bra pris
 • Utvunnen ur kokos
 • 100% Kaprylsyra C8

4. Healthwell MCT Oil Eko

MCT Oil Eko från Healthwell är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en uttalad eko-vänlig produkt. Denna olja kommer till 100% från ekologiska kokosnötter, är helt utan smak och har en bra konsistens. Priset ligger något högre, precis som det vanligtvis gör för ekologiska produkter, men med tanke på hur länge en flaska räcker är det ingen större sak.

organisk mct olja
 • Ekologisk
 • Fri från smak
 • Utvunnen från kokos

5. Alpha Plus MCT Pulver

Om du av någon anledning skulle ha svårt för just olja, kanske om din mage är känslig eller om du reser mycket, så finns det faktiskt alternativ för hur du kan få i dig MCT.

MCT-pulver från Alpha Plus är utvunnen ur kokosolja och kan blandas i mat eller dryck. Produkten ger ingen smak, men bidrar med energi på samma sätt som intag av MCT olja gör.

mct pulver
 • Utvunnen ur kokosolja
 • Lätt att resa med
 • Går att blanda i mat och dryck

Vad är MCT-olja?

MCT står för medium-chain triglycerid som på svenska översätts till medellånga triglycerider (fettsyror), vilket är en typ av mättat fett. Triglycerider byggdelarna som ingår i det fett som kroppen lagrar. Kroppen använder triglycerider som bränsle så länge det inte finns glukos (kolhydrater) tillgängligt. Kort och gott triglycerideranvänds som energi, eller lagras som energi (kroppsfett).

Det finns tre typer av triglycerider. På svenska går dessa under namnen långa fettsyror, medellånga fettsyror och korta fettsyror. På engelska även kallade long-chain triglycerides, medium-chain triglycerides och short-chain tryglycerides.

Långa fettsyror återfinns till exempel i lax eller fiskleverolja som omega 3 eller i hampfröolja som omega 6. Medellånga fettsyror (alltså MCT) finns i palmolja eller kokosolja. Korta fettsyror finner man i fiber.

Triglycerider har olika kemisk sammansättning och består av 3 fettsyror och en glycerolmolekyl samt syre och väteatomer. De olika fettsyrorna har även ett antal kolatomer. Det är antalet kolatomer som avgör vilken kategori en fettsyra delas in i. korta fettsyror har innehåller upp till 5 kolatomer. Medellånga fettsyror har mellan 6 – 12 kolatomer. Långa fettsyror har 13 eller fler kolatomer.

När det kommer till medellånga fettsyror, som är de som intresserar oss i denna artikel, så delas de in i ett antal huvudsakliga kategorier:

 • C6 Kapronsyra
 • C8 Kaprylsyra
 • C10 Kaprinsyra
 • C12 Laurinsyra

Trots att Laurinsyra klassas som en medellång fettsyra så bryts den ner som en lång fettsyra i kroppen och borde därför egentligen tillhört den kategorin.

Vilken MCT-olja är bäst?

De bästa MCT-oljorna är enligt de flesta de som utvinns från kokosolja. Kokosolja innehåller ungefär 55% MCT, och kan så klart användas för att få liknande positiva effekter som den rena MCT-oljan ger. Kokosolja innehåller alla de ovan nämnda medellånga fettsyrorna, medan en MCT-olja av hög kvalitet endast innehåller de mest effektiva medellånga fettsyrorna.

mct olja ur kokosolja

Därför rekomenderar vi att man använder MCT-olja hellre än kokosolja om man vill åt de hälsofrämjande effekterna. MCT-olja lämpar sig dock dåligt vid matlagning, till exempel vid stekning då den klarar höga temperaturer dåligt.

Bästa MCT-olja på palmolja

Vanligtvis rekommenderas MCT-olja utvunnen från kokosolja med tanke på miljön. Därför kommer vi inte heller att rekommendera någon MCT-olja utvunnen ur alternativet palmolja.

Därför är MCT-olja bra

MCT-olja är egentligen inget nytt. Oljan har brukats under århundraden för dess hälsofördelar, men det är först på senare år som vetenskapen kunnat bekräfta vad MCT-olja gör i kroppen och varför. Detta har även inneburit att MCT-oljan fått fler användningsområden, och därför blivit mycket populär.

Numera används MCT-olja både för dess förmåga att öka prestationen vid träning, som hjälp vid viktnedgång, samt för extra fokus. Nedan benar vi ut vanliga användningsområden för MCT-olja och vad MCT-olja kan vara bra för.

 • Gå ner i vikt
 • Öka prestation
 • Stärk immunförsvaret

Viktminskning

Studier har visat att ett tillskott av MCT-oljor kan vara ett utmärkt verktyg för den som vill minska i vikt. En del menar att MCT-oljan ökar kroppens metabolism, dock finns det inga belägg för att detta i sig skulle bidra till någon signifikant viktminskning. Däremot finns det andra fördelar med MCT-olja som i sin tur kan hjälpa till med viktnedgång.

Fett bidrar till mättnadskänsla, vilket i sin tur kan bidra till att man äter mindre. I en studie på MCT visade det sig kunna öka frisättningen av mättnadshormonen leptin och peptid YY.

Slutligen är MCT-olja ett populärt kosttillskott bland de som väljer att äta Keto-kost eftersom MCT omvandlas till ketoner. Ketoner används i sin tur som bränsle för hjärnan. Därför är MCT-olja ett perfekt tillskott för de som äter ketogen kost där syftet är att undvika kolhydrater för att ställa om kroppen från att bränna kolhydrater till att istället bränna ketoner.

Prestation vid fysisk aktivitet och snabb energi

Många menar att MCT-olja kan hjälpa till att öka prestationen vid fysisk aktivitet, men det finns även forskning som motbevisar detta. De som menar att oljan kan öka prestationen baserar detta på att oljan skippar förbränningsprocessen och blir till omedelbar energi för kroppen. Man menar därför att den som tränar uthållighet kan dra nytta av MCT-olja som en effektiv form av snabb extra energi.

Det finns även uppgifter om att MCT-oljan skulle fördröja laktatuppbyggnaden i musklerna (mjölksyra) vilket skulel bidra till bättre uthållighet. Det här behöver dock styrkas av mer forskning.

Trots att en del studier motbevisar att man skulle prestera bättre av att använda MCT-olja finns det även uppgifter om att personer som tar MCT innan träning, förbränner fett istället för glykol, vilket i sin tur skulle bidra till en mer jämn energifördelning. Även detta behöver styrkas med mer forskning.

Stärker immunförsvaret

När det kommer till MCT har man kunnat bevisa att oljan har egenskaper som hjälper till att bekämpa bland annat svampinfektioner så som Candida Albicans. Denna jästsvamp kan orsaka allt från eksem till hjärndimma.

Att tänka på: MCT-olja

För att göra det enkelt för dig att välja rätt i djungeln av olika MCT-oljor så har vi själva testat och listat våra favoriter i listan ovan. Saker vi tagit hänsyn till är oljans innehåll och ursprung, smak och konsistens, samt pris.

Innehåll och ursprung

Det absolut viktigaste när det kommer till MCT-olja är vad den faktiskt innehåller. En bra olja (MCT) innehåller närmare 100% C8 olja som är en medellång fettsyra. Det är viktigt att oljan inte innehåller för mycket av C12 eftersom den snarare tas upp som en lång fettsyra av kroppen.

Trots att det går att utvinna MCT olja ur palmolja sp rekommenderar vi inte detta alternativ, tänk på miljön och välj olja (MCT) som utvunnits från kokosolja.

Smak och konsistens

Beroende på hur du intar oljan så kan smak och konsistens vara ganska avgörande för valet av produkt. Speciellt viktigt kan det vara om du tar oljan rent. Oljorna vi rekommenderar har god men neutral smak och en lätt konsistens som är lätt att svälja även i sin rena form.

Pris

Pris är en viktig faktor och trots att en produkt av högre kvalitet kan kosta lite mer, är det inte rimligt att prisbilden för två likvärdiga produkter är helt olika. Vi listar endast produkter som vi anser har ett rimligt pris för kvaliteten den erbjuder.

Hur tar man MCT-olja?

Eftersom MCT-olja inte bör värmas gör den sig bäst i sitt rena format. Många väljer att använda MCT-olja i sitt morgonkaffe och göra så kallat fettkaffe / bulletproof coffee. Andra väljer att ta oljan som den är eller att blanda ner den i en smoothie eller proteinshake. Oavsett hur du väljer att ta den är en lagom och rekommenderad mängd ca 1 – 3 matskedar per dag.

Du behöver inte ta MCT olja flera gånger per dag, utan kan istället välja ut en strategisk tidpunkt för när du vill ta den. För en del är det bäst på morgonen, medan andra vill ha mer energi (MCT) innan eller efter träningen.

Många rekommenderar att man börjar med att ta en mindre mängd MCT-olja per dag, för att sedan bygga upp det till den önskade mängden. En mage som är ovan vid MCT-olja kan reagera på den och därför är det bra att börja försiktigt.

MCT-olja biverkningar?

MCT-olja är ett livsmedel som kan orsaka milda biverkningar med magen som förstoppning eller diarré. Detta är dock något som vanligtvis uppkommer vid förtäring av stora mängder. Håller du dig inom den rekommenderade dosen är chansen att du får biverkningar betydligt lägre.

MCT olja frågor och svar

Varför ska jag välja MCT-olja istället för kokosolja?

MCT-oljan är renare och har en hög koncentration av C8 Kaprylsyra som är den mest effektiva och således mest eftertraktade fettsyran. Kokosolja innehåller alla medellånga fettsyror och kommer därför inte ha samma effekt som den rena MCT-oljan.

Vad kostar MCT-olja?

Priserna på MCT-olja varierar och i regel kan man säga att en olja av bättre kvalitet kostar en aning mer. Dock går det (som du kan se i vår lista) att hitta MCT-oljor som är både bra och prisvärda.

Varför kan jag inte välja MCT-olja som är gjord på palmolja?

Koncentrationen av MCT är högre i kokosolja än i palmolja. Med tanke på miljö brukar man rekommenderas att välja kokosolja över palmolja. Du finner enbart MCT-olja baserat på kokos i vår lista.

Vad är bulletproof coffee?

Bulletproof coffee innebär att man blandar i fett i kaffet för att ge extra energi och mättnad. Många som använder sig av lågkolhydrat-dieter använder denna metod för att få i sig energi på korgonen utan att ge kroppen kolhydrater. Tidigare använde man ofta smör, men detta har senare ersatts av MCT-olja på grund av dess snabba energiboost.

Går jag ner i vikt av MCT-olja?

Det råder delade meningar om huruvida MCT-olja faktiskt bidrar till viktnedgång. En del menar att den ökar fettförbräningen, medan andra menar att man gå ner i vikt på grund av ökad mättnad. Oavsett vilket så har man sett att MCT kan hjälpa användare att gå ner i vikt.