Vi testar: Marknadens bästa Spirulina

Spirulina är ett pulver rikt på ett flertal hälsofrämjande ämnen som är skapat av naturliga alger. Pulvret är känt för sin blågröna färg, men är till skillnad från den starka färgen relativt smaklöst och ett utmärkt tillskott för den som vill optimera sina smoothies eller morgongröten med vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror och antioxidanter.

Letar du också efter marknadens bästa Spirulina pulver? På denna sida finner du marknadens 5 bästa spirulina tillskott i pulver och tablettform. Ta del av vårt bäst-i-test, läs mer om hur spirulina verkar, vad spirulina innehåller och vad du bör tänka på innan du börjar använda spirulina.

Spirulina bäst-i-test

Bästa: Spirulina EKO från Healthwell

Denna ekologiskt odlade spirulina från Healthwell kammar hem vår förstaplats på vår bäst-i-test lista över bästa spirulina. Valet var egentligen ganska enkelt med tanke på att produkten består av 100% ekologisk spirulina (Arthrospira platensis) till ett mycket fördelaktigt pris.

Anledningen till att vi valde att testa spirulina från just Healthwell är att vi vet att denna tillverkare håller hög kvalitet till ett bra pris – och det visade sig även stämma i detta fall. 

Användare som recenserat produkten säger att de känner att detta spirulinapulver hjälpt dem att känna sig mer energiska samtidigt som det haft en hungerdämpande effekt. Dessutom anser flera att smaken är mild och lätt att dölja i maten. Och vi kan bara hålla med. Efter att ha testat detta spirulinapulver från Healthwell anser vi att det boostat vårt mående och vi känner oss en aning mer pigga och alerta trots att vi gjorde detta test under några av årets mörkaste delar. Vi kan med handen på hjärtat starkt rekommendera Spirulina från Healthwell!

Bästa: Spirulina Kapslar EKO från Healthwell

För dig som inte har särskilt lätt att blanda spirulina i mat eller dryck, eller helt enkelt har svårt för smaken har Healthwell tagit fram Spirulina Kapslar EKO. Spirulina Kapslar EKO innehåller ren spirulina (Arthrospira platensis) samt hydroxipropylmetylcellulosa, och klumpförebyggande medel som använts för att skapa själva kapslarna. 

Att testa spirulina kapslar från Healthwell var förstås ett precis lika enkelt val som att testa spirulinapulver från samma tillverkare. Vi är bekanta med varumärket och vet att det håller bra standard till bra pris.

Vi ser ingen större skillnad på effektiviteten när det gäller spirulinakapslar eller spirulinapulver. Så valet mellan pulver eller kapslar handlar snarare om huruvida man har lätt eller svårt för att svälja kapslar, eller om man helt enkelt föredrar det mer ekonomiska alternativet med spirulinapulver.

Om man kikar närmare på de recensioner som lämnats för Healthwells spirulinakapslar så kan man bland annat läsa att kapslarna är smaklösa, har bidragit till en bättre maghälsa, bidrar till en allmänt piggare känsla. Dessutom anger användare att kvaliteten på produkten är bra och leveransen snabb. Vi kan bara hålla med.

Budget: Superfruit Spirulina Pulver

Superfruit Spirulina Pulver består till 100% arthrospira platensis som är torkad och malen till ett pulver för enkelt intag. Precis som våra andra produkter på listan så består denna produkt av ekologisk spirulina och inget annat.

Det finns egentligen inte mycket som skiljer denna produkt mot listettan, men faktum är att spirulinans speciella smak känns något mer påtaglig i denna produkt, detta vittnar även andra användare om i produktrecensionerna.

Plus med Superfruit Spirulina Pulver är att den är mycket enkelt att blanda ner i en proteinshake eller en smoothie, den är ekologisk och vegansk och kommer dessutom till ett mycket förmånligt pris.

Bästa tabletter: Holistic Active Spirulina Tabletter

Holistic Active Spirulina Tabletter är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha spirulina i tablettform. Tabletterna är smidiga och innehåller bland annat en bra mängd klorofyll och omega 3. Holistic Active Spirulina Tabletter är skapat 1ill 100% av spirulina platensis och innehåller ingen form av tillsatser. 

Spirulinatabletter från Holistic Active är något mer kostsamma än några av våra andra rekommenderade produkter men en påse innehåller hela 250 tabletter och med en rekommenderad dos på 3-5 tabletter per dag säger det sig självt att en förpackning kommer räcka ett tag. 

Det fanns inte mängder med recensioner av dessa tabletter att gå efter men vi vet med oss att detta varumärke erbjuder kvalitet och var därför inte förvånade när vi upplevde flera positiva effekter efter ett par veckors stabilt intag.

Unik: Kiviks Lilla Råa Spirulinapulver KLR Hawaiian RAW

Sist, men absolut inte minst i vår spirulina bäst-i-test lista är Kiviks Lilla Råa Spirulinapulver KLR Hawaiian RAW. Trots att namnet är långt är ingredienslistan kort då den här produkten endast innehåller 100% spirulinaalgpulver. Speciellt med den här produkten är att den är utvunnen i Hawaii.

Det här är en mycket potent spirulinaprodukt som detta till trots har en mild smak och är lätt att blanda i både mat och dryck.

Vi gillar verkligen Kiviks Lilla Råa Spirulina. Specifikt är vi förtjusta i att produkten kommer i en återförslutningsbar burk, vilket faktiskt inte är särskilt vanligt för spirulinapulver.

Vad är spirulina?

Spirulina är en slags blågrön mikroalg / organism som innehåller mängder av näringsrika ämnen. Spirulina räknas även som en typ av cyanobakterie. Spirulina finns i både sötvatten och havsvatten men odlas numera oftast i stora sötvattendammar där man är noga med att se till att algen är ekologiskt odlad och fri från föroreningar. Spirulina klarar temperaturer från – 10 grader upp till + 50 grader och odlas därför vanligtvis i varmare klimat, till exempel är det vanligt med odlingar i Sydamerika, Centralamerika, och Afrika. 

Spirulina innehåller ett hundratal olika näringsämnen inklusive en hög halt protein (67%), essentiella aminosyror, A-vitamin, B-vitamin (inklusive vitamin B12), magnesium, järn, zink, koppar, krom, kalium, kalcium, Omega 3, SOD, niacin, riboflavin, klorofyll, karotenoider, mangan, fosfor, och vitamin K1 + K2.

Trots att Spirulina idag odlas i moderna anläggningar så användes spirulina redan på aztekernas tid på grund av dess positiva effekter på hälsan. Spirulina introducerades till den moderna världen under mitten på 1800-talet och har sedan dess använts som kosttillskott. Under senare år har allt fler fått upp ögonen för ämnet och börjat äta spirulina som en del av deras dagliga kost.

Vad är spirulina bra för?

Med tanke på de många näringsämnen som spirulina innehåller är det naturligt att några gram per dag kan göra mycket nytta för kroppen. När det kommer till spirulina är det vettigt att tänka att det inte på något vis är en mirakelprodukt, utan snarare en produkt som i största allmänhet bidrar till ett bättre mående. När det kommer till verkningsområden har man bland annat kunnat se att spirulina kan bidra med följande:

 • Kan hjälpa till att sänka kolesterol
 • Bidra till att dämpa inflammation i kroppen (antiinflammatoriska egenskaper)
 • Har ett högt innehåll av antioxidanter
 • Kan hjälpa mot anemi
 • Sägs kunna hjälpa till att förebygga cancer*
 • Hjälper till att detoxa kroppen
 • Sägs kunna hjälpa till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar
 • Hjälper mot en torr hy och eksem
 • Stärker bindväven
 • Minskar blodfetter
 • Bidrar till bättre kroppslukt
 • Stärker och balanserar immunförsvaret

*Studier på hamstrar har visat tecken på att spirulina kan vara cancerförebyggande / verka mot cancer.

Att tänka på när du köper Spirulina

Eftersom Spirulina blivit allt mer populärt som kosttillskott under de senaste åren så är det naturligt att det tillkommit allt fler spirulinaprodukter på marknaden. Det är inte alltid enkelt att skilja agnarna från vetet, och trots att de flesta produkter som erbjuds är bra, kan man slå fast att en del produkter helt enkelt håller högre kvalitet. Här är vad vi tycker att du ska kika extra på innan du väljer spirulina:

Innehåll

Vad innehåller det spirulina pulver / spirulina tabletter /kapslar du funderar på att köpa? Det viktigaste här är att produkten innehåller så nära 100% spirulina som möjligt. Spirulina pulver bör alltid innehålla 100% spirulina, arthrospira platensis eller spirulina platensis. När det kommer till spirulina tabletter behövs det en del andra ämnen för att binda spirulinan i tablettform och därför bör man istället kika för ett spirulina innehåll av minst 98%. Att välja ekologiskt odlad spirulina är rekommenderat och i stort ett måste för att den ska kunna anses vara av hög kvalitet.

Färg & doft

Spirulina är en blågrön alg och det är något som är mycket distinkt även för pulvret som har en mörk blågrön färg. Färgen kommer tack vare att det är en alg rik på klorofyll. Ett spirulinapulver av bra kvalitet ska vara matt till färgen, och inte dofta på ett obehagligt sätt. Spirulina har en specifik doft, men en dålig doft tyder på att produkten börjat oxidera och ska då kasseras.

Konsistens / form

TAtt säga att spirulina är smaskigt vore lite av en överdrift, och faktum är att en del kommer ha svårt att tolerera smaken. Genom att blanda spirulina pulver i en smakfull smoothie kan man dra nytta av dess vitaminer och mineraler och samtidigt kamouflera smaken en aning. Om man inte brukar göra smoothies, gröt eller annan mat där det är lätt att blanda ner spirulinapulver så kan det vara bättre att välja spirulina tabletter.

Biverkningar

Det är sällan som användning av kosttillskott kan ge några allvarligare biverkningar, särskilt om man håller sig till rekommenderad dos. Ofta handlar det om att vänja kroppen vid det nya ämnet – och precis så är också fallet med Spirulina. 

Vanliga biverkningar när man börjar ta spirulina inkluderar gasig mage, magknip, illamående och huvudvärk. Symptomen är oftast milda och går över inom 1 – 2 veckor. Om symptomen kvarstår efter ett par veckor kan det vara rimligt att minska dosen eller sluta helt.

I sällsynta fall kan spirulina skapa allergiska reaktioner, därför kan det vara bra att testa med en mindre dos först.

Dosering

När det kommer till att dosera spirulina är det alltid först och främst det rekommenderade intaget som gäller. Det vill säga – gå efter tillverkarens rekommendation – denna finns vanligtvis angiven på förpackningen.

Om det inte finns någon angiven rekommendation för daglig dos är de allmänna rekommendationerna att man intar mellan 3-5 gram spirulina per dag. Börja med en låg dos för att vänja kroppen, då en direkt hög dos kan bidra till biverkningar innan kroppen vant sig.

FAQ: Spirulina

Vad används spirulina för?

Spirulina har ett högt innehåll av protein, samt en mängd olika mineraler och vitaminer  (till exempel vitamin B12). Den innehåller även essentiella aminosyror och essentiella fettsyror som omega 3. Spirulina pulver är ett utmärkt kosttillskott eftersom det är så pass mångsidigt och innehåller många livsnödvändiga ämnen som bidrar med positiva effekter på kroppen.

Hur mycket spirulina ska jag ta per dag?

Du gör bäst i att följa tillverkarens rekommendationer. Tänk dock på att du som ny användare kan behöva börja med en något lägre dos för att vänja kroppen och slippa en del av de milda biverkningar som kan uppstå innan kroppen helt vant sig vid spirulinan. En vanlig dos spirulina ligger mellan 3-5 gram per dag.

Vem får ta spirulina?

Spirulinapulver är ett utmärkt kosttillskott för hela familjen och kan blandas i mat för bra effekt utan att ge någon speciell smak. Även husdjur kan må bra av att få ett kosttillskott i form av spirulinapulver. Var dock uppmärksam på om barn eller husdjur skulle uppleva besvär med magont eller illamående som inte ger med sig, då kan det vara rimligt att minska dosen eller sluta helt med spirulina.

Vem bör undvika spirulina?

Den enda gången det inte är rekommenderat att använda spirulina är under graviditet eller amning. Det beror på att det helt enkelt inte finns tillräckligt med forskning för att säga hur fostret eller den ammande bebisen påverkas av detta kosttillskott. Dessutom innehåller denna alg en relativt hög dos jod vilket inte alltid lämpar sig för gravida. Om du försöker bli gravid kan denna alg däremot vara ett utmärkt tillskott av vitaminer och mineraler.

Ger spirulina biverkningar?

Spirulina kan ge milda biverkningar som gasig mage, illamående, magont eller huvudvärk. Det beror oftast på att ämnet har en detoxande effekt där kroppen påbörjar en utrensning. När kroppen vant sig vid spirulinan brukar biverkningarna gå över. Om du upplever biverkningarna som kraftiga eller långvariga kan det vara rimligt att dra ner på intaget eller sluta helt.

Vad kostar spirulina?

Med tanke på hur mångsidigt detta kosttillskott är och hur många vitaminer och mineraler det innehåller, så säljs spirulina till ett mycket förmånligt pris. För runt en hundralapp kan man få cirka två månaders förbrukning av spirulinapulver. Tabletterna kommer till ett något högre pris.

Hur ska spirulina förvaras?

Spirulina ska förvaras precis som de flesta kosttillskott, torr och svalt. Det är även viktigt att förvara spirulinan mörkt för att den ska bevaras i sitt mest potenta skick.