Här kommer lite udda nyheter på fredagsmorgonen som inte många hade förväntat sig. Apoteket rapporterar att munskydden är slutsålda.

SVT besökte flera apotek i Stockholm för att se hur status ligger till i huvudstaden. Munskydden hade redan tagit slut i Uppsala och stora delar av Skåne, och vi på Hittonlineapotek kan nu bekräfta att det inte ser ljust ut…

Turister bunkrar upp i Skåne

En anställd på Kronans i Malmö berättar för Aftonbladet att turister är de som köper mesta delen av munskydden. Hon menar även på att munskydden i butiken tagit slut.

  • En kväll köpte en och samma kund tolv förpackningar som innehåller tio munskydd vardera.

Tur nog så var denna droghandlare förberedd på att trycket på munskydd skulle öka p.g.a. influensasäsongen. Ny beställning är gjord som anländer på tisdag.

Tidigare i veckan: Misstänka coronavirus fall i Malmö

Ingen missade väl att det rapporterades om misstänka coronavirus fall i Malmö tidigare i veckan? Detta har av självklara stjäl ökat oron i just Malmö och skapat något av en mindre hysteri.

I båda fallen visade det sig dock att ingen smitta kunde hittas hos patienterna.

coronavirus munskydd

Tillbaka till Stockholm

Kedjan Apoteket säljer normalt sett runt 30 paket munskydd under hela Januari månad. I år berättar kommunikationschefen att de sålt över 550 paket. Han berättar även att paketen i princip tagit slut i hela landet, och detsamma gäller på Apoteket hjärtat och Falken.

Munskydd mot coronaviruset?

Och nu till det lustiga… Munskydd, som nu blivit så populära hjälper inte mot luftburna virus. Det kan utgöra ett visst skydd som bärare så att inte andra blir smittade. Men att bära munskydd för att att inte bli smittad är dessvärre värdelöst.

Hur stor är sannolikheten för fall i Sverige?

Enligt experter så är sannolikheten för att coronaviruset ska komma till Sverige låg. I skrivande stund har totalt 7 personer testats för viruset och samtliga fall har visats vara negativa enligt provsvaren. Hälsovården i Stockholm är vaken och väl förberedd om det viruset skulle komma till Stockholm.

Information om Coronaviruset

Även fast läget verkar än så länge vara lugnt i Sverige så härjar Coronaviruset än i Kina och får konstant större spridning. Över 170 människor har hittills avlidit och ca 5000 är bekräftat smittade.

Coronaviruset – symptom och hur det smittar

De flesta personer som avlidit av smittan har lidit av allvarliga underliggande sjukdomar. De vanligaste symptomen är luftvägssymtom, hosta och hög feber. Viruset sägs komma ursprungligen från djur men sprids numera luftburet.

I dagsläget finns inga specifika läkemedel mot Coronaviruset även fast laboratorier världen över jobbar på att ta fram ett botemedel. Men är det verkligen lösningen? Ett sådant vaccin kan ta upp emot 10 år att ta fram.

UD avråder i dagsläget från att resa till Kina om inte resan är högst nödvändig.

Vad gör jag om jag misstänker att jag blivit smittad?

Om du befunnit dig i Wuhan eller känt av några av ovannämnda symptom bör du kontakta sjukvården på 1177. De guidar dig vidare till hur du får hjälp och vart du tar nödvändiga prover.

Senast uppdaterat:

Stäng menu