Svenskar supportrar sjukhusen på Malta

Över hela världen går sjukhuspersonal tillsammans med apotekpersonal och andra utsatta yrken på knäna. I Sverige har flera sjuksköterskor och läkare gått ut och vädjat till folket om den rådande situationen. Tidsbrist, personalbrist tillsammans med andra faktorer gör det inte enklare för personalen som gör så gott de kan för att rädda så många liv de kan.

Det kan enkelt konstateras att vårdpersonalen är våra hjältar i Coronatider, och de behöver all hjälp de kan få. Vilket också svenskar på Malta såg till när de levererade 50 pizzor till personalen på två sjukhus, Mater Dei och Boffa hospital.

Bilden tagen från Lovinmalta.com

50 pizzor och 100 goodie bags levererade till sjukhusen

LovinMalta rapporterar om den fina gesten som snabbt fick spridning på den charmiga ön Malta. En ö som också är ett hem till över 10.000 svenskar enligt uppgift. Tomek var delaktig i initiativet när han tillsammans med gruppen Maltasvenskar på Facebook anordnade en insamling för sjukhuset Mater Dei som hanterar majoriteten av Covid-19 fallen på Malta.

Efter någon timme behövde jag be medlemmarna att sluta skicka pengar. På den korta tiden fick vi in dubbla det som var tänkt för em första leverans av pizzor

Han tilläger att han aldrig hade anat att så många skulle vara villiga att hjälpa till på så kort tid. På mindre än två timmar lyckades gruppen samla in över €400.

Svenska butiken hjälpte till

Efter insamlingen vände sig den lokala svenska butiken till gruppen och ville vara med att sponsra insamlingen. Då mer pengar inte var nödvändigt anordnade Little Sweden istället hela 100st goodie bags till personalen. ”Vi är gärna med fler gånger och sponsrar” säger Linda som driver den svenska butiken på Malta.

Andra läser även:  Allt om lusmedel och löss

Även en lokal pizzeria visade sitt stöd genom att bjuda på 15 pizzor. Andre som driver Il Forn Ta Ghawdxi har redan tidigare levererat pizzor till personalen på Mater Dei.

”Vi vill att fler tar efter”

När pizzorna är levererade blir initiativtagarna snabbt kontaktade av en kärleksstorm från sjuksköterskor och annan personal från de två sjukhusen som vill visa sin tacksamhet.

Budskapet var att visa att alla kan hjälpa till, det finns trots allt en hel del svenskar på Malta som välkomnat oss med öppen famn. Detta var det minsta vi kunde göra. Vi vill att fler tar efter och drar sitt strå även fast det bästa en kan göra är att stanna hemma för att minska spridningen.

Tomek

Fler leveranser på gång

Med de pengarna som blivit över från första insamlingen kommer gruppen att anordna fler leveranser under nästa vecka. ”Det kan bli roligt med en svensk klassiker” säger Linda från Little Sweden.

”Så fort vi gjort nästa leverans får vi komma på en ny plan där vi kan hjälpa, vi har en bra plattform där många vill skänka pengar” Säger Tomek och menar på att nästa leverans antagligen går till en Foodbank.
”Ja, precis som i Sverige har många mist sitt jobb på Malta. Där kan vi göra direkt skillnad genom att skänka mat”